Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark
Проект - Етерен вихър (тетраедърно TPU)
mzk:
Посоката на навиване на самите бобини е едно на ръка, и според мен може да има значение (имаше хубава графика на 3 торнадо вихъра, които образуват един голям). Може да има значение посоката на завихреното магнитно поле.
Както знаем има два варианта за екстракция на енергия (взаимодействие с неутриното). Единият са импулсните системи (Тесла), другият е въртящо се магнитно поле (торсионно поле?)- центробежни сили.
При въртящите се полета е възможно да има значение посоката на въртене на полето.
vitan:
--- Цитат на: mzk в Ноември 07, 2009, 10:56:37 am ---Посоката на навиване на самите бобини е едно на ръка, и според мен може да има значение (имаше хубава графика на 3 торнадо вихъра, които образуват един голям). Може да има значение посоката на завихреното магнитно поле.
.....
При въртящите се полета е възможно да има значение посоката на въртене на полето.
--- Край на цитат ---
Еми посоката на завихряне е свързана с посоката на навиване (на бобините). И съответно посоката на въртене на полето е вързана с посоката на навиване :)
Обаче освен с посоката на навиване се появяват и още варианти с посоката на подаваните импулси... играчка да искаш. 8)
Радeв:
Здравейте.
Бобините са навити по часовниковата стралка, и са захранени така че N полюсите им сочат към центъра, всичко е направено с точност до милиметъра.
Имамаме за решаване следните проблеми:
1. С какви ВЧ транзистори за управлявам пикове (при 300V) които ще са над 1kV? Ако е речено и до лампи ще се опре, но нямам никакъв опит с тях.
2. Незнаем какъв е токът който е необходим да протече през бобините, т.е. с каква индуктивност са.
А и мойта (последна) схемка си работи безотказно.
Схемата на EDM има и контрол на коефицента на запълване, но ме притеснява че е с RC групи, а дори и най многооборотния потенциометър няма особенна прецизност.
Другото което ме притеснява е че във постовете на автора има противоречаща си информация. Веднъж се пише за спусъчни намотки, а по-нъсно се казва, че такива не са необходими в неговото устройство.
Ще анализирам още веднъж постовете на сверикс и после се захващам за работа.
mi68:
Индуктивноста измери с цифров мултимер за индуктивност. После X=w.L определяш съпротивлението(това е ъглова честота),като знаеш напрежението по з-н на Ом определяш тока. Ако е 1ком при 300В токът е 0,3А. Този ток може да се постигне с радио-лампи без проблем.
EDM electronics:
Представям си с радиолампи какъв ще е обема, а и кой век сме?
MOSFEET-ти за около 1kV - бол, ширпотреба са. Има и по-нагоре ама са малко по-скъпи, като стигнем до IGBT до към 5 kV.
Но има и по-елегантно схемно решение, да се отреже или да не се допусне пика, но човек го разбира и научава като изгори една шепа MOSFEET-ти ;D, а има и трето или четвърто решение - "съставен транзистор".
Радко, кое не ти харесва в това че регулираш широчината на импулса с тример, тя точност в пикосекунди не е необходима. Започва се от нула и така се вдига ширината на импулса, като се съблюдава тока, или там колкото да не гръмнат крайните транзистори. Но теорията е такава, още от Тесла, че не ни трябват широки импулси, напротив много тесни, няма да нагряваме бобините я, а ако искаме по-големи мощности ще вдигаме честотата, защото от сметките на Тесла разбрах, че изчислява мощността на краткия импулс, после го умножава по броя на повторенията, т.е. честотата и получава мощността или с други думи средната стойност на мощността, макар че и ниски честоти като 5 kHz са достатъчни - поне това разбрах от клипа на Стивън Марк.
И накрая, може да е травиално, но ще подчертая че тези високи напрежения са задължителни ако човек иска да постигне нещо, с напрежения от рода 12-20-50 V според мен няма възможност да се "бъзикне" етера.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия