Автор Тема: Модифициране на китайски панел-волтметър  (Прочетена 10758 пъти)

Неактивен getca

  • Сериозен Експериментатор
  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 764
  • Пол: Мъж
    • http://analogov.com
    Здравейте, става въпрос за универсален китайски LCD панел-волтметър PM213B с обхват 200мВ, предназначен за вграждане. Спецификациите му са на първата прикачена картинка. Вид фронтално/отзад на следващите картинки. Купих два такива панела, ксато този на снимката се оказа със сериозен проблем - отвратително направена платка, лош контакт през метализациите на отворите, ръчно правени мостчета и т.н. След двудневна борба и дублиране на връзките с тънки проводници тръгна.
    Така, значи идеята е да се вградят двата  панела в модифицирано PC захранване за измерване на изходните напрежение и ток. За целта трябваше да се разширят обхватите, да се провери как се държат уредите на изхода на захранващия блок и евентуално да се направи подсветка. Оказа се, че на платката е предвидено място за делител на входа, като серииният резистор беше окъсен с топче калай, а в паралел имаше запоен СМД 10МОм. Решението е ясно, мисля. Единият панел го направих с обхват 200в(1мОм/1кОм), другият 0.5в(5кОм/1кОм) за мерене на ток върху шунт 0.05Ом. Дотук добре, добавям защитен диод в минусовата шина на захранването, просто прекъснах една пътека и запоих 1n4148 в преходните отвори. Добавям и пинове за захранване и вход, включвам една батерия 9в, пускам  на входа напрежение от изхода на един изкормен PC блок и...ужас, показанията играят и след време забива на макс. Сещам се за подобен проблем при колегата ЕДМ Електроникс, чета, връзвам всяка от входните шини през кондензатор 100нФ към плюса на захранването. Втори опит, показанията заспиват...лека донастройка с тримера след сравнение с еталонен мултицет и почвам да мисля за подсветка.
     Внимателно отлепвам отражателното фолио от задната част на LCD индикацията, изрязвам парче прозрачен плексиглас, дебелина 3-4мм,  с нужните размери, матирам всички повърхности с по-едра шкурка като целта е да се получи добър разсейвател и равномерна осветеност. Следва отговорна операция по залепване странично на 2бр. сериино свързани SMD светодидоди с термосиликон с предварително запоени тънки проводници. Захранват се през SMD резистор 300Ом, запоен след защитния диод на минусовата шина. Премествам тримера за точна настройка на задната страна на платката да не пречи на подсветката и готово. Включвам в разглобен вид и резултатът е на картинката. Следва внимателно сглобяване на панела и ново включване...не е зле, може би иска отражател отзад, но засега ще е така.
    Е, това е, нищо особено, но рекох да споделя, може да влезе в работа... ;)

Важно: Не трябва да има галванична връзка между захранването на панела и входовете му, поврежда се !!!
Схемата е почти пълен аналог на ICL7106, което може да е полезно при проблемна работа на панела, както стана при мен. Нужен е осцилоскоп, очила с увеличение и каталожните данни на ICL7106. Можех да върна въпросното нещо, но реших да го разгадая как работи и мисля, че не сбърках. В крайна сметка нищо ново под слънцето, жълтите хора вместо да се пънат да го мислят направо са копнали готовия чип в SMD вариант и готово. Трудът евтин, цената ниска, качеството съответно... :)
« Последна редакция: Юни 03, 2012, 10:08:05 pm от getca »

dtmf

  • Гост
Re: Модифициране на китайски панел-волтметър
« Отговор #1 -: Ноември 18, 2012, 03:03:27 am »
Подобна борба с този чип. В крайна сметка пак е сравнително неточен:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=88771&topicshow=%CF%F0%E5%F0%E0%E1%EE%F2%EA%E0%20%ED%E0%20%EF%E0%ED%E5%EB%20%EC%E5%F2%FA%F0%20(V)%20%E2%20AX%203003