Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Етанол

(1/1)

zumzarko:
Здравейте,
нов съм във форума, както и в темата по алтернативните горива. Ще си позволя малко по-дълъг разказ, отностно моето питане. Преди месец-два, след като горивата (бензин и дизел) започнаха да скачат сериозно, реших да проуча въпроса с алтернативните горива, все пак е може единственото нещо, което трябва и може да се сипва в един резервоар да бъде бензин, лично аз смятам, че технологиите и науката са на достатъчно добро ниво. И така започнах по-малко от време на време да чета. Вариантите за алтернатива на нефта, бензина и тн. бяха доста, но за по-битови и реални условия биоетанола/етанола според мен се оказа най-добрият вариант. На доста места прочетох доста коментари против това гориво, но винаги коментарите бяха от хора, чули, че било еди как си и copy-paste. Да, може да има резон в думите им, но според всичко изчетено, аз останах с впечатлението, че етанола, стига да може човек да си го направи или намери, съвсем спокойно може да се използва като алтернатива за бензина. Ще спестя останалата информация, която изчетох.
И най-накрая дойдохме до същността на темата и моето питане - възможно ли е да карам бензинова кола на етанол, може ли да е 100% концентрацията или трябва да е с примеси на бензин, трябва ли да се правят някакви промени и модификации по мотора и горивната система (разбрах, че единствено в ECU-то трябва концентрацията да се повиши от ~10:1 на 8:1), вредно ли е за мотора да се кара с такова гориво ?
Втора част: ако е възможен сценария с етанола и бензиновия двигател - от къде може да се намери етанол, може ли да се "произведе" в домашни условия, един вид, как може да се направи, така че, да не оставяш половин минимална заплата за един резервоар ?
Доста въпроси и то не много лесни, но се надявам да намеря отговор :)

piton2012:
zumzarko,
Дали ще му казваш на етанола БИО, няма значение, той все си е етанол. В Бразилия карат коли с него, защото си имат меласа. При нас обаче цената му достига до 25 лв./ л. Това е предимно заради акциза, по 1 лв. на градус. В аптеките, където е без акциз е около 8 лв. Бензина за сега е доста под тази цена. Иначе производствената цена на етанола е около 1.20 лв. В къщи може и да си свариш ракия, но да я докараш до 95- 96 % етанол, ще ти е много трудно. Освен това, дори да получиш 2-3 л. това едва ли ще ти е достатъчно. Та освен суровини, ще изразходиш и доста енергия за дестилация.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия