Начало > Новини от света на технологиите
Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
krasias:
Не знам къде ги четете тия митове и легенди за чудовищни енергии и плазми но аз съм виждал първите опити на Кирил Чуканов и нямаше нищо такова. За първи път го показаха по онова време по предаването "Всяка неделя" , човека доближаваше колба с разреден газ до предавател 500W , щото по това време микровълнови печки нямаше, и газта в колбата се йонизираше и светваше. Но човека държеше колбата в ръце, което би било невъзможно ако се създаваха огромни температури, плазми и термоядрени реакции. И какво се получи, купища митове за плазми, кълбовидни мълнии та и термоядрен синтез а то какво, просто йонизиран газ.
dymelsoft:
Мдаа, като изключим h2motor, останалите превключиха на стандартния режим на "те такова животно нема".
Повдигнах въпроса, не за друго, а защото е представена идея, която никой от форума не е правил експерименти в тази посока. Зареждането на кондензатори при напрежения от 17kV и нагоре не е никак лесна задача. Комутацията още повече. Идеята е да се направят експерименти с електронна комутация с MOSFET или IGBT транзистори. Може да се направи матрица от транзистори с работно напрежение до 10kV, и импулсен ток до 1000А, но не е никак евтина. За механичен комутатор, който да работи продължително време изобщо си нямам идея.
Не става въпрос да се прави голям модел, а да се изследват чисто практически тези процеси и възможности за извличане на добавена енергия за домашни цели.
EDM electronics:
--- Цитат на: krasias в Септември 29, 2022, 09:42:10 am ---Не знам къде ги четете тия митове и легенди за чудовищни енергии и плазми но аз съм виждал първите опити на Кирил Чуканов и нямаше нищо такова.
--- Край на цитат ---
krasias, хората четат от първоизточника, не се доверяват на новините.
Кирил Чуканов има издадена книга в PDF-формат - чел съм я навремето.
Там ги четат хората и там ги пише тия неща.
Книгата мисля я има закачена във форума, но и да чукнеш на Гугал ще излезе.
EDM electronics:
Комутация на много високи напрежения може да стане и с използването на трансформатор, ако честотата на импулсите е по-ниска от 1 МХц. Комутира се нисковолтовата верига. Иначе да, съставен транзистор и съответните им напреженови защити с трансили и варистори, защото е много вероятно да пробият всички.
При съставния транзистор - последователно скоростта на превключване е равна на сбора от скоростите на използваните транзистори. Та най-важния параметър силно ще пострада. :)
krasias:
--- Цитат на: EDM electronics в Септември 29, 2022, 10:01:13 am ---krasias, хората четат от първоизточника, не се доверяват на новините.
Кирил Чуканов има издадена книга в PDF-формат - чел съм я навремето.
Там ги четат хората и там ги пише тия неща.
Книгата мисля я има закачена във форума, но и да чукнеш на Гугал ще излезе.
--- Край на цитат ---
Е да но там самия Кирил Чуканов покаваше опита, показваше, разбираш ли, а не просто новина.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия