Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.
Термопомпа, захранвана с енергия от ВЕИ
TINI:
Здравейте.
Уважаеми Пуши, не е важно колко много си чел, а какво си разбрал. А аз разбрах че дяволът не е толкова рогат. Все пак става дума за технология на стотина години. Всеки сръчко от Форума може да навърже основните елементи на термопомпата, които са елементарни с изключение на компресора. Мисля че за 300-500лв. ще успея да си ги набавя. Друг момент е оразмеряването на термопомпата, там вече си трябва и четене и разбиране, но нали не става дума да ти вадят зъб. Пък и когато стигна до там се надявам да ударите едно рамо. Ще си позволя да перифразирам Дякона- Ако спечеля печели цял Форум ако загубя, губя само Аз.
В момента правя анализ на ресурса от Възстановяеми енергиини източници с които разполагам и по какъв начин да ги ползвам.
emilvtc:
Добре де, защо не помислиш за вариант климатик втора употреба (200-300лв. та и по евтино, щото вътрешното тяло не ви трябва) и вариант вода-вода от кладенец (ако имаш такъв в близост).
И аз от доста време правя проучване за евтино и ефективно отопление и стигам до извода, че енергийно най-евтино и ефективно е термопомпа вода-вода + водно подово вместо радиатори или конвектори с вентилатори (говоря само за отопление и частична възможност за охлаждане). Мога да дам много доводи "защо водно подово" и защо е най-ефективния вариант.
Колега от форума ми даде идеята как почти за без пари да се направят топло-обменниците фреон-вода изпълнени като "тръба в тръба". медната тръба за фреона се поставя в ПВЦ тръба с по-голям диаметър вътре в която тече водата и отдава/приема толинната енергия към/от фреона ...
PyroVeso:
Колеги, мисля, че мога да ви намеря алуминиев интеркулер от самолет, с размери от порядъка на 70х50х20 см и тего къмто 20 кила, ако някой иска да експериментита. Ако още не са го нарязали за скраб... цената ще е цената на материала на вторични суровини.
TINI:
Здравей EMILVTC, благодаря за отношението към темата. Ти току що свали цената на термопомпата с около 200лв. Ако продължаваме в същия дух, в скоро време ще започнем да ги сглобяваме по две за лев. В ръкава си държа Асо каро, т.е. имам и прозоръчна 9-ка на LG- работеща, която на всичкото отгоре ми е подарък. В началото бях запленен от идеята за автономност на термопомпата, но се оказа че соларния и ветровия ресурс ми е недостатъчен за поддържане на високо ниво на автономност. Все пак не съм загробил идеята. Ако се ползва компресор от автомобилен климатик към който е куплиран ремъчно постоянно токов двигател възможноста остава. А автомобилни компресори и резервни части за тях колкото искаш на цени каквито искаш, с две думи, ресурса е неизчерпаем.
П.П. Относно топлообменника с медна тръба:
Ако се напълни с медна вата ще се подобри топлообмена и може да отпадне нуждата от ТРВ.
emilvtc:
Ако не го мислиш за използване в "мобилно жилище" (каравана например) - не виждам ама никакъв смисъл в използването на компресор от автомобил ... Само няколко довода:
1. системата не е така "херметизирана" и периодично ще трябва да се дозарежда с фреон. (При климатиците и хладилниците възела компресор- мотор е затворен в общ кожух и няма никакви течове на фреон. При автомобилния компресор имаш загуби на фреон през уплътнението около оста на компресора и по данни го дават, че годишно е допустима загуба на фреон до 5-10% ... )
2. системата е усложнена и ще има доста да се прави по механиката. Да не говорим, че електродвигателя + компресор + захранване + механика (ремъци, шайби, стойки и др) със сигурност ще излязат повече от един климатик втора употреба (и то само "външното" му тяло) ...
Та може и да греша, но си мисля, че ако целта не е за спорта или за "начесване на крастата" - най лесно, евтино и бързо може да се спретне такава система базирана на климатик ...
Има един друг форум "направи сам" , в който се обсъждат подобни решения ...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия