Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Какъв тип водородна клетка да избера?
GeorgiM:
Здрасти на всички. От известно време следя внимателно актуалните теми във връзка с въпросните клетки във форума. Крайно съм решен да експериментирам с направата на собствена клетка, но съм много озадачен- от какъв тип да бъде. Имайки предвид богатия избор от конструкция, вие като старши експериментатори, можете ли да ме упътите.
пламгаз:
Като наи-напред кажи за какво ще я използваш, за отопление на къща или за автомобил? A иначе, хубаво е да е от електролизен тип...
h2motor:
Тип суха клетка с конструкция от типа филтър- преса и сепарираща отделно водорода и кислорода при отделянето им вътре. Причината и целта са , като минимум да е поне по безопасно ННО е силно експлозивен. Когато не е под налягане и количеството е малко не е опасно настина , но със сигурност клетката може да се поврежда , както и бъблери и резервоари. Резервоари тип бъблери също не са желателни , гръмнат и разрушат ли се електролитния разтвор се разплисква. Използва се разтвор на калиева основа най често и тя никак не е безобидна , защото влиза в реакция с мазнини и предизвиква изгаряне..вземи си предпазни очила за очите преди да експериментираш. Още нещо важно при работа с калиева основа - КОН , процеса на разтварянето и във вода е екзотермичен - ВИНАГИ СЕ РАЗТВАРЯ ВЪВ ВОДА , КАТО ВЪВ ВОДАТА СЕ ДОБАВЯ КОН , а НЕ ОБРАТНОТО - ДА СЕ ЗАЛИВА ОСНОВАТА С ВОДА - ТОВА Е ОПАСНО !
GeorgiM:
Възнамерявам да я използвам за автомобил. Суха клетка казваш - търсим блестящ старт ::) Но понеже видях доста красноречиви мнения за всичко, по което се двоумя, все пак го правим за ефективност и икономия, имайки предвид текущите цени на горивата. Като цяла планирам (моментно) снабдяването с достатъчно ток с подмяна на генератора, трансформатор от 12волта към 220волта, няколко малки електролизера със средно около 10 клетки, но от целия тоя материал, никъде не установих как да сепарирам кислорода и водорода.
h2motor:
На какъв автомобил ?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия