Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Системи за обработка на въздуха и горивото

Резултати от тестове на горивен оптимизатор от caduceus

(1/24) > >>

mzk:
Здравейте!

Вчера направихме среща с caduceus, обменихме малко мисли и ми бе предоставен оптимизатор, за да го тесвам на моята кола.
Тя е VW Golf 4, 2.0 бензин, код на мотора AQY. С изправни системи по двигателя (няма грешки от компютъра) и сменена първа ламбда сонда (втората си работи добре).

Измерванията за разхода правя като доливам до горе, на една и съща колонка с един и същи пистолет.

В този споделен файл-таблица ще давам информация за разхода си: http://goo.gl/BlGlW

В първата част от файла са данните за разхода ми, във втората са снимките на касовите бележки (така де, много станаха обвиненията напоследък).

Според мен реално измерване трябва да стане на стенд, с наблюдение на всички параметри. За сега приемам, че с икономично каране мога да докарам 7.7/100 градско каране (без климатик). Шофирането е предимно чрез наблюдение на моментния разход на борд компютъра. Стремя се да карам между 1000 и 2500 оборота, с минимално натиснат педал. Всички спускания правя на скорост, при които моментният ми разход е 0 литра. Избягвам да предприемам изпреварвания и ненужни "изрязвания", за да не повлияя на измерването (доколкото може да е адекватно). Обикновено се движа сам, с малък багаж или с още един човек. В случаите, когато съм имал по-динамично шофиране, по-голям товар и т.н. ще се постарая да го отразя.
Дал съм снимки от работата на двете сонди и резултатите от газ-анализатора. За съжаление катализаторът ще попречи да се види ефект от промяна в газовете - следствие от оптимизатора, но разчитам това да се покаже от разхода.
На следващ етап ще се постарая да направя и стендово измерване, като ще позлвам двигателчето от прикачените снимки.
Експериментът ще е с гориво бензин. Резервоарът е отгоре, но за да можем прецизно да измерим горивото може би ще ползваме друг съд с мерителна тръба.

Тъй като няма датчици по този мотор, ще мерим температурата с някакъв датчик или с инфрачервен термометър.

Мисля изпитанието да протече в следната последователност:
1. Пуска се ДВГ за загряване до оптимална температура.
2. При установяването й се закача сонда на газ-анализатор.
3. В продължение на 60 минути се отчита изразходвано гориво.
4. Снемат се всички възможни параметри - температура на околния въздух, влажност на въздуха, обороти.
5. В следващия период, без да се спира ДВГ ще се постави оптимизатор. На предварително установено за целта място между
резервоара и карбуратора.
6. Снемат се всички параметри за още един час.

При еднакви параметри температура на околен въздух, влажност, товар на мотора, изменението на температурата на мотора, оборотите или резултатите от газ-анализатора ще покажат ефекта от работата на оптимизатора върху мотора.

caduceus:
Колеги,
понеже виждам, че все пак ще се правят тестове с карбураторното малко моторче и там нещата с разхода са предизвестени - както и обясних на колегата в писмо и лично, публикувам това което му писах в събота за неправилността на тоя тест. Единствената полза може да е само в намалените вредни емисии - просто тук липсва обратна връзка както при автомобилите и кой да намали горивото автоматично.
...................................
Колега mzk,
дай телефон да ти звънна - защото така измислена, постановката на опита е достатъчно пълна на пръв поглед, но по начало неправилна. Така само ще си изгубим времето и няма да се види пълната картина - само падането на окисите от ауспуха. Първо е с карбуратор, второ не е автомобилен мотор с обратна връзка - няма ламбда и компютър и стехиометрията се настройва по друг начин, трето не е ясно доколко може да се пипа предварението и кога колко е - няма ТАП за да се настрои на 12-15 градуса а вероятно просто винт.. Четвърто - като се измерят началните параметри на мотора, да побръмчи поне 4-5 часа, което е примерно 300 км при автомобил, за да се насити с оргон и тогава да се измерят пак параметри като динамика, мощност, газове и т.н. - това не е тествано на такова моторче, некоректно и несериозно е да се правят изводи как реагира за автомобилен мотор. Практиката ми е само и единствено на автомобили и не е логично да се правят тестове на друго.
Т.е. надявам се да ти е ясно вече, че нещата така измислени с тоя генератор са тотално несъпоставими с един бензинов, газов или метанов инжекцион или комънрейл.
...................
Извинете че се повтарям, ама ако не се направи коректно, от тия тестове полза няма да има - или ще има, но за оплювачите и завистниците, които нещо взеха да се увеличават. Но Господ вижда
 

markav:
Хвърчат едни искри, луда работа :). Колеги, топло е, жътва е, тревата е суха. Да не подпалим блока ;D

caduceus:
Идеален е голфът на колегата МЗК, под който лично легнах вчера в МОЛ-а и сложих новия подобрен модел К1. И стига малоумия, бе човек - вече почвам да си мисля че не се правиш, а си е природа.
Какви трактористи, какви псувни и простотии /по твоя речник/. Ти нафта на газовата си кола сипваш ли? Или метан? Що не работи примерно с въглища, като е пипнат мотор на 100 години развитие трябва да работи с всичко!!! Така излиза по твоята логика. Я да го изхвърлим /мамка им на Ото и Дизел - измамници гадни/ и да качваме каруцата, то магарето яде и тръни, и трева, и каквото там има. Универсално!
 
Заболя ме езикът да повтарям, че трябва обратна връзка ламбда-ЕКУ. Всичко друго, на което това липсва /щото на някой не му се дават 1200-300 лв за газов инжекцион и е сложил проста уредба за 400-500, или му е стар дизелът щото няма пари за комънрейл/,  трябва да се донастрои - карбураторите също. Всички изброени са изключения от правилото за обратната връзка, което се прилага на съвременните инжекционни и дизелови мотори. То и на таралясник оптимизатор не му трябва, а скрап.
И айде да спрем с неподготвените изказвания и да се поограмотим малко. А и да изчакаме тестовете на МЗК на Голфа, щото там няма начин да не му падне разхода поне с литър. 

icrow:
Всеки един двигател може да му се намали подаването на горивото не зависимо дали има работеща или не ламбда сонда! Само че неудобството е че трябва да се пипне тук там. Икономията, която съм постигнал с оргонизаторите ми е точно защото съм пипал и намалявал горивото, а колата върви в пъти по добре от колкото когато я купих.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия