Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Запалителни системи

Запалителни системи с повишена енергия на разряда

<< < (2/6) > >>

Strashimir:
Геца, извинявай за отклонението в темата ти, но мислил ли си по въпроса за двигатели, чиито свещи се "палят" от бобини-писалки нанизани директно на свеща (като при Renault Megan/Scenic - каквато е и моята кола). Там на бобината, от компютъра са подава нисковолтов сигнал (примерно 12 волта). Има ли начин да се влияе на този сигнал за да се подобри енергията на искрата, или е опасно да за да не се прецака компютъра - тъй като все пак другия край на нисковолтовата верига излиза директно от изводите на компютъра (ако не се лъжа)?

getca:

--- Цитат на: Strashimir в Ноември 17, 2011, 03:56:39 pm ---Геца, извинявай за отклонението в темата ти, но мислил ли си по въпроса за двигатели, чиито свещи се "палят" от бобини-писалки нанизани директно на свеща (като при Renault Megan/Scenic - каквато е и моята кола). Там на бобината, от компютъра са подава нисковолтов сигнал (примерно 12 волта). Има ли начин да се влияе на този сигнал за да се подобри енергията на искрата, или е опасно да за да не се прецака компютъра - тъй като все пак другия край на нисковолтовата верига излиза директно от изводите на компютъра (ако не се лъжа)?

--- Край на цитат ---

Нямам идея как работи тази система, колега. Само съм мяркал такова нещо, но нещата трябва да се уточнят с измервания и тогава да се мисли за подобрения. Пък и не е ясно дали си струва труда и времето.
Тъй, снощи пак борих гадната двойна бобина, инквизирах по-точно  :). Проблемът там е двойният разряд, който товари много и енергията пада бързо във времето. За да бъдат и двата разряда с повишена енергия трябва да се натовари първичната страна 2 пъти и повече спрямо номинала, което се изразява в отделяне на топлина.

Резултати от теста със запалване с повишена енергия и оптимизирани настройки:

     Честота на искрообразуване, Хц    |    Обороти ДВГ 4-цил, об/мин    |     Време на разряда, мсек
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Двойна бобина Субару с въздушно охлаждане:Максимален първичен ток около 20а в LC кръга и 8а през комутатора----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                           30                                |                        ~700                     |                      3.5
                           100                              |                          3000                    |                      2.0
                           200                              |                          6000                    |                      1.0   
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Единична бобина Magneti Marelli с маслено охлажданеМаксимален първичен ток около 20а в LC кръга и 9а през комутатора----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                           5                                  |                         ~110                     |                      5.0
                           30                                |                         ~700                     |                      4.0
                           100                              |                          3000                    |                      3.0
                           200                              |                          6000                    |                      2.0
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Изводът е, че двойните бобини не са особено добри за системи с повишена енергия, но биха могли да работят с някакъв ефект. Все пак времето на разряда е около 3 пъти по-голямо от нормалното при управление от транзисторен комутатор.  А е и безмислено да има два мощни разряда, като само единият е работен. За пълното реализиране на възможностите могат да се използуват по две 6в в серия, което предстои да се тества. Но пак остава прахосването на енергия за паразитния разряд. Най-добре е вариант с независими бобини, но се иска разпознаване кой точно цилиндър пали в момента.

getca:
 Продължавам с тестовете на въпросните бобини. Първо се опитах да натоваря двуизводната бобина близо до реалността, като единият разряд има междина около 5мм, а другият около 3мм. Идеята е, че само единият е работен и пробива при високо налягане в цилиндъра. Това обаче съкрати времето му до около 2.5мс, като всички опити за увеличаване удариха на камък. Предполагам, че причината е затворената сърцевина на бобината, която се насища след някаква пикова стойност на тока и той хвърква ногоре много стръмно. Все пак разрядът е 2.5 пъти по-дълъг от оригиналния, което не е зле и предлага вариант за директна работа, макар и неоптимален.
Прикачвам дев картинки, първата е 4мс разряд на едноизводната бобина, втората два 2мс разряда на двуизводната бобина.

Допълнение: Тестовете са с ВВ кабели с разпределено съпротивление, като за конкретната дължина е около 6-10кОм. Това предполага загуби около 0.3-0.5 от натрупаната в бобината енергия. Честота около 30Хц, аналогично на обороти на празен ход на ДВГ. На първата картинка, горната половина, много ясно се виждат няколко тънки сини капацитивни разряди и около тях ореола на плазмата. Долната половина е с добавена грес на електродите, което увеличава зоната на йонизация и горенето е доста зрелищно.

getca:
Продължавам  с данни от тестовете на въпросните запалителни бобини.

За сравнение на процесите, прикачвам осцилограми от 2 типа запалителни системи:
1. Транзисторен комутатор (TCI, първите 2 диаграми)
2. Система с повишена енергия  (resonant CDI+TCI, последните 2 диаграми)

Вторичното напрежение е снето по индуктивен път със сонда близо до ВВ кабела за визуализация на формата на импулсите, така че точни стойности не могат да се коментират. Целта е да се покаже формата и продължителността на импулсите.

Мисля, че нещата са ясни и на осцилограмите се виждат добре процесите при двата режима на управление на запалителните бобини. Допълнително могат да се направят нерадостни изводи относно запалителните системи с двуизводни бобини, въпреки отсъствието на ВВ дистрибутор (делко). Проблемът при тях е прахосването на енергия за паразитния, неработен разряд. Ако има въпроси ще коментираме по-натам.

Допълнение: Добавям и разтегнати осцилограми на разрядите с повишена енергия, на които по-ясно се вижда какво точно става. При двуизводната бобина има забележимо изоставане на фронта на запалителния импулс няколко десетки микросекунди, което не би трябвало да окаже влияние в реални условия на ДВГ.

getca:
Виждам интерес около нулата, но аз да си кажа... :) Днес водих "баба Лада" на технически преглед и след туй ми дойде мерак за малък експеримент. Вързах един стрелкови уред за мерене на обороти(руски естествено  :P) на обхват 1500об/мин и реших да видя докъде мога да намалявам празния ход. Паралелно с това регулирах оптимално и горивната смес от изпарителя(пропан-бутан). Получиха се минимални устойчиви около 400об/мин без да пипам центровката на запалването. Следващия път ще пробвам и това, да видя може ли още надолу. При тези обороти се вижда визуално по индикатора на запалването колко дълго трае паузата между импулсите. Лошото е, че алтернаторът изобщо не зарежда в този случай. Но идеята ми беше демонстрация на възможностите на запалване с повишена енергия.
Опитът е документиран с прикачените картинки.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия