Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.
Обсъждане на цикли на Стърлинг и Карно при термопомпите
valex:
Маркеловия двигател не ми се вижда сериозен. Просто предположението, че за за 1л. въздух на дадена дълбочина трябват 10 вата не е вярно. Мощността на компресора силно зависи от дълбочината. Още по-малко е вярно че ще изкараш същата мощност обратно. Най-малкото ще се загубят някои мехурчета. Базата на разсъжденията като не е вярна каквито и изводи да правиш изхода е грешен :)
oneman:
По-скоро, ако ползваме двигател на Стовбуненко за компресора, може да се топлим без пари.
http://mazeto.net/index.php/topic,8173.msg48485.html
Компресорът ще харчи 25W !!!
Ако закачим и генераторче към системата ще може да се самозахранва и да минем напълно на аванта. ;)
Радико:
valex
Според физиката за вкарването на един литър въздух е нужно точно толкова енергия колкото той би отдал при изплуването си. Всъщност работата се извършва от литър вода която въздуха е бил изместил и после тя пада обратно надолу. Нека двигателя оползотвори 50% от енергията. На входа на посочената термопомпа в примера имаш 1kW. ел. енергия а на изхода 4 kW. топлинна мощност. 50те процента от тях оползотворени от двигателя са 2kW. електрическа мощност един за термопомпата и един за тебе. за да има смисъл цялата работа имаме нужда от поне 26% К.П.Д. на двигателя.
Ч.Н.Г. и успех на всички.
valex:
Идеално ще е да има нискотемпературен двигател с 50% ( или поне 25%) КПД. За съжаление не съм виждал или чувал за истински такъв :(
Надявам се да се появи скоро.
Радико:
Според мен няма място за съжаление, напротив. Това означава, че има върху какво да се работи.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия