Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Електростатична индукция

(1/8) > >>

gotiniq7:
Всеки който се е заел със електростатиката трябва да започне оттук.

Когато се постави метален проводник в електростатично поле,  под действие на електростатичните сили свободните електрони в проводника се преразпределят и се наблюдава явлението електростатична индукция.

gotiniq7:
Много важно продължение на темата. Който има очи ще види

gotiniq7:
Продължаваме с разясненията. Заменяме стъклената пръчка и металната сфера с две бобини които имат ниска магнитна връзка и силна капацитивна. Слагаме товар на черпещата бобина от страната на заземяването. На спусъчната бобина - тази дето е на мястото на стъклената пръчка пускаме високоволтови импулси, които чрез електричното поле карат електроните от земята да потичат в бобината с товара и обратно в земята. Като поради слабата магнитна свързаност между двете почти никаква енергия не се прехвърля от първата директно във втората.

Радико:
Това вече започва да става интересно. Давай натам готин за другите не знам, но мен силно ме заинтригува.   

gotiniq7:
Ако импулсите, които подаваме са положителни, то при всеки импулс ще потичат електрони от земята през товара в намотката, и след импулса ще се връщат. Ако работим с отрицателни, при всеки импулс електрони ще се оттичат от бобината през товара в земята, и след това ще се връщат. Почти синусоида :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия