Справочници, схемотехника, теория > Зарядни устройства за оловни акумулатори
Стъпаловидно импулсно зареждане
Радeв:
altium, ами просто така ми хрумна.... ако искаш му промени заглавието както ти харесва.
Ето така схемата работи добре. Може да се сложи и по-дебела обратна връзка. Релето което ползвам е Руско 20А. Ще си направя и 36V версия че на работа, си зареждам батериите на велосипеда последователно.....
Радeв:
Замених релето с мосфет и оптрон, вдигнах малко максмалната честота, работата заспа.
Радиатора е студен и при 7-8А, започва да ограничава едва като наближи праговото ниво. Честотата с койято включва/изключва е до към 50Hz. :)
http://mazeto.net/index.php/topic,5456.msg33063.html#msg33063
Радeв:
Вчера ми се развали импулсното зарядно. И започнах да зареждам с това, само че 3-те акумулатора последователно, като праговото напрежение е 41.5V.
Не знам дали си внушавам, но след заряд с това зарядно акумулаторите се държат много по-добре.
Разликите в напреженията на акумулаторите при последователно зареждане се изравняват, след като постоят на това зарядно.
Недотатък е може би утежнен режим за трансформатора, заради стръмните фронтове. Чува се бръмчене като тракане.
Радeв:
Като цяло съм силно разочарован от оловните акумулатори!
Това е прост ключов регулатор на напрежение. Трябва да му се осигури генератор на ток. Даже бях замислил да стане нещо като BMS система /като при литиевите клетки/ Да изключва товарната верига когато напрежението на акумулатора падне под 10.5V но се отказах. Виждам че оловните акумулатори нямат никаква перспектива. Ще бъдат захвърлени в скоро време като технология - на там отиват нещата.... :)
Някой остроумни идейки /от където взаимствах и аз/ за избягване на скъпите оптодрайвъри: High-Side Gate Drivers.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия