Автор Тема: Метод за повишаване на ефективността на постояннотоков електролизер  (Прочетена 36893 пъти)

gguest

 • Гост
    Заповядай идея...
Благодаря! мисля, че най- важното за мен в момента е да си сменя шунта на амперметъра (в момента използвам един амперметър от "Фадрома" - 50 А, ама вече ми е недостатъчен). На едната кола ще сменя и алтернатора с 300 А (в момента е 90 А), но само на едната, че е много пари. И ми се иска да сменя електролита с разтвор на някаква сол (искам да направя опити с фосфати, например), с тия киселини и основи наистина има опасност за двигателите. Алуминият за беда реагира и с киселини, и с основи. А малки количества електролит няма как да не попадат в горивната смес и при механично триене и горене едновременно да не се оказват в контакт с двигателната глава, въпреки слоя Al2O3 отгоре.
И после продължавам с лампата. И помпа, после.

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
GGUEST, позволявам си кратък офтопик публично, защото тук е България!
Ти просто ме закова на място с логото си, че "ако парите ти стигат, значи НЯМАШ въображение"...
Аз съм чувал и виждал, а пък и изпитал на собствен гръб ТОЧНО ОБРАТНОТО - че "ако парите НЕ ти стигат, значи нямаш въображение"!
Номерът е точно в това - да НЯМАШ пари, и ПАК да ти СТИГАТ!
То именно и затова (второто) на запад (от Виена) излезе приказката за "Как оцеляват българите БЕЗ пари, пък и успяват да спестяват"?! - е това е чудото, и за него трябва не въображение, а адско ВЪОБРАЖЕНИЕ. Което, както се оказва, ние бедните българи си имаме в изобилие.
Иначе съм съгласен, че има някои, дето пък въобще не знаят как да си похарчат парите... Трудно е да купиш само кебапчета с цял милион "излишни" пари, пък и да ги изядеш... ще му трябват на такъв около 500 години за да ги изяде, и то само кебапчетата - сутрин обед, вечер, че и нощна закуска! - нищо друго!
 ;D ;D ;D
Поздрави!
« Последна редакция: Ноември 15, 2013, 10:43:59 pm от Maistora52 »

gguest

 • Гост
GGUEST, позволявам си ...
 ;D ;D ;D
Поздрави!
Аз също ще се извиня за коментара, несвързан с темата, но винаги съм разглеждал парите като възможности. А когато някой има идеи, му трябват възможности да ги осъществи :)
А колкото до оцеляването - един кратък пример от учебника ми по Мениджмът, събиращ прах от години:
Томас Дж.Уотсън, който създаде IBM, в един момент върнал американеца- представител на фирмата във Франция и назначил местен французин за управляващ. Когато след 2 години отново посетил филиала установил, че там са постигнати огромни резултати. На тържествения обяд при заминаването си помолил французина да обясни как са постигнати резултатите.
И тогава французинът произнесъл най- кратката реч в историята на IBM:
"Работа, работа, работа." И седнал на стола си.
Друга рецепта нямам.
edit: И за да има все пак нещо по темата, смятам да направя при първа възможност опит за електролиза на вода със C4H6O6 (винена киселина), С4H6O5 (ябълчна киселина), С6H8O7 (лимонена киселина), да видя какво ще стане - и ще напиша резултата.
« Последна редакция: Ноември 16, 2013, 03:31:30 pm от gguest »

Неактивен Михаил Кузмов

 • Успешен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 633
С този клип искам да опровергая отчасти скептицизма на electros, че след 30х. км., при катализна електролиза "всичко алуминиево по мотора заминава"! Веднага бих казал ДА, НО защото "боклуците", които се продават на българския пазар (и не само на българския) имат за цел само печалба и никаква подплата с технически изисквания и/или познание! Липсват дори каквито и да било анализи на качество и състав на газа!!?? 
Колега Elektros, това за което пишете е вярно при условие, че подадете, произведения газ към двигателя направо от разширителния съд! В разширителния съд се намира и електролит! Независимо, че изходния отвор за газ се намира над нивото на електролита, частици от него се увличат заедно с газа!
Още 2006 г. мисля, Bob Boyce написа, и Патрик Кели публикува в известния D9pdf схемата на подаване на газ към двигателя! И тя е : електролизер-бъблър-филтър 1 микрон-бъблър-двигател ! На този клип виждате лабораторна постановка на тази схема! В нея липсва само филтъра!
И така, какви са резултатите? Газов анализ не съм правил! Ще разберете защо! Използвах универсална лакмус лента!
Първо потопих късове в дестилирана и чешмяна вода!
Второ потопих късове в р/р дест. вода+ NaOH с изключително малка концентрация!
Трето потопих късове в 5% р/р NaOH !
Всички тези късове запазих за сравнение! По нататък теста продължи два дни!
1/  2-3 часа газ директно от разширителния съд преминаваше през кондезен буркан (вижда се като пети съд в/у котлона) буркана беше потопен в друг съд със студена вода! Резултат печален за двигателя!
2/  2-3 часа газ от разширителния съд през първи бъблър (най високата тръба) преминаваше през кондез-буркана! Резултата доста добър! Отворения буркан се опитваше да лъха на NaOH, а лакмуса се опитваше да премине към основно оцветяване!
3/  2-3 часа газ преминаваше през постановката която се вижда на видеото! Резултата : дъхаше на "чист планински осиводород" ??? Наистина беше странен и сякаш приятен! Лакмуса се опитваше да клони към чешмяна вода, но сякаш и към дестилирана??? 
Това е, и аз не се страхувам да подам газ от катализна електролиза към двигателя!
Другата, за която само се пише още не е постигната !!!
« Последна редакция: Ноември 22, 2013, 10:14:00 am от Maistora52 »

gguest

 • Гост
Такаааа... тези дни имах малко свободно време и направих това - онова. Като се изключи забавянето, предизвикано от проблем с минаването на колата за годишен преглед (в пункта се хванаха за главата. Не бяха виждали кола с метанова, пропанова и водородна уредба и то - работещи едновременно. След сериозен скандал бях изправен пред избор - да демонтирам уредби, бутилки, маркучи и прочие, та поне да остане "нормално" гориво според тях (върви им обяснявай, че колата от 350 000 километра не е виждала бензин и няма резервоар и бензинова помпа) и алтернативата да търся друг пункт, избрах второто, но минах чак на третия пункт и то пак след скандал), успях да направя проба с C4H6O6 (винена киселина) и  С6H8O7 (лимонена киселина). Ябълчна нямах време да купя.
Пуснах само природен газ и гърмящ газ.
Електролизата тръгна добре в началото и при двете. При съотношение 100г/л кристална киселина/вода, амперметърът показа 13А и при двете. Увеличих гъстотата до 200г/л и токът стана 21А (и нещо, не го мерих точно с мултицет, а само с аналоговия амперметър на таблото). Двигателят си работеше нормално някъде около 20 минути. След това токът почна бавно да спада. Добавих още  30 г киселина (кристали) и токът пак се вдигна. Явно в такава система трябва да се добавя електролит, а не само дейонизирана вода.
Натриевата основа печели с това, че се долива само вода. Полученият натриев йон от електролита се самовъзстановява в основа:
Na2+2H2O=2NaOH +H2
Не видях сериозна разлика при двата вида киселина. При лимонената киселина токът се задържа по- дълго висок, но не засякох колко точно, а може и просто така да ми се е сторило. При малко повече време ще продължа опитите.