Начало > Реални резултати от експериментите

Синтез на нови кристали при свръх-високи налягания.

(1/4) > >>

zz33:
 Създадох нова камера за свръх-високи налягания и температура и ето какво снимах с електронен микроскоп. Пробите са третирани със стопилка от натриева основа и натриев нитрат при температура около 600 градуса , като след това съм оставил пробите в царска вода за 24 часа. След дова съм декантирал и изсушил. Някой да е виждал нещо подобно ? Благодаря предварително.
 П.П. Последната снимка е на синтез на диаманти, но не те са интересните, а тъмното "нещо" около тях. Това "нещо" издържа и на стопилка и на киселина. Диамантите почнаха да се разтварят, а това не се маха !? Изчистваха ги в итститута за свръх-високи налягания в гр. Троицк - Русия. Резултатът е на снимката. Някой нещо да знае ?

PyroVeso:
Здравейте колега. Това, което сте постнали със сигурност е много интересно, стига да ставаше ясно за какво изобщо става въпрос...
Какви са тези "свръхвисоки" температури и налягания - някакви стойности имат ли и "високи" в сравнение с какво са?
Какви са пробите/веществата подлагани на такива условия - органична маса, графит или какво?
Как така сте ги дали за изчистване/анализ в цял научен институт, а никой не знае от какво се състои въпросната субстанция? Те там някакви поне елементарни аналитични методи не използват ли - като пламъкова фотометрия, атомно-абсорбционен анализ и т.н.? Трудно ми е да повярвам, че във века на нано-технологиите е възможно нещо толкова рутинно да остане неразгадано, и за него да се пита във форум със съвсем друга насоченост.
И въобще - каква е идеята на цялото изследване? Да се получат изкуствени диаманти ли, да се види как органичната материя реагира при новите свръх-условия ли?
Да не говорим, че снимките са с такава резолюция, от която не става ясно примерно втората на Земята и Луната ли е, или на нещо друго.

Иначе така - на прима виста, възможно ли е да сте получили борен нитрид? Той е вещество със структура много подобна на тази на диаманта, но многократно по-инертен химически, понеже е с много по-здрави химични връзки: http://en.wikipedia.org/wiki/Boron_nitride
От него могат да се получат както диаманто-подобни, така и графито-подобни структури. Даже и бъкиболчета и нано-тръбички могат да се спретнат.

zz33:
 Използвал съм графит на прах плюс желязо , никел , мед и др. също на прах при различни проби. Налягането е далеч над 20 Gpa. Температурата варира м-ду 1300 до 1600 , а може и повече , едновримено с налягането. Две проби съм ги дал на сътрудници на г-н Бланк по негово нареждане - преди няколко години той беше шеф във въпросният институт. Борният нитрид за когото пишeте ми е познат материал, който използвам в моето производство. Той е малко по-мек от диаманта , но издържа до температури около 3000 градуса ако не се лъжа, докато диаманта при температура над 900 градуса почва да графитизира. Но и това е относително защото има метализирани диаманти които издържат над 1100 градуса.
 Наистина никой не знае нищо за тези кристали с изключение на снимка номер 2 . Тя е разпозната като поликристален диамант от вид „баллас„ . Нея не трябваше да я публикувам за което се извинявам.
 Целта ми в началото беше да направя синтез на диаманти с камера която е моя разработка. След редица трудности и неуспешни опити най-накрая имах успех. Обаче цената на изкуствените диаманти които са за промишленоста непрекъснато пада. Освен това налягането което е достатъчно за да се получи синтез е около 5,5 Гпа. и температура около 1400 градуса - зависи от катализаторите.
 За резолюцията се извивявам. Ще ги прикача с по-висока.
 Все пак въпроса ми е дали нещо подобно някъде някой е виждал ? За това ще ги прикача с по-висока резолюция.

zz33:
Прикачвам пробата изчистена в Русия. Снимката е правена там. Другите снимки са с формат tif и не мога да ги прикача. Ще ги преформатирам.

zz33:
 Ето и другите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия