Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (35/61) > >>

varvarin:
Здравейте,

Изпробвах варианта с магнитни ключове които се задействат от еднократен импулс. Идеята ми беше да се използва ефекта на PMH (Perpetual motion holder) при който след подаване на кратък импулс към намотките в затворения магнитопровод остава магнитен поток. За да се получи ефекта обаче е необходимо във магнитната верига да има елемент който да е от меко желязо - със силициева ламарина и ферит не се получава. Това много прилича на остатъчен магнетизъм, но не е, тъй като остатъчния поток е с доста по голяма плътност. Големината на потока не зависи от това в какво състояние са намотките а просто от параметрите на магнитната верига - колкото с по големи размери е толкова е по-голям потока. От тази гледна точка ефекта е неизползваем в магнитните ключове тъй като остатъчния поток не насища сърцевината и се влияе много от външни полета т.е. потока на магнита може да го деактивира. Засега се оглеждам и търся някакъв начин за повишаване ефективността на магнитните ключове, тъй като КОП от порядъка на 1 не ме устройва.

altium,

Какво означава "не влияе на управлението"? Да разбирам ли че промяната на товара на изхода не предизвиква промяна на входния ток?

Поздрави на всички

jantar:
Иване, това със старата схема за управление на 25KHz ли го постигна?

getca:
Здравейте, вярващи и невярващи в свободната енергия... ;D

С усилие преодолях нежеланието си да пиша по темата, но не мога да се сдържа да споделя резултати от експериментите си, без да изпадам в подробности (може да ми дойде акъл да патентовам, знае ли се... ;)). Някъде видях упреци, че нямало резултати...е, ето ви малко такива...

Конкретно...изхода е свързан към искрова междина 1-2мм с  различни електроди:
   - Кантал Ф0.4мм се загрява до червено и върховете се топят с ярка светлина;
   - Кантал Ф0.4мм в два ката, същото;
   - Пирони Ф1мм, главите се нагряват до виолетово, а върха се топи с ярка светлина и цвърчене;
   - Капка вода се изпарява, като завира бързо;
   - Тинол Ф2-3мм се топи без проблем и т.н.

ТТ данни...
   - Захранване 24в, нестабилизирано;
   - Захаранващ ток 1-1.5а;
   - Резонансно управление на честота 30-40кХц;
   - Магнитчета от шнапер с неясна индукция (сравнително малка);
  На изхода:
   - Товарна намотка 4х35нав. Ф0.3мм;
   - Пиков ток до 60а/мкс;
   - Пиково напрежение над 500в (гори дъга на 2-3мм);

Коментарите на по-горното оставям на знаещите и просветените по темата... ;) Надявам се, знаете какъв е характера на ел. разряд в газове. За информация само да кажа, че пробивното напрежение на въздуха е около 2-3кВ/мм и дъгата не може да се запали директно, а трябва леко да се докоснат електродите и след това да се отдалечат на разстояние...подобно на работа с електрожен... ;D Тези факти, заедно с прочетеното от линка в поста на altium би трябвало да говорят много на хора със склонност към разсъждения... ;)
Ако всичко това ви се струва пресилено, има начин да се види на снимки, видео и др. подобни. В предишни мои писания бях прикачил снимки на загрят и топящ се канталов реотан и който има желание може да ги види назад в темата. Тогава не бях правил измервания, а просто се радвах на ефектите.

Здраве и успехи, колеги...но се съмнявам, че както сме я подкарали няма да стане...лично мое мнение... ;)

getca:
Снимки към цитираните резултати...

В добавка към измерените стойности...
   - Пиков ток 800а (80в/0.1ом) за време около 300-500нсек (0.3-0.5мксек);
   - Пиково напрежение около 800в;
   - Кзап. на тия пикове около 0.02...

Около, защото стойностите се колебаят, като зависят от параметрите на дъгата, материала на електродите и още куп неща. Мисля, че написаното дотук и снимките говорят красноречиво за възможностите на МЕГ-а.

Предполагам коментари от сорта "невъзможно, глупости, не знаеш как се мери и т.н.", но проблемът си е и на пишещите ги... ;D

varvarin:
Здравейте колеги,

Като че последния ми пост е оставил впечатление че не вярвам в свободната енергия... Това което исках да кажа е че устройството направено по този начин от мен не дава желаните резултати, което не означава че то не може да ги даде при друга конструкция.
Относно нелинейния товар с който би трябвало да се товари МЕГА това беше публикувано на сайта на JLN още преди патента на Бардън да се появи в интернет. При мен МЕГА на Бардън винаги се е държал като импулсен трансформатор - каквото с магнитите такова и без тях. Тази конструкция която коментираме тук работи доста по различно, и много ясно се вижда комутирането на потока. Никога не ми е хрумвало да товаря устройството с нелинеен товар от рода на полуизгорени резистори VDR и подобни. Всъщност един изправител с кондензатор е достатъчно нелинеен товар който внася още загуби. С динистор или тиристор може да се постигне подобен ефект. Идеята с искрището също е много добра, там фронтовете са най стръмни. Всичко това с товара много прилича на постановките на Тесла а МЕГА на високоволтовото му динамо. Все пак аз мисля да продължа с опитите за подобряване ефективността на магнитните ключове (намаляване на енергията за комутация на потока). Ако се получи нещо това съчетано с резултатите постигнати дотук може да доведе до още по добри постижения. Следващото което ще пробвам е да използвам за сърцевина на шунта постоянен магнит със затворен магнитен поток (намагнитен по периметъра).

Геца,
какъв е резистора върху който мериш тока (тип, мощност)? По груби сметки излиза че върху него се отлага мощност между 600 и 1200 вата. Пробва ли да закачиш някакъв товар последователно на дъгата и можеш ли да кажеш приблизителна оценка за изходната мощност в тази ситуация (нелинеен товар) ?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия