Форум > Филми, видео лекции
Тема: ФИЛМ [RU] Fantastic weapon - документален 39 мин.
ppg:
Документален филм на руския К1. Част от нещата във филма са обект на внимание и на нашия форум.
Интересно е и това, че ще видите някои от колосите на руската наука, които са получили вече възможност да се появят официално в медийното пространство.
http://store2.data.bg/madmaximus/Fantastic_weapon.avi
http://www.bgshare.com/386261/Fantastic_weapon.avi
getca:
Здравейте, лелеее, какви работи имат тия руснаци само... :o Микродвигател с 1200000об/мин, ел.магн. бомба, психо- не знам си какво оръжие...Интерееесничко...А онзи дето тежеше само 12кг под хипноза...Бррр...Направо шаш... ;) ;D
Гледайте го, много интересно...
smsi-h:
--- Цитат на: getca в Ноември 05, 2008, 04:56:19 pm ---Здравейте, лелеее, какви работи имат тия руснаци само... :o Микродвигател с 1200000об/мин, ел.магн. бомба, психо- не знам си какво оръжие...Интерееесничко...А онзи дето тежеше само 12кг под хипноза...Бррр...Направо шаш... ;) ;D
Гледайте го, много интересно...
--- Край на цитат ---
Такъв двигател бше изобретен в София преди малко повече от двадесет години. Създателят е инженер изобретател, работещ в националното радио. Той имаше идея да повиши оборотите на повече от 1200000 об/мин, като постави ротора "свободно" висящ в магнитно поле, вместо да използва лагери. Това изобретение и сега е революционно. Този филм наистина е интересен във всичките му части.
teofilius:
Гледах филма и е страхотен и май ще трябва пак да го гледам защото се си мисля че беше казано 120 000 об.мин. а не 1 200 000 об.мин.
Интересно е не толкова поставянето на ротора върху магнитно поле защото това не е особено сложно в сравнение със издържливостта на материала спрямо центробежните сили. Не е проблем за микродвигател с микро-ротор да има такива големи обороти защото малък диаметър на ротора означава и малко центробежни сили. Но няма материал които при по-голям диаметър да издържи и да не се разкъса. Определен вариант е ротора да е от живак а статора да е достатъчно як. Чел съм че "Виманите" http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=36 - космически кораби описвани в древноиндийската история работели именно със живак който се превръщал във вихър. Вероятно на индукционен принцип със въртящо се магнитно поле със голяма скорост...
Реално една микроскопична летателна машинка може да работи или на реактивен(ракетен) принцип или с механика в която ротора ще има нужда от посочените 120 000 оборота но невиждам за каква наша потребност биха били нужни толкова големи обороти освен за създаване на антигравитация. И ако е така, то не е нужно ротора да е в твърдо агрегатно състояние и тук вече има много варианти но те са друга тема за който се интересува. ..
sheki:
малко невероятно ми се вижда ротора да е в течно агрегано състояние, ако е поставен в условия като на магнитна възглавница, не мога да схвана принципа, обикновенно при тоя принцип се получава следното, когато част от намагнитения ротор се привлича от статора друга част се отблъсква за да не се допрат, но ако е течен ротора дори и да е намагнитен , частиците или течния метал така ще се завърти, че различните му полюси да се залепят, тоест става неуправляем, което обезмисля нещата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия