Автор Тема: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта  (Прочетена 46995 пъти)

Неактивен h2motor

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 380
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #45 -: Септември 28, 2022, 06:55:23 pm »
 Да но електрохидравличния удар също е необясним като количество енергия, която се влага и силата на удара. Т.е. отнякъде се добавя енергия, точно от студен синтез се добавя. Същия кондензатор го разреждаш във въздуха, дъгата да е във въздуха и няма никакви удари с такава сила, но когато е във вода става съвсем друго. Точно така го наричат - електрохидравличен удар.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 329
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #46 -: Септември 28, 2022, 07:12:28 pm »
Не знам от кого е писана статията но това че "камерата трябва да издържа огромно налягане и огромен вакуум..." ме хвърля в смут! И като добавим че малко по надолу е дадена синосиудална диаграма при която огромното налягане е равно на "огромният вакуум" ми се затвърждава мнението че или е писано от некомпетентен или е за лов на шарани. За въпросните "шарани" ще добавя че максимално възможният огромен вакуум е равен на 1 atm и на фона на прокламираните 80 - 10 atm (дори при електрохидравличният удар на Юткин - много повече) е направо нищожен, дори неизползваем.
h2motor при опитите на Болотов и Вачаев е регистрирано промяна на химичният състав на средата след подаване на високомощни електрически импулси във вода или метален проводник, което предполага протичането на някакъв вид ТЕРМОЯДРЕНИ реакции. Има и някаква теория на плазмата която развива възможността за ускоряване на оголените ядра и тяхната концентарция към евентуалният център на кълбовидната мълния. Възможно е добавъчната енергия да идва точно от такава термоядрена реакция.

Неактивен h2motor

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 380
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #47 -: Септември 28, 2022, 07:42:10 pm »
 Да и на мен ми направи впечатление това за вакума, наистина няма как да е повече от минус една атмосфера, защото това е доказано най голямата стойност за вакум. Но съм сигурен, че става въпрос за ядрена реакция на синтез и това може да се докаже със спектрален анализ. Сега колко е плътна реакцията и каква част от потенциалните атоми, които могат да участват вече е друго нещо. Но това е добре понеже може така да се регулира, а точно това е целта. Например в реакторите тип Токамак, точно това е проблема и затова прегарят стените и реакцията е неустойчива. Какъв е проблема, малки реактори които произвеждат малко енергия ще са сравнително лесни, но те не стават за търговия с енергия, да направиш мрежа или по мрежата да пуснеш енергия произведена по този начин и да печелят от това компании. Може да се направят малки реактори тип електролизер и да се продават на хората и вече съобразно колко енергия ти трябва, както със соларните панели използваш някаква бройка. Дори ще са по мощни от соларен панел, ако изключим сега тези големите които последно произвеждат. Има и други недостатъци, но концентрирам на хвалбите :), защото поне да спрат да се бият за тези природни ресурси, че шистовия добив ги активира черезвичайно.

Неактивен alvion

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 524
 • Пол: Мъж
 • Dum spiros ,spero
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #48 -: Септември 28, 2022, 07:42:27 pm »
Някой, запознат ли е с този проект на д-р Чуканов във "Златен век"?

http://energyrevolution.space/index.php/bg/2020-12-05-05-16-46

Знам повече за проекта "Велика България" http://energyrevolution.space/index.php/bg/2020-12-01-14-15-45 но все тая никой тук не се интересува изобщо.

<a href="https://www.youtube.com/v/-kXRf3D_XVU" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/-kXRf3D_XVU</a>
« Последна редакция: Септември 28, 2022, 08:06:54 pm от alvion »

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 238
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #49 -: Септември 28, 2022, 09:00:06 pm »
Но съм сигурен, че става въпрос за ядрена реакция на синтез и това може да се докаже със спектрален анализ.
Бъркаш, най вероятно е кавитация а не ядрени реакции.

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 293
 • Пол: Мъж
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #50 -: Септември 28, 2022, 09:32:34 pm »
И от двата линка могат да се засекат резултати, за които не се съобщава, но ясно показват, че в това няма чудо. В първият линк, кондензаторите се зареждат с около 50 кJ енергия, и се чупи шпилка с диаметър не повече от 20 мм. За една такава шпилка работата за счупването е не повече от 110 J, и никак не е чудно че се чупи, това е съвсем очакван резултат. Във вторият линк, се твърди, че гюле с тегло 5 kg,  се издига на 15 метра височина, което е около 750 J работа. В този случай кондензаторите са заредени с 14 kJ енергия. И този резултат е съвсем очакван. Аз не виждам нищо изключително тук. Трябва, обаче да се спомене трудностите, които са преодолени за извършването на тези опити, особено как е решен проблема с превключвателя, за мен това е най критичната а и технологична част от опита, ако е нещо ново,  е имало защо.

