Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Жироскоп действа като спирачка и нарушава закона за запазване на енергията (ЗЗЕ)
Иван Димов:
Ето тук http://www.youtube.com/watch?v=zb1yKyPWqcc&feature=related също може да се види как жироскоп (компактдиск) се съпротивлява, когато се опитваме да го завъртим в напречно направление, бутайки го със сила, перпендикулярна на линейната скорост на точките от жироскопа.
Velektra:
Смятам, стана ясно, че тук не се спори за възможностите на жироскопа, а дали е валиден ЗЗЕ.
Според мен сгрешено е, че Ер+Еж=Ек+Еж.
Когато се издигне тежестта над земята, тя получава потенциална енергия Ер=m.g.h
Тежестта не се интересува кой я вдига и по какъв начин. Дали човек чрез своите мускули, дали жироскоп или въртолет я вдига - няма значение за потенциалната и енергия, която тя получава.
Така, че в лявата част на уравнението не се пише:
Ер+Ежироскоп, или Ер+Евъртолет, или ЕР+Ечовешки мускули
Сега за падането.
Като се пусне свободно да падне, приемаме че като премахнем триенето и други подобни неща, кинетичната енергия на тежеста е равна на вложената енергия за нейното вдигане.
Сега когато има спирачка и тежестта пада по-бавно, т.е. с по-малка скорост естествено, че и Ек ще е по-малко. И ние изведнъж извикваме: "ЕВРИКА". "При една и съща потенциална енергия, кинетичната при свободното падане е една, а при действието на спирачка е по-малка. Значи ЗЗЕ не действа!"
Ура!
А че се използва енергия за спирането - няма значение. Кой ти гледа такива "дребни" подробности.
Така че формулата не е Ер+Еж=Ек+Еж.
Формулата е Ер=Ек+Ежироскоп или Ер=Ек+Ечовешки мускули
Нека разгледаме и следния момент. Тежестта се спуска (например била е на 10 метра височина) на 5 метра, брагодарение на центробежните сили на жироскопа например. Тогава Ек=0. А Ер колко е? Тя е намаляла наполовина, защото височината е намаляла наполовина.
Сега вече Ер=(Ек=0)+Еж. И ТУК Е МНОГО ВАЖНИЯ МОМЕНТ. Някой ще възрази: "нали каза, че потенциалната енергия не зависи от това кой я е предал на тялото (тежестта), а тук пишеш Ер=Еж или Ер=Ечовешки мускули?". Ами да. Въпреки, че формулата ще се напише в такъв вид, тежестта пак не се интересува кой я е спрял на 5 метра над земята и е запазил макар и половината от първоначалната и Ер. Формулата само показва, че в случая останалата Ер е равна на енергията за задържането на тежестта във въздуха над земята. И то силата на задържане е точно толкова. Ако е повече - тежестта пак ще започне да се издига, ако е по-малко - ще започне да пада и тогава Ек пак става различна от нула.
Зная, че повечето от Вас ще ми се обидят, че може би им се подигравам, защото аз в момента обяснявам неща от рода, че 2+2=4. Но аз да си го кажа, защото явно някои не го разбират.
Да се четат дебели книги е необходимо, но не достатъчно условие. Няма ли логическо мислене (за съжаление то или го има или го няма) - язък за четенето.
За хубаво или за лошо (не знам) ЗЗЕ си действа.
Всичко в природата се стреми към равновесие. Когато се наруши това равновесие от някоя сила, то веднага се навдигат други сили, за да "оправят нещата". Докато трае това пък тези сили изкарват нещо друго от равновесие и така се получава вечния кръговрат.
За да получим СЕ от някоя система, то трябва периодично! да изкарваме тая система от равновесие и да използваме енергиите.
Въпроса е как да я излъжем, като и даваме по-малко енергия, а искаме да получим повече. И всичко това е заради тоя пусти закон за запазване на енергията, който за съжаление действа. Но не трябва да се предаваме. Начини има ;)!
Който разбрал - разбрал.
Който не е разбрал - след 2-3 дена пак ще пиша. :)
П.П. Забелязал съм, че който не може да обясни нещо или не е сигурен в правотата си, използва или много формули и увъртания или високопарни и високотехнологични думи. В ученическите ми години се въртеше една смешка (нещо като виц да го наречем). Цитирам по памет: " Синтезирайки и анализирайки парадоксалните симптоми на моята ортодоксална илюзия, аз констатирах, че въпроса е конктретно индифферентен и се базира върху основата на солиден фундамент. Нямайки за цел да парадирам ....(тук не си го спомням).. пред вашата пикантна аудитория аз Ви моля за вашето конкретно ДА или НЕ" ;D
mzk:
@Velektra,
И аз подкрепям. В предния си пост написах, че ЗЗЕ наистина се нарушава, но уви.. Не съм добре запознат с механиката при жироскопите.
В подкрепа на мнението си ще призова да прочетете предния ми пост, където съм извадил простички формули от документ на самия Ерик Лейтуейт.
В допълнителна подкрепа ще призова да се изгледа и разбере лекция № 25 от курса Classical Mechanics на MIT (8.01 от 1999).
Все още не ми е ясно как точно може да се използва прецесията за задвижване, но КПД>1 тук няма, както е писал и самия Стефан Маринов. Ерик Лейтуейт във филм на BBC казва, че са достигнали до момент, в който цялата математика и принципите на жироскопа са си напълно в унисон с текущите закони във физиката.
Velektra:
Аltium, mzk, благодаря за подкрепата!
Mzk, въпреки, че използвах конкретния случай за жироскопа и макарата, аз имах предвид въобще действието на ЗЗЕ.
Аз ще се радвам ако се използват уреди като жироскопа със своите интересни свойства в такива системи, действайки като спирачка например.
Но най-интересно е, че от една страна ЗЗЕ би трябвало да ни отчае, че колкото енергия вложиш - толкова ще получиш. От друга страна обаче благодарение на неговото действие ние получаваме енергии. Има обаче едно "САМО ЧЕ". Това получаване на енергии става чрез "сламки" които ни е подхвърлила Природата (то няма и кой друг).
Например първото за което се сещам е магнита. Той ни е даден даром от природата.
Например имаме следната равновесна система: атмосферното налягане между две точки на земята. Кой и как може да наруши равновесието. Например Слънцето със своята енергия (естествено има и други "участници" в процеса) прави така, че атмосферното налягане в едната точка става по-голямо отколкото в другата. И задухва вятър. Ние веднага слагаме ветрогенератор. :) Той се завърта, но и това не е достатъчно. Ако природата не ни беше дала магнита само щеше да се върти перката и да радва децата. Та благодарение на магнита (за който не знаем как създава постоянно поле около себе си - просто го приемаме за даденост) получаваме ел. ток.
Спирам до тук, за да не се отклонявам много от темата. За последно ще кажа, че за мен магнита е Perpetuum mobile. Той е пример за система, на която постоянно (или за дълъг период) е нарушено равновесието и благодарение на ЗЗЕ се стреми да се върне в равновесното си състояние и така създава енергия. Само че не мога да разбера кой нарушава това равновесие ;).
Жироскопа също е много интересно устройство.
Иван Димов:
velectra, altium, mzk,
Няма нищо страшно, че ЗЗЕ не действа при инерциалните сили. Няма да се срине Вселената, спокойно. И друг път съм казвал, че всички действащи механични перпетуум мобилета доказват именно това, че ЗЗЕ не действа точно за инерционните сили каквито са центробежните и кориолисовите. Именно тези сили нарушават и третия закон на Нютон за действието и противодействието. Ако преди време и аз се съмнявах въобще във възможността да се направи механично перпетуум мобиле и да се нарушава третия закон на Нютон, то сега вече съм пресметнал чисто теоретически с обемисти сметки, че това е възможно. И това го направих именно защото вярвах, че машините в книгите на Стефан Маринов и тези в youtube-то са наистина действащи. В продължение на 20 години многократно съм се отчайвал и на два три пъти съм се отказвал да повярвам, че тези машини действат, защото тогава теориите ми не можеха да го докажат, но сега вече нямам никакви съмнения. В крайна сметка истината не се интересува от нашата невъзможност да я видим - тя съществува.
Сега специално към velectra - дори формулите, които си писал за да ме цитираш си ги сбъркал. Затова пак ще ти обясня още по-разбираемо. ЗЗЕ означава, че намаляването на потенциалната енергия води до същото увеличаване на кинетичната енергия. Термините намаляване и увеличаване означават промяна. Или ЗЗЕ е: Промяната на потенциалната енергия води до същата промяна на кинетичната енергия, но с обратен знак. В математиката и физиката промяната се означава със символа d или за по-големи интервали делта.
Значи ЗЗЕ e dEk = -dEp.
Вляво имаме промяната на кинетичната енергия. Хайде да видим как се е променила нашата кинетична енергия при жироскоп-спирачката. Тежестта от скорост нула в началото е достигнала до някаква скорост V в края и съответно енергията от нула е станала Ek=mV^2/2. Промяната на нейната кинетична енергия e dEk(тежест)=Ek-0=Ek. Да видим сега как се е променила кинетичната енергия на жироскопа. dEk(жироскоп)=Ek(жироскоп в края) - Ek(жироскоп в началото) = (Eж + Ежд) - Еж = Ежд или пак ще подчертая, че Ежд е допълнителната енергия, получена от жироскопа при падането на тежестта. Щом толкова се бъркате с буквите ако искате нека направо да означим промяната на кинетичната енергия на жироскопа с dEж. Значи общата промяна на кинетичната енергия в нашата система е dEk=dEk(тежест)+dEж. А общата промяна на потенциалната енергия е dEp=0 - mgh. Може и така mgh = -dEp.
Като заместим в ЗЗЕ dEk = -dEp с техните равни се получава:
dEk(тежест) + dEж = -dEp вляво е промяната на общата кинетична енергия, а вдясно е промяната на общата потенциална енергия. Може същото да го запишем по-подробно mV^2/2 + dEж = mgh. Вижте колко е просто - измерва се скоростта на тежестта V, преди да се удари в земята и се измерват оборотите на жироскопа в началото и края за да се изчисли с колко се е променила кинетичната му енергия, т. е. колко е dEж. А промяната на потенциалната енергия mgh е съвсем лесна.
Да напиша пак ЗЗЕ:
dEk(тежест) + dEk(жироскоп) = -dEp(тежест)
или dEk(тежест) + dEk(жироскоп) = mgh
Вдясно е ясно - имаме 1000 [J], но вляво дали са 1000? Кинетичната на тежестта е малка заради спирането, а жироскопът едва-едва се е ускорил заради ъгъла на ускоряващата го сила, който е близо до 90 градуса. Velectra, ако буташ кола, която не може да запали, отзад ли я натискаш или на страничната врата? Ако я буташ отстрани едва ли ще я помръднеш - същото е и при нашия жироскоп - гледай горе чертежите внимателно и мисли дълго. А енергия за спирането на тежестта не се хаби, защото спирането се осъществява от центробежни сили и съответно отделена топлина няма както е при стандартните спирачки с триене. Така че обобщено - вляво в горното уравнение имаме две по-малки от обикновено числа, а вдясно е ясно 1000 [J]. Значи нямаме равенство и ЗЗЕ се нарушава като излиза, че част от енергията изчезва. Само липсата на средства и време ме спират за да го докажа с опит.
И накрая, mzk, не се колебай - механиката е точна наука. Не е като термодинамиката и електромагнетизма, където процесите се описват статистически. Е, сметките понякога са неприятно дълги, но могат да бъдат точни. Ще кажа само, че сега смятам сложно триизмерно движение и за да намеря три координати на важна точка изписах почти 20 страници с формули. Да се надяваме, че докато стигна до края няма да забравя какво съм смятал в началото. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия