Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Вихрово-гравитационна ВЕЦ

(1/1)

getca:
     Австрийският изобретател Franz Zotlöterer е сътворил малка вихрово-водовъртежна ел.централа с идея минимално вмешателство в съществуващата екосистема. Проектът му Wasserwirbeltechnik (Техника на водовъртежа) предвижда вместо нецелесъобразното и вредно преграждане на целия воден поток, отвеждането на част от него близо до брега по специален канал и подаването му в завихрящото съоръжение, което представлява бетонен цилиндър с подаване на водата по допирателна. По оста на съоръжението е разположена турбина, задвижвана от образувалия се водовъртеж.Отбелязва се КПД на преобразуване на енергията на водата около 73% при много ниска скорост на въртене и малък пад от 1,3м. При мощност на централата около 10кВт и включена в енергийната система непрекъснато от 2006г, са изработени над 50МВтч ел.енергия. Като предимства на системата се посочват:
    - Много добра ефективност;
    - Лопатите на турбината не секат потока, а се въртят синхронно с него;
    - Аериране на водата, спомагащо за естествените процеси на пречистване;
    - Подобрява терморегулацията;
    - По-ниска цена в сравнение с класическата схема;
    - През нея могат да минават случайно паднали във водата предмети.


Видео http://www.youtube.com/watch?v=3J87lzqMEnI&feature=player_embedded

Източници...
   http://www.zotloeterer.com/willkommen/gravitations-wasser-wirbelkraftw0f777dc1e3a7bede2822d777b8b3b339.php
   http://de.wikipedia.org/wiki/Wasserwirbelkraftwerk
   http://de.wikipedia.org/wiki/Wasserwirbelkraftwerk

PyroVeso:
Приятелю Ctah,
Според мен реагираш прибързано-емоционално.
Извинявай, но ежедневно в сайта се изписват куп глупости и ако нямаше някаква поне основна модерация, то досега всичко щеше да е станало една голяма и абсолютно безполезна каша. Случва се, разбира се, покрай многобройните безсмислени мнения да "замине" и някое съдържателно, недоразбрано и т.н. В края на краищата и модераторите са хора - понякога грешат, понякога недочитат или недоразбират нещо, но общо-взето това се случва изключително рядко. Според мен модерацията на сайта е много добра. За сравнение - погледни какво се случва с други подобни сайтове за 4-5-6 години съществуване, които аболютно са се "заблатили" - препулнени с безсмислици, псувни, писания на шльокавица и т.н. Твой е изборът дали ще продължиш участието си в сайта, според мен ще ти е полезно, и ще е жалко ако заради едно моментно емоционално заслепление се лишиш от това.

По темата - ето това се казва чисто, елегантно и екологично решение на енергийните проблеми на един човек/семейство! За съжаление, не всеки разполага с голяма река или много вода наоколо... Принципът обаче може да се използва за въртене на турбина с топъл въздух, загряван от слънцето или от някакъв източник на отпадъчна топлина (геотермален, производствен и т.н.).

oneman:
getca, има ли някъде по-подробно описание на турбината, която трърдят, че е с кпд 80%.
Защото просто да сложиш една перка във водовъртежа не е много удачно.
Както се вижда, при стария дизайн имат кпд 50%.
А ние ако се опитаме да го възпроизведем сигурно ще го докараме до 20% :)

gkmihov:
Като изходим от реалността, че големи маси и големи падове осигуряват по-големи мощности, вихровите-гравитационни ВЕЦ, разположени на големи реки, както индиректните гравитационни енергийни магистрали могат да осигурят значителни енергийни мощности за производство на електрическа енергия по пътя на мултиплициране на вихрови гравитационни двигатели с прости технически устройства .

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия