Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Жироскоп действа като спирачка и нарушава закона за запазване на енергията (ЗЗЕ)
Иван Димов:
Нека по-горе споменатата тежест има маса m=10 [kg] и е издигната на височина h=10 [m]. Ако закръглим земното ускорение g=9.8 [m/s^2] на десятка, за потенциалната енергия на тежестта ще получим Ep=10.10.10=1000 [J]. Ето двата опита.
1. Жироскопът е спрян. Така макарата се върти както обикновено и тежестта най-долу, преди да се удари в земята, ще има кинетична енергия Ek=1000 [J] приблизително. По-точно тези 1000 Джаула ще се разпределят между макарата и тежестта. Триенето в лагерите го пренебрегвам, тъй-като е нищожно. Тук ЗЗЕ се спазва, защото сме вложили 1000 [J] от потенциалната енергия и сме получили 1000 [J] кинетична енергия в макарата и тежестта.
2. Жироскопът е развъртян. Сега при падането на тежестта действат по-горе споменатите центробежни сили, които са спиращи за движението на макарата. Така най-долу, преди да се удари в земята, тежестта ще има по-малка кинетична енергия от първия опит. Освен това, след удара на тежестта в земята, макарата ще спре да се върти, а жироскопът ще продължава да се върти с първоначалната си скорост (триенето в лагерите го пренебрегвам). Подобно спиране има и при опитите на Лейтуейт - аз затова се сетих как то може да се използва. В резултат на целия този наш опит 2. имаме вложена потенциална енергия 1000 [J], а долу кинетичната енергия на тежестта е далеч по-малка от опит 1. Макарата пък въобще няма кинетична енергия. А енергията вложена в жироскопа се запазва същата. Или влагаме 1000 [J], а получаваме да речем 100 [J]. С други думи, нямаме равенство на вложената и получената енергия. Затова ЗЗЕ не се спазва. Ако на макарата действаше обикновена спирачка с триене, то част от вложената потенциална енергия би се превърнала в топлина. Но при нашия опит топлина не се отделя, защото няма триене - спират центробежните сили, които са инерционни и за тях не важи законът за запазване на енергията (ЗЗЕ). Да не говорим за ползата от това приложение за намаляване на глобалното затопляне. :)
Що се отнася за играчката "пауърбол" - там разклащането не е в една равнина, какъвто е нашия случай. Вижте подробно чертежа от по-горе приложения файл BRAKE_GYROSCOPE_EXPLANATION.JPG и ще разберете логиката на нещата.
Velektra:
Иван Димов, извинявай, но ти случайно или нарочно пренебрегваш израза "ЖИРОСКОПА Е РАЗВЪРТЯН".
Според теб вложена ли е енергия за да се развърти жироскопа или той от самосебе си се е развъртял?
П.П
Когато пишеше по темата, че ЗЗЕ е грешен и даваше примери с удари м/у топчета аз пак се чудех на някои твои теории.
Ти казваше, че когато човек бяга по права линия и друг го побутва отстрани, то бягащия се въртял в окръжност.
Аз тогава ти писах, че според мен ще бяга по спирала.
Учудват ме твоите категорични изводи по някои очевидни и доказани неща (нещо като от рода 2+2 не е равно на 4).
Сега ще кажеш, че тия "доказани неща" са доказани от традиционната наука, а ние се борим с нея.
Да, но не трябва всичко да се отрича или всичко да се приема.
miromad:
Според мен Иван Димов иска за каже, че енергията на жироскопа остава непроменена. Каквато енергия е имал жироскопа в началото, такава енергия има и в края (или скорост), така че енергията на жироскопа не влиза в сметките.
Прикачам и една много интересна книга, описваща някои основни физични явления и закони по по-разбираем начин и даваща отговори на някои парадокси във физиката.
Иван Димов:
Velektra, науката изисква човек да има някои основни познания. А логическото мислене просто е задължително.
ЗЗЕ означава колкото енергия сме вложили, толкова и да получим. За жироскопа ЗЗЕ се спазва. Ние влагаме енергия да го развъртим и колкото сме вложили в него, толкова после може и да си я получим обратно. Но аз говоря за цялата система, включваща жироскоп, макара и тежест. Нека жироскопът има енергия Eж. Ако в началото имаме енергия Ep+Eж, то в края трябва да имаме енергия Ek+Eж. Или да е спазено равенството Ep+Eж=Ek+Eж. Тъй-като Еж е една и съща в началото и края на опита, можем да я съкратим в уравнението и тогава Ep=Ek. В училище всички учат как потенциалната енергия се превръща в кинетична. Работата е там, че нашата Ек не е равна на първоначалната Ер, а е далеч по-малка, защото падащата тежест не може да се ускори поради силите на спиране. По-малка скорост значи по-малка Ек. Равенството не е спазено и ЗЗЕ е невалиден в този случай. Гледай горе чертежа и мисли дълго.
jhonjhon:
Как разбра, че оборотите на жироскопа остават същите?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия