Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Запалителни системи

Запалителни системи с повишена енергия на разряда

(1/6) > >>

getca:
  Здравейте, ще пиша тук, защото темата за плазмено запалване става претрупана. Та, от известно време съм в дълбок размисъл относно универсална запалителна система с повишена енергия. Според мен има два варианта:
  - Повишаване на енергията в първичната верига на запалителната система;
  - Повишаване на енергията във вторичната верига на запалителната система или т.н. кондензаторно запалване.
  Тъй като не съм фен на дългите вериги от ВВ диоди, увеличаване на вторичните паразитни капацитети и други неясни ефекти ще се концентрирам върху първия вариант. Проблемът тук се нарича бобина, защото в съвременните каруци има доста разновидности с различни параметри и да се направи универсално управление е трудна работа. Отделно надеждността на съвременните сухи бобини е леко под въпрос при тежките режими на ДВГ. С по-старите модели, които имат ВВ разпределител(делко) е лесно, може да се използуват маслонапълнени бобини за Лада, които са железни и понасят леко повишените енергии на разряда без прегряване(собствени наблюдения). Но в каручките без делко има проблем с техните двуизводни и кой знае още какви измислени бобини. Може да се сложат 4бр. Ладови, но се усложнява управлението и много място трябва, а не е ясно оригиналните как ще понесат голямото натоварване. За съжаление нямам подобна двуизводна бобина за тестове, но ще мислим по въпроса.
В крайна сметка си мисля, че е най-добре да се запазят оригиналните бобини, а запалването с повишена енергия да работи със собствени такива, като се управлява от оригиналния комутатор на колата. Просто при авария се възстановява оригиналната система и се продължава движението без проблем.
Има и трети вариант за паралелна работа на оригиналната и допълнителната системи, но пак ще има намеса във вторичната верига и ако от плазмата идват разнополярни импулси става лошо за оригиналния комутатор. Трябва да се помисли, може би...и да се тества на практика, де... ;)
Напоследък виждам засилна активност по темата, така че ако някой има интерес да пише на ЛС, имам няколко системи почти готови, но са за автомобили с делко и ВВ разпределител(управлява се една бобина). По натам ще мислим и относно кит за по-сръчните... :)

Поздрави...

getca:
Понеже ми омръзна от теории и велики дела, ще покажа нещо реално. Прикачвам малко снимки на работило доста време на моята каруца запалване с комбиниран разряд и повишена енергия. Първо се разрежда кондензатор, после се поддържа разряда с добавяне на енергия от акумулатора плюс волтодобавка от голям електролит. Схемата е подобна на по-сложната публикувана в темата за плазмено запалване. Появиха се проблеми на ниски обороти и го свалих да погледна какво става, но се оказа че мизерия прави корозирала клема към корпуса. Използувах случая да щракна няколко снимки. Всичко е монтирано върху масивна алуминиева основа, стругована от бутало на ДВГ, която се затваря плътно с капак, отрязан от маслен филтър. Виждат се прахоляка и наченките на ръжда.  :)
В този си вид може директно да се върже към комутатора на каручка с делко(ВВ разпределител, една бобина), бил той механичен или електронен. Настроен е да работи с бобини 8-10мХ(индуктивност), като е желателно да са маслонапълнени за добро охлаждане. Новите сухи бобини са сметнати за някаква енергия и претоварването им е фатално, отделно лошо охлаждане.
Имам няколко събрани блока, нужна е само лека донастройка... ако някой има мерак да пише на ЛС.

