Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark
Проект - Етерен вихър (тетраедърно TPU)
Радeв:
Здравейте!
Вчера установих с честотомер, че RC групите които съм ползвал за генератори са ужасно нетабилна. При 7MHz се получава бягане с до 100Hz (в интервална оценка +-50Hz). Имам стар руски генератор/честотомер до 1Mhz, който Вкарах в употреба.
Ето снимни на новата установка:
цък, цък, цък.
Бобините са еднакви. Навити са около картонени ролки с диаметър 2см. За навиване съм използва провотник от вторична намотка на адаптерчета 9V 500mA. на едно картонче има 2 намоткинавити като бифилярна, но са свързани начало с край (след време смятам да пробвам варианта със спусъчните намотки).
В предния модел ме смущаваше това, че бобините бяха на клечки и в центъра имаше силикон, докато тука има само въздух между тях.
При оървите опири постигнах нинимани резултати явно от ундикция. Забелязах значително повишаване на показанията на волтметъра (близо 6 пъти по-високи) като свърьзах бобините последователно през диоди RF302 (така бобините няма да се разреждат през обратните диоди на мосфетите). Диодите се запушват на време.
За измерване ползвам китайски мултицет, като измерването става през грец от 4148 диоди с филтров кондезатор 1uF и паралелно на него 200ома резистор (понеже при работа с бобините се получават едни пикове и кондензатора се зарежда на 500-600V). Максималното напрежение което съм получил е 200mV при около 600kHz. Забелязах че единия от мосфетите не клати една от 3-те бобини, най-вероятно е замнал. Утре ще се занимая по-обстойно.
Според мен единственната принципна разлика м/у транзистора и лампата е обратния диод на изхода. При опит да симулирам ситуацията с мосфет и бобина мултисим забива. Когато сложих и на лампата един обърнат диод м/у катод и анод резултата беше същия като и с мосфета. Скоро ще имам драйвъри за мосфетите и HTC4017 (високочестотната версия). Трябва да си набавя и по-високочестотен генератор, който да е стабилен а не смешна работа както с досегашните изпълнения.
Радeв:
При последния експеримент, ползвах IRFP450 за 4-тата честота понеже irf840 пуцна като го пуснах на 60V с тез тъпата нискоомна бобина (ама как гръмна да знаете, радиатора е с вентилатор, а сребристото покритието на транзистора стана на капки).
В последсвие гръма н IRFP450-то и 2 бобини (трафа е як - от усилвателя ми, тороид - +-60V 2kW).
Вече взех да се ядосвам и ще сложа ферити в бобините, защото тез тъпите въздушни бобини имат мноо малка индуктивност и => много ниско Xc. Вместо да са електромагнити греят като реотани. Феритите са от феритната антена на ВЕФ на 4 разрязана.
Айде поздрави на всички и наздраве. ;)
Радeв:
С риск за живота си сега пробвах с ферити в бобините ;D. Изкарах по-високо напрежение на изхода. Максимума беше 1200mV. при 122kHz на генератора => 122/3=40.7kHz. С руския едномегахерцов генератор имам проблем със финното регулиране.
Утре ще зема една шепа irf840 (да има за всеки случай че не ми останаха мосфети в резерв), и ще пробвам и с 60V с ферит.
Според мен напрежението в тороида е индукциия от 4-тата бобина, след спирането на сахранването на схемата напрежението изчезва => не се получава завиряне на етера и. До сега не съм пробвал само с обикновенна бобина за колектор, но утре имам намерени и да го пробвам това.
lz1co нещо се бави, щеше да ми праша едни бързи логики и драйвъри от комет-а ма нещо се изгуби, из скайповете не се мярка. Както и да е ще ги прати рано или късно, той е пекан.
След като имам драйвъри и когика позволяваща честоти до 60MHz мисля че ще стане ралтата ;). Направо ще утепаме юдеите дето им робуваме ;D.
Остава да измисля някакъв мега стабилен генератор със супер финно регулиране да речем до 2-3 знак след запетаята.
В cogechi ми е надеждата, може да измислим нещо двамата.
Най-хубаво се експериментира на хубава музика и с хубаво винце ;D, от мен да знаете.
Айде лека колеги.
kogechi:
Radko!
Прегледах и тази тема - много е интересна и ме заинтригува.
Искам обаче да изцедя всичко от ECD и Mobius-a, след това (или по време) с MEG-a, а по някое време ще се включа и с този вариант.
Радeв:
sheki@ Хъх, не е лошо като идея ;D
Хубавото е че бобините се оказа че са здрави, разпоило се е началото с края където съм ги свързал (навити са като бифилярки за да мога да експериментирам и със спусъци евентуално).
Бях сложил предпазител само на първичната, ама вече ще сложа и един 5A на вторичната.
За генератор открих няколко безплатни проекта но синтезатора в схемата е доста скъп. Сумарно като се сметне котролер + дисплей + синтезатор (DDS) излиза по-скъпо от колкото готов USB генератор от ebay или някъде другаде из интернетя.
цъкцък
цък
цък
За логока ще ползвам HTC4017, ще сложа яки драйвъри пък да видим.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия