Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Компютри, ECU, диагностика

DIY EFI MegasquirtAVR управление на впръскването

(1/19) > >>

valex:
Здравейте,
форум с руски ентусиасти са направили доработка на Open source компютъра за автомобили EFI MegasquirtAVR, като го ползват за управление на впръскването по самооптимизиращ се алгоритъм, заменяйки оригиналната система Bosh Jetronic.

http://www.audi-club.ru/forum/showthread.php?t=206086  - темата ЭСУД под управлением EFI MegasquirtAVR в автомобилях AUDI 84/94 годов выпуска

Решихме да се спрем на MegasquirtAVR като базов вариант, а после да сменяме алгоритмите. В момента съм направил процесорната част. Имам направена и платка за симулиране на двигател. Сега се занимавам с доработката на  софтуера. Въпрос: има ли някой който да се е занимавал с подобно нещо. Можем да си бъдем полезни с идеи и опит.  :)

mzk:
Здравей колега valex!

Изпълнението ти е доста добро, да не кажа отлично. С толкова сложни неща не съм се занимавал.
Имам проект за управление на газодизел, който събира прах.

Използвал съм Atmega16L. Стигнал съм нивото, в което събирам информация от няколко датчика (масло, оборотомер, температура) и управлявам клапана на изпарителя. Условието е да се подава газ над 1000 оборота и да се спира над 3 или 4000, защото тогава се получаваше безкрайно форсране.

В последствие записах звука от детонациите и извадих спектъра им, за да направя и "детонационен" датчик, който да ограничава подаването на газ (газов моно-инжекцион).

Проектът замря някъде в начална фаза.

Не бих се ангажирал с работа по този проект, но с някаква частична помощ или дискусия по въпроса - да.

По отношение на самооптимизиращия се алгоритъм - каква е идеята? Новите компютри по принцип следят нивото на кислород и коригират времената на инжекторите в краткосрочен и дългосрочен аспект (Short и Long Term Fuel Trim).

Какво целите?

ПС: може би темата трябва да се отдели.

valex:
Самия проект и платката не са мое изпълнение, а на руснаците. Аз само го репликирам.

В началото е MEGASQUIRT (MSI, MSII, MSIII ) - американски проект, който е бил фрий на базата на моторолски микропроцесор. После едни други момчета го прехвърлят на ATMEGA 128 също фрий (MEGASQUIRTAVR, MSAVR 2.2 ). В последствие го правят комерсиален под името VEMS.

Платката подържа входни сигнали CLT, MAT, TPS, O2, COIL, Ubatery и управлява два инжекциона и помпата на горивото.

Има готови разни версии на софтуера на С. Смятаме да добавим управление на запалването (тази версия няма такова управление, следващите хардуери го имат).

За сега само изчиствам софтуера от излишните неща и тествам на симулатора. Забравих да кажа, че има софтуери които комуникират с платката. Вадят информация за режимите на работата на двигателя и ги представят в графика. Също може да се променят работните графики от софта.

Относно оптимизиращия алгоритъм: не съм много добре запознат с него. Идеята е на колегата, който в момента го тества на матлаб. Идеята е в общи линии е ако се променят някои от условията на работа на двигателя: гориво, масло, механично износване и други да се търси във съответната работна точка на режима на двигателя оптимум на работа: количество гориво и ъгъл на запалване които да корегират таблиците на управление.

valex:
Altium извинявай,че не се обадих.
Знам за оптичния метод на оптимизация, но не мисля че е масово приложим и има голям проблем с зацапването. А метода който смятаме да ползваме е следния: в определената работна точка се търси чрез промяна на въздействието към двигателя максимални обороти на въртене и минимален разход. Като тази оптимизация се прави непрекъснато и се запомня.

valex:
Както писах не съм много добре в алгоритъма (за сега не го разглеждам), но той е пробван върху автомобил на колегата с PIC реализация без много допълнителни обратни връзки.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия