Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (21/61) > >>

getca:
Ф1-Ф2=Фнам~const.

Ф1...магнитен поток на първичната намотка;
Ф2...магнитен поток на вторичната намотка;
Фнам...намагнитващ сърцевината магнитен поток;

Индуктивността на първичната предизвиква самоиндукция, която се противопоставя на нарастването на тока. Резултат...установява се минимален ток на празен ход, предизвикващ именно намагнитващия поток на сърцевината. При затваряне на вторичната верига през консуматор протича ток, предизвикващ магнитен поток срещу основния(намагнитващ) според закона на ЛЕНЦ. Резултат...Намалява самоиндукцията на първичната и се увеличава тока й, до достигане на ново равновесие според горенаписаното равенство. Това е първото условие за равновесие на ел. трансформатора.
Или казано по-просто товара на вторичната намотка кара първичната да смуче необходимата енергия за захранването му от мрежата.

altium, в двутактният МЕГ съм клатил само едното рамо (не четеш внимателно момче... ;)) с генератора на 555...Купих си ТЛ494 и ще струпам един генератор набързо за да видя какво става с двете рамена. За идеята с диода какво да ти кажа...Пробвал съм го да работи като обратен импулсен преобразувател, но не ми харесва резултата. Вездесъщият ЛЕНЦ си казва думата отново. Аз виждам засега само два изхода от ситуацията:
     - затворена изходна сърцевина, където процесите са подобни на тези в трансформатора и важи първото условие за равновесие на ел. трансформатора;
     - пренасочване на реакцията по друг магнитопровод/и.
Абе, много приказваме май...Давай включвай тоците и гледай осцилото, а после ще коментираме. А трансформатора го разнищвам, защото си мисля, че може да се използуват същите закони и принципи в МЕГ-а. В крайна сметка, ако накараме ЛЕНЦ-овата реакция да ни бъде полезна както е в нормалния траф ще бъде мнооого добре.

getca:
Здрасти altium,
Между тороидите трябва да има междина за да пречи на магнитния поток при връщането му. Споменава се около 1/8инча или това е около 3мм. А това, че за по-малко Кзап имаш повишаване на ефективността говори за насищане според мен. При насищане формата на тока ще бъде изкривена - ясно изразена чупка в посока увеличение. Ако всичко е нормално трябва да имаш абсолютно линейно нарастване на тока. Фактически с отклоняване на част от реакцията на товара ти разтоварваш първичната намотка, но откъде ще дойде енергията във вторичната не ми е ясно. Според мен първо трябва да накараш конструкцията да заработи като нормален траф с ефективност минимум 90% и тогава да се бориш постепенно да отклоняваш реакцията, като регулираш междината да речем... ;) Не виждам как ще стане при тороидите обаче, освен ако не ги срежеш и им наденеш едни хлабави бобини така че да може да се пъхат картончета с различна дебелина. Другият вариант е с Ш-образни сърцевини, с които по принцип се работи по-лесно.

getca:
Здрасти lz1ico,
Схемата не е проблем, публикувана е не един път. Важен е принципа и проблемите на конкретната реализация. Досега имаме стабилно работещ генератор на магнитни импулси с висока честота или ако щеш комутатор на магнитен поток. Проблемът е реакцията на товара, породена от протичащия през него ток според закона на ЛЕНЦ...http://physdemo.hit.bg/physics%20anim%20SWF/lenz.swf
Тя влияе върху скоростта на изменение на магнитния поток и големината му, като предизвиква увеличение на енергията за управление. Та...борбата сега е за нейното редуциране или отклоняване или...Е, всяка рационална идея е добре дошла... ;)

getca:
altium, добри са идеите, давай сега да ги проверим на практика. Гложди ме обаче една мисъл...какво всъщност е реакцията на ЛЕНЦ? Ами това е магнитен поток, създаван от протичащия през товара ток. И какво се мъчим да направим ние...да го отклоним по друг магнитопровод и от него да снемаме енергия. Е да, но и тук ще има същата реакция, която ще унищожи създаващият я магнитен поток и в крайна сметка няма да получим нищо... ??? Получава се нещо като омагьосан кръг, където се въртим. Лошооо... >:( Ако направим известна аналогия с обратните импулсни преобразуватели какво ще се получи...
   - Комутататорът е включен, нарастване на магнитния поток в изходната сърцевина. Товарът трябва да е отделен с диод или по друг начин. Енергията, запасена в магнитното поле на съответната намотка нараства;
   - Комутаторът изключва и цялата запасена енергия се прехвърля в товара, като магнитния поток плавно намалява.
Тъй като при МЕГ-а имаме двупосочно изменение на потока, за повишаване на ефективността трябва да се снеме енергия от двата клона на магнитната верига. Увеличаването на магнитния поток зарежда изходната индуктивност с енергия, а при намаляването му тя се прехвърля в товара. Тук какво става със закона на ЛЕНЦ? Ами просто реакцията е съпосочна с основния поток и забавя неговото намаляване, така че реално върши полезна работа. Мдаа, ще взема да го нарисувам това... ;)

getca:
Здравейте...Получих интересен резултат при ръчкането на МЕГ-чето. Идеята ми беше да премахна резонансната верига и директно да захраня товар 12в/5вт автомобилни лампи. По едно време щекера към товарната верига се откачи и забелязах искра при закачането. Поиграх си малко и се получи ел. дъга на разстояние 3-4мм, което говори за високо напрежение на изходните импулси. А около дъгата всичко пуши и се топи... ??? :o...Изходната сърцевина беше лепната към основната без въздушна междина. Свързването на лампите предизвиква рязко падане на изходното напрежение и те светят доста мижаво. Сигурен съм, че причината е г-н ЛЕНЦ, защото силата на привличане между основната и изходната сърцевини се увеличава значително при свързан нискоомен товар. Поблъсках си известно време главата какво да правя и реших да вържа високоомен товар. Взех луминисцентна тръбичка 9вт, енергоспестяваща и тя взе, че светна. После пробвах и с 36вт, същия тип от повредена такава лампа. Запалих и нея при честота 50-70кхц. Отоплението на тръбите е изгоряло и не може да се използува. Запалителното нарежение се повишава и предполагам е около 600-800в, а може би и повече. Броят навивки е същия от предишните ми опити и това ме шашна. Явно проблемът е в неправилното снемане на енергията от изхода, т.е. съгласуването му с товара. Нискоомният товар предизвиква значителна реакция на ЛЕНЦ и това унищожава всякаква ефективност. Другото, което ми направи впечатление е липсата на изменения в осцилограмата на управляващия ток с високоомен товар, луминисцентната тръба. Пробвах и изходна намотка с допълнителна сърцевина за отклоняване на част от потока на реакцията. Мисля, че има подобрение, но трябва време да се сравнят нещата и се обобщи резултата. А, и друго...вързан само единия електрод на тръбичката, проводника от другия изход на МЕГ-а го доближавам и тръбата свети в някаква степен. Същото става при доближаване до ТХО на телевизор, но там намотката е с хиляди навивки. Получих изгаряне на пръста на ръката при хващане на острия край на единия проводник на товарната намотка. Направо ми проби малка дупка в кожата на палеца... >:( Явно МЕГ-а хвърля мощни ЕМ импулси, а може би и ел. статични на изхода... ???
Е, това е засега...Борбата продължава... ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия