Автор Тема: Зарядно за гелови оловни акумулатори с автоматично включване и изключване  (Прочетена 22882 пъти)

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 2 731
Схемата е правотокова, с линеен стабилизатор на ток и предназначена предимно за гелови акумулатори за аварийни постоянно токови захранвания. Аз я ползвам за електрическа брава на блиндирана врата и автоматични плъзгащи врати.

Автоматично изключва заряда при достигане на 14,4 V на акумулатора или колкото се нагласи с тримера и след спадане на заряда до 100 mA /при тизи стойности на токовата защита/ се самоизключва. Повторно включване на заряда става при спадане на напрежението на акумулатора под 11,5 V или колкото се нагласи от делителя R8- R9.

Схемата работи аналогично на тази за заряд на литиевите акумулатори - http://mazeto.net/index.php/topic,6585.msg38923.html#msg38923. Добавен е само още един компаратор с VD2 & VT2, който запуска схемата при спад на напрежението измервано на акумулатора под 11,5 V.

При разкачен акумулатор светодиода мига с честота приблизително 2 Hz, тъй като единият компаратор изключва а другият включва. Нормалната работа започва при включване на акумулатора.

С тази схема акумулатора ще се зарежда веднъж годишно при саморазряд или ако няма често режим на тока. Имам алармена система с подобно зарядно, акумулатора е вече на 10 год. - "не е мръднал"!

Едната схема е с реле, ползва се за аварийно захранване. В ZIP-файла - всичко накуп!
« Последна редакция: Януари 29, 2012, 12:04:10 am от altium »

toto_nagamoto

  • Гост
Колеги, трябва ми проста, надеждна и елементарна схемичка за автоматично зареждане на запечатан оловен акумулатор на 12В./17Ач.

Не обиждай потребителите безпричинно!
mzk
« Последна редакция: Юни 19, 2012, 10:22:02 am от mzk »