Допълнително прикачвам снимки на горивния процес в цилиндъра, гледан през специална свещ с кварцово прозорче (руски тестов прибор).

getca:
Здравейте, нека мераклиите за високоенергийна запалителна система имат предвид, че оригиналната запалителна система трябва да работи перфектно, защото няма как да се отстранят проблематични настройки или износване по ДВГ с монтаж на новото запалване. Допълнително може да има проблеми с ВВ част на системата поради 2-3 пъти по-високата енергия на разряда, смущения по захранващите шини вследствие на неудачно свързване и разни други непредвидени неща. Това е нормално и проблемите се решават в движение при добро желание. Не може просто да закачиш четири кабела и да чакаш чудеса. Да, ефект има при изправен двигател и грамотен монтаж. Всеки, който познава и усеща автомобила си ще го усети като повишена еластичност и динамика, плавен ход и чист ауспух. Иде зима и паленето сутрин става проблем, не и за мен обаче... ;)
Моля горните писания да не се възприемат като реклама, просто искам да предотвратя прекомерните очаквания. Чудеса няма все пак... ???
И друго...изработката на въпросната система е свързана с трудоемко навиване на ВВ импулсен трансформатор, удароустойчив и влагозащитен монтаж в кутия с масивен алуминиев охладител. Това заедно с ръчната изработка и квалифициран труд по оживяването на схемата не предполага цена, подобна на китайските компютърни захранвания, продавани под цената на вложените елементи и материали, да не говорим за серииното производство от много хиляди бройки.

Поздрави...

getca:
Експерименти с нискоомна запалителна бобина Magneti Marelli, L1~4mH, R1~0.9Om:
  Комутация през мощен транзистор:
    Imax~6а - максимален първичен ток
    t1~2mS - време за протичане на първичния ток
    tр~2mS - време на разряда с въздушна междина 5-7мм
  Резонансен разряд на кондензатор:
    C=2uF
    Uc~310v => I1>20a |
    Uc~280v => I1~15a | максимална амплитуда на първичния ток
    T~160uS (F~6нHz) - период на колебанията в LC кръга
Идеята беше да се види пригодността на масовите нискоомни бобини за работа в рижим на повишена енергия. Изводът е, че номерът ще стане поради сходните времена за напомпване, но при по-големи комутирани токове, което не е особен проблем. Единствено остава да се види как е температурният режим и може да се мисли за многоканални системи за съвременни каруци без делко и прочие отживелици. Естествено на цената на усложняване и оскъпяване на системата, но няма как иначе.

getca:
...Продължение на тестовете с нискоомни бобини от прикачените картинки, любезно предоставени от форумен колега . Тестовата установка е в добре разхвърляно творческо състояние  :), но това не пречи на коректните резултати.
Бобините се пулсират от транзисторен комутатор, който се управлява от 555 тактов генератор с регулиране на времето на импулса 0.5-4mS. Оптималният ток за единичната/едноизводна бобина е около 6а и времето на разряда около 2mS, както се вижда от прикачената картинка. Енергията на разряда е прилична и може да се сметне по добре известната формула за индуктивна енергия. Аналогичен резултат на старите високоомни бобини, като разликата е в двойно по-малкото време за напомпване на енергията. Явно целта е била работа на по-високи обороти в съвременните ДВГ. Двойната/двуизводна бобина обаче е зле, въпреки сходните параметри на първичната намотка. Вторичната страна е натоварена с два разряда и поради това енергията се изчерпва за около двойно по-малко време. Допълнително това влияе върху скоростта на нарастване на първичния ток и неговата максимална стойност. На картинката ясно се виждат въпросните стойности.
Бобините бяха тествани и с плазменото запалване, като единичната работеше перфектно при оптимални настройки. Двойната отново беше зле, поради бързото затихване на осцилациите в трептящия кръг и неоптималната работа на комутатора. Вариантите за решаване на проблема са два:
  Увеличаване капацитета на натрупващия кондензатор 2-2.5 пъти, което ще доведе до увеличено време за зареждането му и натоварване на блокинга;
  Използване на две двойни двуизводни бобини с вързани в серия първични и вторични намотки. Това подлежи на тест и предполагам енергията ще е аналогична и по-голяма от тази на единичната бобина.
За управлението на две запалителни бобини е нужна преработка на управляващата и силова част на запалването, като блокинга остава същия. Схемата е налице, вече на съвременна елементна база, остава да се налепи и тества.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия