Здравейте! Признавам си тази тема не ми е най-интересната, но ми се струва, че мога да помогна на експериментаторите.
Работя, а и винаги съм работил в печатници. Преди 5-6 години бях в една, в която за почистване на валовете на машините използвахме препарат на фирмата "BOETTCHER". Установих, че класическия ми дизелов автомобил "Мазда" перфектно работи с него. Не загрява повече от нормалното, пали при -12 градуса, препарата не замръзва във фризера. Е миризмата от ауспуха е по-различна, но пък няма черен пушек при рязко изрязване на двигателя. Т.е. по-добре от нафта. В началото ме беше страх да го сипя чисто в резервоара затова правих смеси между нафта и него. Искам да кажа, че се смесват перфектно. И сега интересното: За почистване се използва като се разреди с вода. От безцветна прозрачна и мазна течност се превръща в бяла емулсия подобна мляко /след 15-20 мин. се разделят отново т.е. трябва периодично да се разбърква/. Никога не съм опитвал да добавям вода в резервоара, защото и цената му не ме интересуваше. Нали се сещате. В момента използваме такъв на друга фирма и с него не съм опитвал, а и вече няма на какво. Може да ви изглежда екзотично и фантастично, но в нашия бизнес е широко разпространен. За предпочитане е защото, водата в емулсията разтваря хартиен прах, а мазната част мастилата. Не знам колко струва, но ние го зареждаме с варели по 200л. Значи няма да е милиони. Смятам, че чрез него ще може да се получи емулсия между вода и нафта. Това мога да го пробвам още тия дни, но не и на автомобил. А ето и представителство на въпросната фирма "BOETTCHER":
http://www.apricom-bg.com/apricom/kontakt.htmlПрепарата е формулиран така:"- Миещи разтвори за автоматично и ръчно почистване на офсетови гумени валове, гумени платна и пластини "
Разбира се може да попитате и в най-близката ви печатница за подобни /такъв дето се смесва с вода/. Дано съм бил полезен.
Реших да си допълня цитата:
Правилно сте разбрали, това е продукта"Böettcherin 60". За него гарантирам, че класически дизел работи с чистия му вид.
В момента ползваме ето това:
http://www.huber-graphics.com/hplwash10.0.html?L=1Предполагам, че не се различава особено от въпросния "Böettcherin 60". Намерих и цената на HPL-а: 3,32лв/л. при покупка на варел от 200л. /за ДДС не знам/. Не знам какво според вас е бързо сепариране, но при положение, че горивната помпа на дизела ще го върти непрекъснато, то това ще е напълно достатъчно да го държи в състояние на емулсия. Няма нужда от продължително размесване. Достатъчно е друсането на колата за да стои разбъркано. Не се пени при продължително разбъркване. За да не съм голословен, намерих малко в къщи и ето как изглежда:
1. Чисто
2. Така изглежда 1/1 с вода и така гори въпросната емулсия