Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Комутатор на магнитни потоци с двупосочна комутация на потока

<< < (2/9) > >>

Bat_Vanko:
Изходната точка е магнитния поток на ПМ. След това се изчисляват разсеяните магнитни потоци (методиката е доволно сложна, но ако някой иска да се запознае мога да му изпратя на пощата книга на руски), в нашият случай ще бъдат около 5 - 10 %. Ефективността на комутацията е около 90 - 95 %, което означава, че потока през товарната сърцевина ще бъде около 80 - 90 % от този на ПМ. Магнитите които ползваш са тип NFB38 с магнитна индукция В= (1.21 - 1.26) Т и поток Ф= 5.5е-4 Wb. За всеки участък се избира работна точка на магнитната индукция в зоната на максимална магнитна проницаемост на материала от който е направена - там проводимостта е най- голяма. От така изчисления магнитен поток и избраната магнитна индукция се изчислява необходимото сечение на сърцевината. Така се подхожда към всеки отделен участък. Също така е необходимо да се обърне особено внимание на преходите от един участък към друг, да не се получи пренасищане в контактната зона между тях. Това е като лош контакт на клемите на генератора. Най-добре е за модела да се придържаш към поток Ф= 550 uWb.
Според симулациите схемата с прошиването е около 5 пъти по-ефективна от тази с тороида. Но засега единствено технологията електро-химична размерна обработка върши работа. При това се обработва лентичка по лентичка и за да изработя тези 2000 слоя на бобините трябва да си взема отпуска. Не мога да направя прошиването без сериозна предварителна подготовка.
А за вихровите токове - моето предложение е следното: ще ти предоставя сърцевините според чертежа в предишния пост и друг материал с който ти да експериментираш в замяна на задълбочено изследване на влиянието на дебелината и вида изолация при висока честота, както и технологията за нейното нанасяне.
Успех!

varvarin:
Мисля, че започвам да схващам. При това положение изходната сърцевина трябва да има сечение около 7 кв.см. за да се получи индукция 1.5-1.6 Т типична за силициевите ламарини. Ако не съм сбъркал нещо в сметките :) Интересно ми е как се определя сечението на ключовете? Ако използваме горната методика би следвало едната двойка ключове да може да поеме целия поток. Тогава ако няма затворен ключ индукцията през ключовете ще е наполовина така ли? За изследването на загубите от Фуко няма проблем липсва ми само по прецизен интегратор, но ще си сглобя един. Може да ми пратиш руската книга на мейла, има го в профила ми.

Поздрави!

Bat_Vanko:
Да схващаш основната идея, но има една подробност - контактната повърхност между нанокристален материал и силициева ламарина. Площта е една и съща, и ако си избрал работна точка за силициевата ламарина 1.5 Т то и нанокристалния материал в точката на контакт трябва да работи при 1.5 Т, а той се насища още при 1.2 Т т.е. в случая ще бъде пренаситен. Между другото същото се получава при директен контакт между NdFeB магнит и ферит.
По описания по-горе начин се определя и площта на ключовете: първо определяш работната точка и магнитния поток, след това изчисляваш необходимата площ, накрая оразмеряваш необходимото сечение на контакт със силициевата ламарина.
Правилно си схванал, без затворен ключ потока се разпределя наполовина и за комутация влагаш повече енергия отколкото получаваш.

varvarin:
Изглежда ще трябва да се преработи управляващата електроника малко. Не трябва да има време-интервал между отпушеното състояние на двата управляващи транзистора. Има ли готовност с тороидите?

Bat_Vanko:
Дай размерите на твоите сърцевините за да ги почвам (или поне на присъединителните повърхнини). За последните три седмици направих много симулации и разбрах, че до момента всички вървим по грешен път. Препоръчвам ти да инсталираш "Ansoft Maxwell v14" - върши добра работа.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия