Автор Тема: Ток от йоносферата, електростатична индукция чрез отрицателни HV импулси  (Прочетена 84145 пъти)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 667
Реално...проблемът е, че искаш (или мислиш) с просто радио да хванеш ясен сигнал от друга галактика?
Сам даваш прекрасни примери...
Проблемът за сигнала от другата галактика не е в радиото, а в антената му, т.е. в размера й. Дори и обикновен ВЕФ включен в антена с размери 1 х 1 км ще ти позволи да улавяш сигнали в УКВ диапазона излъчени някъде около Марс или Венера.

А при спокойна атмосфера във атмосферата в обем от примерно 1 кубичен километър просто няма толкова енергия, която да си струва да се извлече, да е икономически изгодно да се получава. Това е все едно да си сложиш соларни панели в Драгалевци или в Кресненското дефиле, където слънцето свети по 4-6 часа...
Да, ако живееш в някакво място където гръмотевичните бури са ежедневие би могъл да помислиш да изкарваш някаква енергия от атмосферата. Но инсталацията за тази цел би трябвало да издържа на пряко попадение на мълния, както и да обира по-слабите заряди, което си е бая сложна задача.

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Ето за този патент на Тесла ви говоря, но не искате да слушате. Някъде, пак от Тесла беше казано, че потенциалът между две точки от атмосферата, разположени на 1 м една от друга по вертикала е 100V. Аз дълбоко уважавам Тесла като учен, но това ...патентът и 100 - те волта си е чист "bullshit" на английски и чиста "хуйня" на руски. Как да го нарека на български не знам... ;) Вероятно е време да затваряме темата за свободната енергия от атмосферата.

Неактивен lz1jer

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 166
   Trabalaizer, поласкан съм, явно съм ти се сторил компетентен на общия фон.

   Има една спекулация, че приемната антена трябва да е с по-малки размери от предавателната за да се получи по-високо напрежение. Това наистина е така, но има уловка! Работата е там, че една и съща напрегнатост (интензитет) на полето може да се получи с 50 и с 5 заряда грубо казано. Всичко зависи на каква площ са разпределени зарядите, защото общия интензитет винаги е сума от интензитетите на всички заряди и пряко зависи от разстоянието между тях. Очевидно е, че много заряди на голяма площ могат да направят същия интензитет като малко заряди на малка площ, разликата е в това, че ако се опитате да ги консумирате ще получите по-малък ток и съответно по-малка мощност. В йоносферата и атмосферата е аналогично, в обищя случай имате малка антена, получава се някакъв потенциал пропорционален на количеството заряд на съответната височина. Колкото повече се издига антената, толкова повече се увеличава и напрежението, защото навлиза в зона с по-голяма плътност на обемния заряд. При добива на електричество от атмосферата основно се разчита на електростатичната индукция, защото електроните са сравнително малко в приземния слой. Йони няма как да закачите с антената, те само привличат или изтласкват електрони от метала, а истинските електрони годни за консумация са много малко. В случай на необичайни метеорологични условия е съвсем различно. Какво могат да очакват от йоносферата гражданите, според мен нищо. Йоносферата е на милиони волтове разстояние от нас, ако искаме да я раздвижим ще трябва електрическо или електромагнитно поле с голяма мощност, което никак не е здравословно. Ако се въздейства с електрическо поле, трябва голям ТТ трансформатор, ако се въздейства с радиовълни, трябва да е до 50MHz, защото всичко над 50 минава и заминава в космоса без да се отразява обратно, значи големи антени и стотици киловати. По времето на Тесла още не е имало регулация на ефира и нищо не се е знаело за въздействито на тези силови полета върху хората, той е бил един от първите и е усещал нещо като убождания с игли по кожата си, в което аз не се и съмнявам.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 398
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Някъде, пак от Тесла беше казано, че потенциалът между две точки от атмосферата, разположени на 1 м една от друга по вертикала е 100V. Аз дълбоко уважавам Тесла като учен, но това ...патентът и 100 - те волта си е чист "bullshit" на английски и чиста "хуйня" на руски. Как да го нарека на български не знам... ;) Вероятно е време да затваряме темата за свободната енергия от атмосферата.

Не е само Тесла казал това, а някои хора преди него, пък и доста изследователи след него. Ето малко лекции на Фейнман: 
http://www.ittc.ku.edu/~callen/energy_harvesting/Feynman1964pp9-1to9-3.pdf

А това за 100 или около тази цифра волтове зависи от много показатели като влажност и разредеността на въздуха, тоест височината от Земята, и се замерва. не между две точки а между, две метални плоскости (по добре покрити с диелектрик с по висока диелектрична константа от въздуха, това Тесла изрично го споменава в патентите си) с квадратура на всяка от тях по квадратен метър.

За последващи патенти,  освен тези на Тесла, може да се посочат тези на Herman Plauson:

http://www.rexresearch.com/plauson/plauson.htm
https://www.google.com/patents/US1540998

инфо за Plauson, в случей, че колегите не са го срещали като име:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_Plauson

Както и този на Roy Mayer атмосферен абсорбатор:
http://www.viewzone.com/meyers/

За тези интересуващи се, препоръчвам четенето на литература от преди 1900 г. понеже с комерсиализирането на научните изследвания през 1920-те -1930-те годни, и особенно след втората световна много неща се променят.Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 244
 • Мисля, следователно...мисля!
Юлиане, говорим за ЙОНОСФЕРА, която е само УЧАСТЪК от атмосферата!
Не знам дали нарочно "бъркаш" понятията, но...преиграваш малко :D
Затова се нарича йоносфера, защото йонизацията там е постоянна (макар и с вариращ интензитет)!
Писах го в пост « Отговор #62, не знам кое е по-важно...да си напишем там каквото сме си навили на пръста на всяка цена или да вникнем в мисълта на опонента...пък може и да стане дискусия някаква?

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
https://www.youtube.com/results?search_query=electricity+from+atmosphere+

Подходящо филмче, помагащо за разбиране физиката на процеса.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 667
Юлиане, говорим за ЙОНОСФЕРА, която е само УЧАСТЪК от атмосферата!
Йоносферата е на има-няма 80 км над нас. За съвременните технологии в строителството е горе-долу все едно дали е на 80 км или на 8000 км или на 8 светлинни години - еднакво недостижимо за някаква конструкция. Така че ... практически няма как да ползваме тази енергия, дори и да предположим че плътността на зарядите е достатъчна за да се изкара някаква смислена мощност.
Демек ... отново теоретизираме... без никакъв шанс за практически добив.