Автор Тема: НЕ на шистовия газ!  (Прочетена 75475 пъти)

toto_nagamoto

 • Гост
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #30 -: Май 25, 2012, 11:27:05 pm »
Разбрахте ли новината http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4834651, сменят американския посланник затова защото една от причините била, че не е успял да ни убеди във идеята за добива на шистов газ а даже имаше по форумите и някои абсурдни съмнения за това, че видите ли земетресението било предизвикано от хаарп в отговор на отказа на България по този въпрос. :)
« Последна редакция: Май 25, 2012, 11:30:54 pm от toto_nagamoto »

Неактивен oneman

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 249
 • Пол: Мъж
 • Направи го за да го разбереш
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #31 -: Май 26, 2012, 12:25:23 am »
На мен писанията на tsvetan.filev ми звучат точно като "ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ" по българските земи :)

Неактивен tsvetan.filev

 • Специалист
 • Beginner
 • ***
 • Публикации: 79
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #32 -: Май 26, 2012, 12:01:46 pm »
А защо никой не протестира преди 10 години срещу руските сондажи или тогава са били полезни. Защо никой не протестира срещу замърсяването от Чернобил или то е било полезно за здравето. Сега си плащаме последствията с рак и левкимия.

Нито руснаците нито американците са "добри" всеки си гледа интереса и търси печалба. Най - умното за нас е ние да извлечем максимална полза за нас.

move_heat

 • Гост
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #33 -: Май 26, 2012, 04:12:24 pm »
Наскоро се заинтересувах от темата за добива шистов газ. Събрах информация основно от интернет. Оформих си следното мнение:
1. Shale gas (Шистов газ) се съдържа в някои слоеве, на дълбичина 3-5 км.;
2. Добива се основно в САЩ;
3. При по-старите варианти на технологията за добив на такъв газ се правят вертикални сондажи. Добива се сравнително малко количество газ и технологията е икономически неизгодна.
4. Заради търсенето на икономическа изгода, сондьорите търсят различни трикове за увеличаване на добива:
   - Пробиване на още сондажи,
   - Нагнетяване на течности в линия от сондажи с цел изтласкване на газа към друга линия от сондажи,
   - Използване на разни химикали с цел "размекване" на зоната и освобождаване на газа,
   - Добавяне на пясък или бентонит (вид глина) в течността,
   - Игра с ниско и високо налягане с цел хидравлично разбиване (fracturing, fracing) и подпомагане на освобождаването на газ.
5. Твърди се че през последното десетилетие, газът добиван от shales е станал икономически изгоден, защото са усвоили по-друг трик: хоризонтален сондаж. При него, съседните сондажни секции могат малко да се накланят една спрямо друга и това е контролируемо с подходящата електроника и хидравлика. Така, вертикалният сондаж може управляемо да вземе завой и да стане хоризонтален. Понеже газоносните слоеве са хоризонтални, ХОРИЗОНТАЛНИЯТ СОНДАЖ, ако успешно е влязъл в газоносен слой,  ДАВА ПО-ГОЛЯМ ДОБИВ И СТАВА ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДЕН.
6. Има доста доказателства за замърсяване на подпочвени води, намиращи се в близост до такива сондажи. Използването на циментови пръстени за разделяне на сондажния отвор от водоносния  (пясъчен) слой ограничава замърсяването на този слой, но липсата на такова замърсяване не може да се гарантира 100 %.
7. Има данни, че някой леки земетресения, с епицентър в сондажната зона, са предизвикани от хидрофракинга. Тези земетресения са слаби и не са опасни за сградите и пряко за хората, но вероятно допринасят за разпространение на замърсяванията към питейни води.
8. ЗАЩО, ПО ДЯВОЛИТЕ, СЕ ИЗПОЛЗВАТ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ХИМИКАЛИ?
Краткият отговор е: Зависи от химичния състав на шейла. Искаме да го разтворим (втечним), за да се отдели съдържащия се газ.
9. Като четох постовете във форума попаднах на мнението, че направените сондажи, които уж са за добив на газ, МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ (ДЕПОНИРАНЕ, ПОГРЕБВАНЕ, burying) на разни вредни химикали, оставащи като странични продукти от разни производства. ИДЕЯТА, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ МОГАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ЧУЖДИТЕ ДУПКИ ЗА ДЕПОНИРАНЕ НА ХИМИЧЕСКИ ИЛИ РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ ЗВУЧИ УЖАСНО.
10. Химически отпадъци има. Това е факт. Радиоактивни отпадъци също има. Къде и как се депонират? Това вече не знам. Ако се запитаме, къде предпочитаме да бъдат депонирани тези отпадъци?
  - На повърхността в ръждясващи варели
  - В морето или океана в ръждясващи варели
  - В непотребни сондажи, на 4 км дълбочина
 

Аз лично съм почитател на някои алтернативни източници на енергия и затова не виждам причина да се полагат много усилия за развитието на този вид източник на енергия (газ добиван от шистови слоеве). Политиците обаче, които предпочитат да стъпват на вече доказани технологии - трябва да правят нещо. Не е добре само да взимат заплата.

Въпросите и проблемите обаче съществуват независимо от нас. За 10 въпрос, кой отговор ви изглежда най разумен?

     

Неактивен Петър

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 170
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #34 -: Май 26, 2012, 05:56:49 pm »
Вестник "Ретро" от 24 май - без коментар!

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 671
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #35 -: Май 27, 2012, 12:20:05 am »
Чифутите от Шеврон да си сондират в САЩ  и в Израел, ЗАЩОТО НАРОДА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ПОМЕТЕ И ТЯХ И ТЕЗИ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА ПРОДАДАТ БЪЛГАРИЯ НА ГАДОВЕТЕ, ЗА ДА Я СЪСИПЯТ. Тези хора, управляващите, не разбраха ли, че ножа вече е опрял в кокала и трябва само една малка искра, за да излязат хората на улицата масово и да ги смажат. Българина е бил роб, но не търпи робство и затова е оцеляла държавата ни толкова много години. Борбата за шистовия газ е борба между Русия и Сащ за влияние и за пазари. Никоя от двете страни не я интересува, какво ще стане с природата ни и със здравето на хората и децата ни. Тях ги интересуват само парите и нищо друго. Старците от Бан, са от старата комунистическа школа и са много лесни за корумпиране, даже , са способни да подведат и Бойко, дори и той наистина да мисли за доброто на родината ни. А и България не е много стабилна в геологически план, имаме много земетръсни зони. Така, че не трябва да спираме да се борим срещу това зло.  >:(

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #36 -: Май 27, 2012, 10:05:33 am »
Има много продажници на територията на България, които са готови да станат подлоги на всевъзможни корпорации или чужди държави, но най-големия ни проблем е липсата на здраво поколение и отрицателния прираст на населението.  Към 2150 населението, което се нарича българи, ще намалее  до критическия минимум, след което никога няма да може да се въстанови  и ще изчезне като много други народности. Ще остане ( а може и да не остане) само името на територията - България.  Като Египет - египтяните са изчезнали, сега там живеят араби. 
Така че приемането на добива на шистов газ по технологията на американците е само едно стъпало по стълбата надолу към края на народността "българи".     
Войната срещу българите не е от вчера, в новата ни история това са войните и емиграцията от началото на ХХ век, когато българите намаляват с  2 милиона ( убити и емигрирали по света),  следва кризата в раждаемоста от '70г на ХХ век  до сега и емиграцията след деветдесете още 2 милиона.
Изводите  си правете сами.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Глупаците от власта ни мислят за олигофрени: http://news.ibox.bg/news/id_916273707

С местен добив ще намаляваме цената на газа

Какъв местен добив, какви 5 лв? Ясно е, че за да има "местен добив" искат да дупчат за шистов газ. От колко години правят все проучвания и находищата на конвенционален газ не са се умножили?

Защо Германия купува газ на 2 пъти по-ниска цена от нас? [1]
Къде са диверсификационните връзки към Гърция и към Турция? Ами възможностите за доставяне на втечнен газ чрез гръцки терминали?

Спирам до тук, има достатъчно мнения на експерти в мрежата. Освен това ЕС постоянно ни хока за монопола в България. Просто се отвращавам от всичко това, а новата кукла на конци г-н Добрев още не се е научил да лъже и маже както трябва.

Подгответе се за още протести - сменен министър, сменен посланик на САЩ, посещение от г-жа Клинтън. Какво толкова ги боли за нашата земя!?

[1] http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:yk1L3WcjOAAJ:news.yahoo.com/russias-gazprom-cuts-gas-prices-bulgaria-minister-172738150.html
[2] http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas&months=12
« Последна редакция: Юни 12, 2012, 11:13:00 am от mzk »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #38 -: Юни 12, 2012, 02:13:29 pm »
Мога да ти отговоря защо Германия купува тънко газта - Защото няма посредници, както е сега между Газпром и Булгаргаз. Посредниците вдигат цената 2 пъти !!! И захранват касичката на една политическа партия. Във власта сега няма олигофрени, олигофрените бяха между 90 и 96г. Сега са андрешковци и тарикати, които цоцат от здраво от комисионни и бакшиши, за да разпродадат каквото е останало от държавата.     

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 476
 • От дураков защита не бывает.
Re: НЕ на шистовия газ!
« Отговор #39 -: Септември 26, 2022, 05:57:23 pm »
Опичайте си акъля, че вижте какво става с териториите, взети на мушка за шистов газ!
Някой ибрикчия ще гушне куфарче с пари, а ние ще гушнем гробищата в Добруджа и наоколо...
Аргументация:

Тайният Договор за Луганск и Донецк

<a href="https://www.youtube.com/v/05PgDorybbg" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/05PgDorybbg</a>

Прочетеното интервю е по автентични документи.