Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (27/61) > >>

getca:
Малко размисли относно натрупаната в сърцевината на шунта енергия...
Отдавна известно е, че EL=0.5*i2*L...но, това е валидно за Линейни Магнитни Вериги, т.е. сърцевината работи в линейната област на В-Н кривата. Следствието е, че за дадена индуктивност енергията зависи само от стойносттта на протичащия през нея ток.
Нещата се променят драстично обаче ако навлезем в нелинейната част на В-Н кривата или това е областта на насищане. Индуктивността започва да спада по нелинеен закон и съответно токът се увеличава. Защо...ами защото точно индуктивността и явлението самоиндукция са причина за ограничаване на тока във веригата. Когато индуктивността силно намалее при дълбоко насищане, токът нараства неограничено, което е равносилно на късо съединение. Какво става с енергията...L намалява i се увеличава, а Е практически остава постоянна. Е, добавя се някаква малка стойност, която зависи от вида на В-Н кривата за конкретния феромагнетик.

varvarin:
Здравейте,

nik, обикновенно измервам променливи напрежение и ток с осцилоскопа и усреднявам резултата с мултицет в който няма електроника. Те се държат доста по добре от съвременните цифрови боклуци и при синусоидален сигнал показват точно ефективната стойност в доста по широк диапазон, поне моя се държи така. Все пак благодаря за съвета вярно е че когато се твърди че има КОП >1 трябва всичко да е акуратно измерено по няколко метода.

getca, това за насищането май ще трабва да го доуточним. Значи формулата E=L*I^2/2 важи за всички бобини независимо с каква сърцевина са. Това показва колко натрупана енергия има в бобината а не само в сърцевината. Вярно е че при насищане в сърцевината не може да се натрупа повече енергия и потока започва да се разсейва (поне така си го представям а и на практика изглежда така). Но в бобината като цяло енергия продължава да се натрупва. Погледни формулата, ако намалиш примерно 2 пъти индуктивността тока ще се увеличи 2 пъти тъй като напрежението на самоиндукция е пропорционално на самата индуктивност - то ще намалее 2 пъти а тока ще се увеличи 2 пъти. Само че във формулата тока е на квадрат което означава че енергията натрупана в бобината ще се увеличи 2 пъти. Именно рязкото спадане на индуктивността води до стремоглавото нарастване на тока. Аз използвам много проста постановка за да разбера накъде се движат нещата в бобината на шунта. От единия акумулатор през транзистора пускам импулси през бобината, от дрейна на транзистора ги пращам в другия акумулатор през диод. Минуса на втория акумулатор е към плюса на първия така че ток между двата не може да протича. Токът през втория го зарежда и този ток се поражда единствено и само от ЕДН на самоиндукция при запушване на транзистора. Така също предпазвам транзистора от пренапрежение. Двата акумулатора са еднакви. Наблюдавам едновременно тока и в двата. Колкото повече се увеличава тока през бобината толкова повече нараства и тока на заряд на втория акумулатор. Това продължава и след достигане на насищане на сърцевината на шунта. Изпържих вече две намотки, амплитуда на импулса около 30А но винаги увеличаваш ли тока се увеличава и зарядния ток. При мен се получава връщане на около 30 до 60% от изразходената енергия във втория акумулатор. Естественно тя може да се върне и във първия но това преполага по сложна ключова схема пък и аз не мисля по принцип да я връщам там. Неприятното е че при натоварване на изхода токът на консумация се увеличава а на заряд намалява - товара си взема и от двете места по малко. Това което казваш за магнитите го изпробвах още в началото като пусках постоянен ток на шунта за да си изясня постановката. За Ш-то не съм прав че не става ако направим някои уточнения - рамената на ш-то трябва да са перпендикулярни на основната сърцевина. Оттук и извода че на страничните тогава няма как да се навие намотка и остава само средното рамо. Ако го поставиш така както си показал на твоите схеми при насищане потока който се създава от средната намотка започва да се затваря през външната сърцевина тъй като тази на шунта му става тясна така да се каже. Всъщност това което ме гложди мене е че и при П или О образна се получава подобен ефект. В едното рамо на П-то потока създаден от бобината се сумирва с този на магнита а в другото рамо се изважда. Когато изместя П-то на една страна към едната намотка изхода нараства а към другата намалява което потвърждава тезата. Опитвах и с Ш поставено по описания по горе начин - ефектите са подобни. Даже и тогава ефекта на Ленц присъства въпреки че двете намотки са перпендикулярни една на друга. Струва ми се че като че ли магнита "изважда" потока на шунта от неговата съцевина в общата. При последната конструкция получих КОП около 0.9 но за мен е по интересно да си изясня точно процесите които се получават в детайли. Според мен сърцевината на шунта трябва да бъде малко преди точката на насищане и до това положение трябва да я докара постоянния магнит. Така тока ще може да варира мю в най-големи граници т.е. дълбочината на модулация е максимална. Да разгледаме какво става на малки интервали. Добавяме малко поток и през бобината и съцевината достига максимум оттук нататък започва насищане. Добавяме още малко - сърцевината е наситена потока на постоянния магнит започва да се отклонява през другата част на магнитната верига. Следващото нарастване на потока на бобината предизвиква още по голяма част от потока на магнита да се отклони. При това положение сърцевината си стои в точката на най голямо мю докато не изтласкаме целия поток на магнита с потока създаден от бобината. След това потока на бобината на шунта започва да се разсейва във външната сърцевина което по принцип може да се предотврати като се прекъсне тока в този момент. Та значи излиза че за да отместим потока на магнита от шунта трябва да създадем същия в самия шунт какъвто е бил създаден от магнита преди да пуснем ток през намотката. Това го показва и факта че шунта се насища при доста по голям ток когато е в полето на магнита отколкото ако е извън него. Това означава че енергията която ще получим при отместването на потока на магнита ще е равна в най-добрия случай тази която сме изразходили за да създадем същия поток в шунта. Ето тази мисъл не ми дава мира - да ме поправи някой ако нещо съм сбъркал. Още не съм опитал весията с двата шунта защото искам да си избера най-добре работещия и с него да направя двутактната схема. Имам още няколко идеи за шунт/ключ които не съм изпробвал още. Засега това след още малко опити ще има и други резултати.

Спорна работа на всички.

getca:
varvarin, виж си личните съобщения, че става много дълго и досадно да се обясняваме във форума... ;) Според мен допускаш някои грешки в опитите и разсъжденията си. КОП>1 е напълно възможен и конструкцията на Валери го доказва на практика. altium го е виждал на живо и е правил измервания. Така че, не се отчайвай, ще стане. С него сме заформили нещо като работна група по въпроса и държим постоянно връзка. Ако имаш желание се присъединявай, но дай начин за комуникация. Ако работим съвместно си мисля, че по-лесно ще достигнем до свръхединична конструкция. И...що не направиш читави снимки на твоя вариант, че са много размазани и не се вижда кое какво е. Така ще ни улесниш да анализираме конструкцията и евентуално да коригираме грешки.

Поздрави...

ivan_simeonov:
Здравейте на всички, много се радвам че има български форум за свободна енергия, до сега се мъчих по чуждите но английския ми е зле, темите са горе долу същите, но друго си е на български да си поговорим :)

.... та да си дойда на въпроса. Тъй като експериментирам от известно време с няколко схеми, резултатите не са никак зле, но сметките ми куцат нещо. Навсякъде пишат за коефициент на преобразуване, това същото като КПД, но как се смята?

изходна мощност/входна мощност = КПД

ами когато входната е 0? В една от схемите успях през съгласуващ трансформатор да прехвърля енергия към входа, на практика само начален импулс е нужен. По време на всичките експерименти смятам с калкулатора,но изведнъж....0. Как да разделя на 0 сега?
Благодаря за вниманието

getca:
Здрасти, Иване...
Добре дошъл при нас и за много години. Ако не се майтапиш, значи си го направил чудото. Моята идея е точно такава... ;) Няма нужда да делиш на 0-ла  :o, просто раздели изходната на управляващата мощности и си готов. Може ли малко повече подробности за конструкцията да дадеш, със снимка ако не е проблем. Кратко описание на принципа на работа няма да е излишно също. Дето се вика ТТ данни за чудесията... ;) Ако си мераклия, дай Скайп да си поговорим. Пиши лично.

Поздрави...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия