Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.

Оптимизатори на горивния процес от Caduceus

<< < (59/85) > >>

fade:
Колегата brevis ме изпревари тъкмо си мислех да пиша подобен на този пост!
Моите уважения колега, постът Ви е много професионално и подробно написан личи си, че знаете за какво става въпрос!
Въпреки всичко обаче смятам че измерване трябва да се прави в контролирана среда, т.е. на стенд... всичко останало е....
Колега DOMIC, изместването на ъгъла на предварение с два ТАР-а не е много добра идея, зависи какъв е автомобила разбира се. Ако е по съвременен и с датчик на детонациите, това изместване управляващата система си го прави сама и няма нужда от аванс процесор! Всички тия галимации с предварението обаче се случават само при управление с обратна връзка или така нареченият затворен цикъл. При всички останали режими състава на сместа се прави обогатен и по предварително зададени параметри на ъгъла на запалване в таблиците на системата! Мисля, че напразно сте си дали парите за втори аванс процесор тъй като отместването, ви става най-вероятно много голямо и системата се коригира по датчика на детонациите.
С Румен Роев се знаем,  човека е правил този процесор за съвсем друг вид автомобили и със съвсем друго предназначение. В таблиците му няма кой знае какви тайни, процесорите му са насочени предимно към подобряване на динамиката на автомобила при преходни режими и обогатена смес, а не към икономии! Именно в тези режими един двигател консумира най-много гориво, а не при статични режими (примерно на магистралата)!

caduceus:

--- Цитат на: altium в Юли 17, 2012, 11:52:09 pm ---Нивото на учителя от механотехникума, лично ти го гарантирам, е много по-високо от твоето във всяко едно отношение!!! Особено в интелектуално, а в техническо е излишно и да се споменава.
........

--- Край на цитат ---
;D ;D ;D
ОК, но ти не ме познаваш достатъчно добре, за да прецениш. Който ме познава по-добре, знае - не ти. А четящите форума да ме извинят, че съм прост и неук. Ние от село сме си така  ;D

Относно тестовете в Германия - човекът не се е върнал още, в Дрезден е. Другите са през август.
И разберете най-после!!! Погледнете си и анкетата. Оптимизаторът не е панацея - той работи на повечето коли добре, но не на всяка - затова има опция за връщане. Конструкциите са различни, да не говорим за поддръжката. Аз не съм автомонтьор по професия, а човек с по-различно виждане за нещата - и то работи на практика, колкото и да не им се вярва на някои колеги. Налага се да се уча в движение - допреди две-три години не знаех как изглежда една кола отдолу  :)
Оптимизаторът променя горивото, динамизира го. Така то изгаря по-добре. Конкретната конструкция на двигателя го преобразува в икономия или мощност - тук е променливата в уравнението. Нещата са свързани с електроника и контрол на горивния процес и са сложни. Например вчера разбрах, че на новите комънрейли има и система за автоматично управление на аванса в зависимост от качеството на изгаряне. Затова при такива оптимизаторът работи както при по-нови инжекциони, където се управлява и предварението на искрата - просто си трябва нагаждане на ДВГ спрямо променените уловия на изгаряне. Оттук - литър до литър и половина икономия и повече мощност на ниски обороти при последния Си Кросър с оптимизатор - ама автоматичния контрол го има, нали така.

DOMIC

--- Цитат на: DOMIC в Юли 18, 2012, 03:21:20 am ---Искам да помоля caduceus да обясни защо” липсата на корекция на ГВС е пагубна за работата на оптимизатора”?
Моето обяснение е, че по някаква причина оргона забавя скоростта на горене на горивото, каквото и да е то. С увеличение на аванса подсигуряваме достатъчно време за горивния процес и като следствие от увеличения аванс се получава икономията(голям аванс – обеднена смес).

--- Край на цитат ---

Оптимизаторът работи по-добре при по-голямо предварение. Вероятно /не знам със сигурност/ наситената с оргон смес гори по-бавно. Никога не съм казвал, че липсата на корекция на сместа е пагубна за оптимизатора - аз например не пипам на моята кола стехиометрията, бензиновият инжекцион се регулира сам на база данни от ламбдата. При свръхобеднени смеси има инфо, че горивото пречи на автотермичния режим и т.н. - но тук не става дума за това. Говорим за 15-25% икономия и повече мощност, което е в рейнджа на автоматичното регулиране от ламбда-ЕКУ.

brevis
Колега, благодаря за информативния пост, както и за желанието да помогнеш с измерването. С прототип на последния излъчвател вчера докарах времето за реакция на колата до половин час /без да работи мотора/. Монтираш, пиеш едно кафе и тръгваш на максимум ефект :) А следващият ми продукт ще е с незабавно и видно с очи действие, той е в друга област и е още в разработка. Там няма тън-мън и експерти от механотехникуми, както и многознайни коментари - но още е рано. Явно в България неверниците са непобедими по друг начин

Поздрави на всички - кучетата си лаят, а керванът си върви

DOMIC:
fade, ако имате таблиците на Р. Роев и той не възразява, МОЛЯ публикувайте ги или ми ги пратете на л.с. Също ако имате графиката на cobra. Колата ми е Рено меган коуч, 1,6; 16V; 107 к.с.; с метанов инжекцион, бутилка за 10 кг. метан, тежи 58 кг. и в никакъв случай няма да я демонтирам за измерване. Ако втория аванс процесор е в повече, то тогава при промяна на графиките нямаше да има промяна в разхода и режима на работа на ДВГ.
brevis, целта на тестовете, които правя е да установя колко ефективен е К1 при условия на експлоатация, а не да правя лабораторни изследвания в градска среда! Тестовете и зареждането за тях правя нощно време при около 20 градуса, маршрута е в София, винаги еднакъв.

mzk:
Здравей caduceus,

Надявам се квалификациите за "кучетата и керванът" и за "неверниците" да не се отнасят за мен и за другите компетентни изказвания по темата. Има научен интерес и подход, които са задължителни, защото в един момент може да се окаже, че мечтите са големи, а резултатът малък (виж по-долу). Просто целта е да не се самозаългваме, а да пестим в действителност и да можем после тези спестени пари да си ги похарчим за кафенета, кръчми, лабораторна апаратура и експерименти.

Вчера написах една глупост, която по непонятни за мен причини взе да се предъвква. Ако не се лъжа, метановия инжекцион е като газовия, в този смисъл би трябвало да има някакво регулиране на сместа. Аз съм до тук! Друго мнение не бих могъл да дам, защото не съм добре запознат с тези инжекциони.

--- Цитат ---Оптимизаторът работи по-добре при по-голямо предварение. Вероятно /не знам със сигурност/ наситената с оргон смес гори по-бавно.
--- Край на цитат ---
Това предполагам е основно по данните на DOMIC, които съм коментирал по-горе и не бих се съгласил. Може би ще е интересно да дадеш предваренията на C-Crosser-а с и без оптимизатор!

--- Цитат ---Никога не съм казвал, че липсата на корекция на сместа е пагубна за оптимизатора - аз например не пипам на моята кола стехиометрията, бензиновият инжекцион се регулира сам на база данни от ламбдата.
--- Край на цитат ---
Caduceus, тук си противоречиш сам в едно изречение, и не само в него, но и спрямо старите си изказвания. Написал съм подробно в предния си пост какво ти е мнението за карбураторни автомобили и обикновени газови уредби. Това го коментирахме и когато се видяхме лично! Работата на сондата е точно да регулира ГВС. Причината да не искаш да направим опити с карбураторното двигателче също е тази, че според теб не може да се извърши прецизно регулиране на ГВС!!!