Неактивен h2motor

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 380
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #51 -: Септември 28, 2022, 09:54:44 pm »
 Точно ядрена реакция си е , спектрографите сравняват с база водород, той се използва за сравнение там как ще се пречупи лазерния лъч от призма..нещо такова. Не може да се подаде водород от електролизер, особенно в тези които са най прецизни и точни, хващат най малки концентрации. Елекролизер, който да произведе толкова чист водород май няма още и какво правят - зареждат водорода в един съд с металхидридна сплав, малък защото количеството което трябва на уреда е нищожно, но вече когато го извличат от металхидридната сплав той е доста по чист и с него тези спектрографи работят. Защото иначе е интересно да се постави един електролизер и да не се занимават. Но не става и започва да греши, дава концентрация на следващия химичен елемент с по голяма маса която не е действителна. Знам защото попитах и така ми казаха, че са опитвали на едно място и уреда се побърква, а е скъп..представяш ли си струвал сериозна сума и като опитали се притеснили, че са го повредили. Естественно като се прочисти и презареди се оправя, но какво засича - хелий има малко във водорода и то получен в електролизер с протонообменна мембрана. Очевидно че при всяка електролиза се случва да се синтезират и някакви атоми на хелий, които не присъстват във водата и в уреда. Въпроса е в това да се постигне същото, което Стенли Майер  прави, макар да се произвежда с тази топлина микс от водород и кислород и после ще се намери начин да се превърне той в подходящата форма на енергия.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 462
 • Невежеството ражда химери...
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #52 -: Септември 28, 2022, 10:07:29 pm »
... Очевидно че при всяка електролиза се случва да се синтезират и някакви атоми на хелий...
Да не бъркаме желаната реалност с реалната действителност...

Неактивен h2motor

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 380
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #53 -: Септември 29, 2022, 12:54:00 am »
Реактори бяха направили от типа на лампа и загряваха с тях вода в бидони, имаше един сайт на тази група. Може би към година, ако не и повече даваха данни за ефективността и не беше лоша, почти два пъти повече топлина. Пишеха че търсят преобразувател за топлинната енергия, но така и не стана и се отказаха. Според мен кълбовидната мълния е пътя към изкуственно слънце, там ще трябват знания за гравитационните полета, май и пробив при скоростта на движение на частици и тя да се манипулира така че да се..знания които няма и там откъдето според мен черпим знания за да се получи съвременното бързо развитие особенно последното хилядолетие. В случая изводите за количество енергия, която се е получила при тези експерименти с тялото с маса 5 кг. и изкривената шпилка няма как да са достоверни. За изстреляното тяло трябва да се вземе под внимание хидравличното съпротивление на течността, а то е погълнало много енергия. За шпилката, съпротилението на материал, стомана фиксирана по този начин ще се пресметне доста по трудно и от там и енергията за това което се случва, има значение и ъгъла под който е посрещната ударната вълна. Не ми изглежда лесно да стане преобразуването на енергията в електрическа или механична, сиреч в двата вида които най много харесваме. Според мен трябва да се търси електрохимична енергия на изхода на процеса, защото нея може да я превърнем в електрическа лесно и от там и механична и топлинна..

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 480
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #54 -: Септември 29, 2022, 08:58:44 am »
Д-р Кирил Чуканов завършва ядрена физика в Русия. Там работи в институт, който се занимава с плазмата и кълбовидните мълнии. По-късно емигрира в Канада и осъществява мечтата си.

Предполагам, че идеята не е негова, а руска. Руснаците са имали разработка на оръжие на основата на кълбовидната мълния. Доколкото ми е известно от официалните медии са се отказали, поради липсата на очакван резултат. В момента Д-р Кирил Чуканов работи с китайците /продал е технологията си/, защото нито канадци, нито американци и руснаци проявяват интерес. Вероятно не щото е неработеща технология, а неизгодна на тоя етап на икономически взаимоотношения.

Накратко технологията му е следната:

Създава кълбовидна мълния с размери диаметър около 10 см с газ във вакуумна среда, в най-обикновена микровълнова печка. Енергията за създаването на това новообразувание е смешно малка. То представлява структура на атом - само един огромен атом с размер 10 см. В ядрото са протони и неутрони, а в периферията електрони. Т.е. за да се образува това са протичали ядрени реакции, което е характерно условие за наличието на плазма, а не тлеещ разряд - разпадали са се атомите на газа на елементарни частици.
След образуване на плазмата се отваря един шлюз на пода на микровълновата печка и кълбото пада в един казан с вода. Започва отново ядрена реакция и обратния процес на преобразуване на големия атом в множество такива, но с тази разлика, че се отделя огромно количество топлина. Само за няколко минути целия варел с вода над 1 куб. завира над 100 гр. С.

Можем да си представим каква енергия от конвенционалните е нужна за да заври такъв обем вода?
Може и да си представим разликата на входната и изходната енергия?  :)

Подобни технологии се разработват независимо в най-напредналите държави - Германия, САЩ, Китай, Русия и др. Германците казаха, че техния плазмен-атомен реактор ще е готов в 2030 г. Това даваше и на германците кураж, да се откажат рано-рано от конвенционалната ядрена енергетика.

Та тези неща са известни на форума мноооого отдавна. Но тази тема може да се обсъжда само на ниво клавиатура, като всички останали. Никой от тук присъстващите нито би са заел, нито би могъл, нито би искал да се занимава с нещо подобно, защото не е залък за една уста и не е откриване на топлата вода.  :)

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 238
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #55 -: Септември 29, 2022, 09:42:10 am »
Не знам къде ги четете тия митове и легенди за чудовищни енергии и плазми но аз съм виждал първите опити на Кирил Чуканов и нямаше нищо такова. За първи път го показаха по онова време по предаването "Всяка неделя" ,  човека доближаваше колба с разреден газ до предавател 500W , щото по това време микровълнови печки нямаше, и газта в колбата се йонизираше и светваше. Но човека държеше колбата в ръце, което би било невъзможно ако се създаваха огромни температури, плазми и термоядрени реакции. И какво се получи, купища митове за плазми, кълбовидни мълнии та и термоядрен синтез а то какво, просто йонизиран газ.

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Стабилен
 • *****
 • Публикации: 622
 • специалист, не носи на пиене
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #56 -: Септември 29, 2022, 09:54:09 am »
Мдаа, като изключим h2motor, останалите превключиха на стандартния режим на "те такова животно нема".

Повдигнах въпроса, не за друго, а защото е представена идея, която никой от форума не е правил експерименти в тази посока. Зареждането на кондензатори при напрежения от 17kV и нагоре не е никак лесна задача. Комутацията още повече. Идеята е да се направят експерименти с електронна комутация с MOSFET или IGBT транзистори. Може да се направи матрица от транзистори с работно напрежение до 10kV, и импулсен ток до 1000А, но не е никак евтина. За механичен комутатор, който да работи продължително време изобщо си нямам идея.
Не става въпрос да се прави голям модел, а да се изследват чисто практически тези процеси и възможности за извличане на добавена енергия за домашни цели.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 480
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #57 -: Септември 29, 2022, 10:01:13 am »
Не знам къде ги четете тия митове и легенди за чудовищни енергии и плазми но аз съм виждал първите опити на Кирил Чуканов и нямаше нищо такова.

krasias, хората четат от първоизточника, не се доверяват на новините.
Кирил Чуканов има издадена книга в PDF-формат - чел съм я навремето.
Там ги четат хората и там ги пише тия неща.
Книгата мисля я има закачена във форума, но и да чукнеш на Гугал ще излезе.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 480
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #58 -: Септември 29, 2022, 10:06:22 am »
Комутация на много високи напрежения може да стане и с използването на трансформатор, ако честотата на импулсите е по-ниска от 1 МХц. Комутира се нисковолтовата верига. Иначе да, съставен транзистор и съответните им напреженови защити с трансили и варистори, защото е много вероятно да пробият всички.

При съставния транзистор - последователно скоростта на превключване е равна на сбора от скоростите на използваните транзистори. Та най-важния параметър силно ще пострада.  :)

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 238
Re: Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
« Отговор #59 -: Септември 29, 2022, 10:19:17 am »
krasias, хората четат от първоизточника, не се доверяват на новините.
Кирил Чуканов има издадена книга в PDF-формат - чел съм я навремето.
Там ги четат хората и там ги пише тия неща.
Книгата мисля я има закачена във форума, но и да чукнеш на Гугал ще излезе.
Е да но там самия Кирил Чуканов покаваше опита, показваше, разбираш ли, а не просто новина.