Автор Тема: Проста измервателна установка за домакински електроуреди  (Прочетена 8492 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Здравейте,

Днес реших да си сглобя проста измервателна установка за електроуреди 50 Hz променлив ток. Идеята е да мога бързо да измервам каквото ми попадне, а не да се бълтавя между кабелите и да се чудя всеки път кое къде е било. И най-вече, за да може да се хванат фазови разлики!

Открих следните пропуски и недомислици:
- токовият шунт е 25А/60 mV, е за прекалено големи мощности. Със закачената лампа падът на напрежение, който наблюдаван с осцилоскопа е много малък и зашумен сигнал. Препоръчвам да се сложат два шунта, които да се сменят с ключ - за мощни и маломощни товари.
- трябва да се внимава с фазата. Преди да се предприеме измерване да се измери дали не идва върху шунта. Да се внимава и след правилно подадена фаза! С високо напрежение се работи само с една ръка!

Фасунгата е предвидена за да се поставят лампи с известна мощност, за 'калибровка', доколкото може една лампа да служи за това.

Бакелитът се чупи лесно, не го чупете с клещи. Не се обработва и с раш пила. Полазвах пила за метал.
Пластмасовите контакти и кутията на бушона могат да се изрежат с тапицерски нож от там, откъдето минава кабелът.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Здравейте,

След препоръка от getca излгежда ще е добре да направя някои промени. Ще сменя шунта с токов трансформатор. Така ще мога да увелича и диапазона (примерно две намотки х10 и х100).

Принцип на действие:


В млад конструктор има проект за електромер, ползващ токов трансформатор:
Цитат
Токовият трансформатор, използван за снемане на сигнала по ток, можете да навиете и сами. Предавателното число, за което е разчетена нашата схема е 1/100, което означава, че при ток от 70 А през контролираната линия, през намотката на трансформатора ще тече ток 0.7 А, а падът върху R1 ще бъде 0.7 V. Намотката е навита на феритен тороидален магнитопровод с правоъгълно сечение. Външният и вътрешният диаметър на използвания от нас магнитопровод са съответно 60 и 30 mm, а размерите на сечението са 20 х 15 mm. При такова сечение е удобно единият от проводниците на контролираната линия да се прекара през отвора на магнитната сърцевина. Намотката съдържа 100 навивки от проводник с диаметър 0.7 mm. Ако желаете, можете да използвате и друга сърцевина, с която разполагате, или друг готов трансформатор, стига те да изпълняват изискванията за предавателното число по ток и за линейността на характеристиката. Тук, за тези от вас, които не са използвали токов трансформатор, ще напомним, че при него вторичната намотката (в нашия случай намотката е само една) трябва да бъде задължително затворена. При работещ трансформатор, т. е. когато по контролираната линия тече ток, отварянето на намотката може да пре-дизвика повреда на трансформатора. Ето защо в нашето устройство резисторът R1 (със съпротивление 1 ), свързан паралелно на изводите на токовия трансформатор, не е монтиран върху платката на електромера, а върху самия трансформатор. Така, ако се наложи, можете да разкачите трансформатора от платката и да го оставите върху линията, без да се притеснявате, че той може да се повреди. Тъй като при максимална консумация по линията 100 А (около 22 кW) максималният ток през този резистор е 1 А, а падът на напрежение върху него 1 V, резисторът трябва да разсейва максимална мощност 1 W.

А това, с което разполагам, е сърцевина на Kaschke - R80, материал K2006 (по спомени) (виж прикачения файл).
Източници:
http://www.constructor.bg/mk/ziffer.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Current_transformer
« Последна редакция: Юли 21, 2012, 10:21:04 am от mzk »