@DOMIC,

Средният разход, който изчислих по твоите данни е:
1. Без оптимизатор: 4.36 кг.
2. След монтаж на К1: 4.02 кг.
3. След монтаж на К2 и монтаж на втори аванс процесор по-късно: 4.02 кг.

До 29 февруари (т.е. зимните месеци) и след монтажа на К1 имаш среден разход 4.49 кг., а след 29 февруари имаш среден разход от 3.81 кг. Това са типични сезонни особености.

Да приемем, че средния разход ти е паднал с 4.36-4.02 = 0.34 кг. След монтажа на К1 до момента ти имаш близо 7600 км.
76*4.36 = 331.36
76*4.02 = 305.52

331.36-305.52 = 25.84

26*1.78 = 46.28 лв.

Това е икономията ти за 8 месеца и малко отгоре, ако приемем, че се дължи на оптимизатора. Отделно си давал пари и за аванс процесор, който също не е евтин. Всеки може да пресметне за колко години ще се изплатят (оптимизатор + аванс процесор).

Да не говорим, че в таблицата ти има доста различни разходи за един и същ маршрут в 2 близки периода, например:
- ред 51 и 53 - разлика от над 1 кг метан по един и същ маршрут, минат в 1 седмица;
- ред 57 - чудесен разход на извънградско, без оптимизатор!
- ред 83 и ред 85 - отново един и същи маршрут, в рамките на 2 седмици - разлика от над 1 кг (вече с оптимизатор - ха сега де!)

И при това, че нарочно избягвам редовете с прекомерния разход (например при монтиран оптимизатор при мотора и т.н.).

Според мен в таблиата ти има много нисък и много висок разход както без оптимизатор, така и с оптимизатор, така и с оптимизатор + аванс процесори и взимането на стойностите на единични зареждания е грешно и необективно.

За сметка на това пък, за радост на caduceus, може да се твърди, че има икономия от почти 8% след монтажа на К1. Разбира се, тя може да се дължи и на други фактори - например повече данни за лятното каране и по-малко за зимното, ръчкане на аванс процесори и т.н. Освен това икономията от тези 8% на метан е нерентабилна (виж сметките).

caduceus:
mzk
Знаеш, че поговорката не се отнася за теб  :)  Благодарен съм за изказвания като на brevis, fade, h2motor и други компетентни колеги, както и за експериментаторския дух на DOMIC. От тях научаваме всички нещата такива каквито са - и каквито не сме знаели.
Относно Си Кросъра - ами той е дизел-комънрейл, както нееднократно споменах. За какво предварение говорим? Нищо не е регулирано, просто е сложен оптимизаторът и е карано. Не се забърквайте с простите газови уредби и карбураторите, където се пипа ръчно. Това е модерен мотор от 2009 г. и се саморегулира подобно на инжекционите - както по аванс, така и по подаване на горивото през обратната връзка ламбда - ЕКУ.
Изобщо, имам чувството че който търси под вола теле, въобще не чете и осмисля какво пиша. Там теле няма, а само едни други неща  :) Да не се изненадате.
Данните за метана не само от колегата DOMIC, а от десетина метанови коли на клиенти - Тойоти, Рена, един Пасат, два-три джипа. Вие с алтиум не знам защо предполагате, че само хора от форума имат К1...
Причината да кажа, че карбураторния мотор не е подходящ за тестове е, че трябва да се настройва ръчно като простите газови и няма обратна връзка - това вече го казвам за поне десети път.  Аман!!!
Не ми извъртайте думите! Няма пагубни неща за тоя оптимизатор. Е, да го смачка валяк - може би  :)
Отивам да работя и няма да пиша едни и същи неща по сто пъти - да сте чели.
И не си мислете, че аз се радвам като има някой клиент резултат - той се радва, защото кара вече по-евтино. Дали е на метан, газ, дизел или бензин - негова работа да си сметне дали му е изгодно, не моя.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия