Автор Тема: Съществува ли етера?  (Прочетена 36237 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 048
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #15 -: Юни 03, 2011, 01:06:12 am »
   mzk, Доплеровият ефект е когато има относително движение между излъчвателя на звука и приемника. При опита, предложен от мен, няма да има такова относително движение, т. е. разстоянието между източника на звука и приемника ще е постоянно по време на всяко отделно измерване. Мерим примерно на 50 метра от високоговорител, после мерим на 100 метра, после на 150 метра и т. н.
   Теофиле, абсолютно си прав. Какъвто е звукът, такава е и светлината. Затова предлагам такъв експеримент. Примерът с линейно движеща се частица е при хипотетично съвсем празно пространство.
« Последна редакция: Юни 03, 2011, 01:13:49 am от Иван Димов »

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #16 -: Юни 03, 2011, 10:38:53 am »
Иван Димов, много интересно хрумване. И може да се направи не скъп експеримент. При звука нещата са по - ясни. Мембраната на говорителя трепти и тези механични трептения се предават на въздуха и се разпространяват в материална среда - въздух. След което се улавят от микрофона. Така, че при такъв експеримент, според мене "тънката" среда не участва. Ще помисля още!

MZK, пробвал съм и преди да тегля файлове от mazeto, но са ме "отрязали" по някакаква причина. Ще опитам като използвам друг сървер. Благодаря!

Много се радвам, че има раздвижване в тази тема. Ние не сме "велики" физици, но нищо не ни пречи да разсъждаваме и да търсим.
Съвременната наука е в такова положение, че само общата работа на учени и езотерици може да я оправи. Имаме пример със Слава Севрюкова. Знам също от първа ръка, че Ванга е искала да се срещне със физика Васил Манов, който в този момент се е занимавал с теоретични изследвания. Определено смятам, че нищо в този свят (лошо или добро) не става случайно.

vitan

 • Гост
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #17 -: Юни 03, 2011, 11:51:27 am »
За какво ви е Етера в тая нишка?

1.   Да направите СЕ ?
2.   Да правим реклама на Слава Севрюкова, Ванга, Дънов и пр.
3.   Да разберем какво е Етера.

По т.1 Не би. До сега са само общи приказки.
По т.3 има проф. Константин Мейл (ако мислите, че бърка оборете го). Прикачения наскоро файл на Prussov прегледано набързо също много не се отклонява от професора.
Така че, до тук според мен основно ще го въртите по точка 2-ра….

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #18 -: Юни 03, 2011, 03:25:13 pm »
Достъпът е за България. Пиши на ЛС да уредим нещата.

По критиката за К. Мейл, Витане, не е като да я няма. Експерименталният му кит е доста зле всъщност. Действа в близкото поле на антената и по-скоро може да се каже, че е rfid, или някакви резонанси за предаване на енергия на близки разстояния, но има какво да се прави там още, и то не малко.
Теорията... Вълновото уравнение, по начина, по който го използва, е под строга критика. Не помня сега точно, но миналата година го следих и имаше неща за уточняване.
Това, за което не може да се отрече е, че максуеловите уравнения не включват пълния з-н на Фарадей. От там - който тръгва да критикува, да критикува първо фундаменталната наука, пък после всичко останало. Някак си не отива нобелов лауреат да го признава, пък разни професори да повтарят мантрата за максуеловите уравнения и пълнотата им.
« Последна редакция: Юни 03, 2011, 03:28:11 pm от mzk »

vitan

 • Гост
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #19 -: Юни 03, 2011, 03:53:33 pm »
MZK, няма да споря за уравнения по една простичка причина – нямам 1-2 излишни седмици да навлизам в дълбочина по материята. Точно това не е круша да го излапаш: раз-два и готово. Аз четейки не забелязах грешки, но гледам на нещата по принцип, без да навлизам в проверки. Иначе тая материя от над 600 страници щях я прочета за 1-2 години...

За безжичното предаване на енергия: не се ли включи йоносферата, КПД-то е под 100%. Професора стои доста високо в европейската енергетика (доколкото помня) и няма да рискува да изяде шамари от разни регулаторни органи за някакви кит-чета. Та затова вероятно използва високи честоти, но много ниски напрежения.
А по формулата за скаларни вълни, вълната зависи в пъти повече от напрежението, отколко от честотата. Това за китчетата му. За ония тесла-трафове: нямам инфо, ма цената им е като за германци…
« Последна редакция: Юни 03, 2011, 03:56:15 pm от vitan »

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #20 -: Юни 03, 2011, 04:01:42 pm »
Нещата, които  Слава е казала за микросвета се оказват научен факт, особенно сега след понапредването на електронните микроскопи. Друг е въпроса че книгите на Нанев са написани малоумно - ала В. Райкова. Беинса е много над тези неща, и няма смисъл да го споменаваме в тази тема!
Тесла е си признава, че всичко му гениални открития са му подсказани. Тестатика - имагинация от медитация. Да продължавам ли?
Ей,  гледайте да не ме ядосате сега и да ви направя едно работещо ТПУ! Убеден съм в теорията си! ТПУ е устройство което прави директна конверсия, на тази енергия от завихрянията.
Моето мнение за теоретиците в тази /невидима/ област е че не живеят в реалността, и Тесла го е казвал не един път! Да вярно някой се базират се на някакви имперични зависимости и са развили приблизителни математически модели, но какво от това?
95% от устройствата за СЕ за менте.... Замисляли ли сте се защо Телса не даде технологията на човечеството?
« Последна редакция: Юни 03, 2011, 04:04:19 pm от Radoslav »

vitan

 • Гост
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #21 -: Юни 03, 2011, 05:33:28 pm »
Ей,  гледайте да не ме ядосате сега и да ви направя едно работещо ТПУ! Убеден съм в теорията си!
Не можеш :) Ако можеше, до сега да си го направил….

Ако някой ми даде 1000-1200 лева (на око претеглено), ще му направя установка, с която сам да се убеди има ли хляб в „Етерния вихър” (устройство, коментирано вече във форума). Нали там се искаха 300V. Само да каже на колко ги иска импулсите: на 100 kHz, 1 MHz или 2 МHz…

Ако някой стигне до там, че иска да снима Етера, произведен от негова установка, готов съм да му дам безплатно съвет. Лично на мен ми е струвало около 70 лева да му хвана цаката с лентов апарат. Който има излишен цифров апарат и не му трябва акъл, нека пробва с цифров.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #22 -: Юни 03, 2011, 08:06:21 pm »
Щом същесвува ток на разместване то следва, че има ефир. Така разсъждавал Максуел. СТО на Айнщаин е часна теория и в определени случей е вярна в други невярна. Токът на разместване не е изледван и не е ясна физическата същност. Но да подходим практически.
-Електростатичното поле в затворена верига се превръща в стационарно. Работата на  стационарното поле е положителна имаме вихър.
-В затворена верига включваме променлив ток работата е пак положителна.
Ако в отворена верига се пусне променлив ток се създават електромагнитни вълни. Как електроните като не се движат създават електромагнитни вълни с с=300 000к/сек. От СТО такава скорост е невъзможна и реалноизмерената скорост на електрона е мм/сек. Логически е да се приеме, около електрона има частищи ( сателити), който са с нищожна маса. Частиците са виновни за огромната скорост на разпространение на вълна в кабел. За симетрична линия v=270 000км/сек, за коаксялен кабел v=150 000км/сек.
Така електрона има маса значи инернтност + заряд и спин, сателитите нямат маса следователно инертност, нямат заряд, имат спин. Ефективноста на излъчване се повишава с качване на напрежение, заради заряда на електрона, и честотата . Амплитудата е доминираща ако имане и правоъгълен импулс, то то редове на Фурие честотата се повишава. Илъчихме електромагнитни вълни но как да се конвертират усилени. Помощник е вихъра или спина.
-първа стъпка намаряване скороста на разпространение чраз индуктивност и капацитет. Много пъти съм давал пример на антена настроена на 1мХц и феритна антена е кондензатор настроена също на 1мХц. Честотата е една и съща но в свободното пространство дължината е 300м, а феритната антена е примерно 15см. Феритната антена е намалила скороста многократно.
-втора стъпка околното пространство да трепти на двойно по-висока честота и да имаме параметричен резонанс. Тогава ще се наблюдава увеличено прехвърляне на енергия. Двойно по-високата честота става чрез стояща вълна.
По-първа стъпка нямам проблеми, проблем е втора стъпка по-точно стоящата вълна.
П.П. Доплеров ефект не се наблюдава в пределите на слънчевата сестема, където гравитацията е постоянна. Скороста на земята е около 30км/сек и всеки интерферометор ще го фане но уви не хваща. Доплеровият ефект е за космически мащаби, но най-вероятно фотонът губи енергия заради ефира, затихва и виждаме червено т.е. по-ниска енергия.
« Последна редакция: Юни 03, 2011, 10:26:02 pm от mi68 »

velstar

 • Гост
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #23 -: Юни 03, 2011, 09:25:03 pm »
"Съществува ли етера?"  Този въпрос е излишен! Квантовата механика и ядрената физика от давна са одговорили на този въпрос. Етер съществува! Няма съмнение в това. Всяка теория която отхвърля етера, е жалък опит да се задържи статутковото, това което пише в учебниците и ни учат на него. Учебници, писани преди 100години. Да, информацията в тях е от преди век. Но защо не са ги променили досега и защо крият истината от нас?  Защото никоя държава няма полза от познание, което ще освободи предприятията и домакинствата от енергийния монопол. Защото цялата икономика на света се гради на петрол и електричество. Затова ще ни учат че няма етер и няма коефициент на преобразуване над единица. Енергията в етера е изчислена, плътността също, но експериментално измерване на тази енергия е невъзможно поради две причини:
 1.Тази енергия е огромна и няма апаратура която би издържала.
 2. Да измериш флуктуацията на вакума, е все едно да претеглиш чаша с вода под водата.
По време на флуктуацията на вакума в дадена област се разждат виртуални частици подредени с противоположни заряди едини до други, който взаимно се компенсират. Затова няма как да бъдат измерени, но може да се създаде изкуствена област, в която зарядите да се  разделят и потока на времето да се забави достатъчно, за да може виртуалните частици да станат реални. Само една милионна част от тези виртуални частици биха станали реални, но това е достатъчна енергия, която може да захрани всичките ни енергийни нужди на планетата. Всичко се знае и технологията стои в ръцете на илюминатите! Но те нямат интерес хората да я притежават, а ако някой успее, вднага го откриват и му поставят условия, подкупват го или просто го изолират от всякаква възможност да бъде финансиран и го представят за измамник, но ако това не го спре, тогава го илиминират. Жалко е, но е факт.
« Последна редакция: Юни 03, 2011, 09:32:40 pm от velstar »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #24 -: Юни 03, 2011, 10:39:26 pm »
velstar това е вярно но какво да се прави? Ясно е виртоални частици да се превърнат в реални но как? Тук се сещам за П. Дирак това става като ги възбудим.
Трудовете на Дирак са кът но той и Шродингер са с нобелови награди по физика. Говоря за двамата защото са близки. Уравнения на Шродингер е за електрон, а Дирак го извежда за релативиски електрон. Двамата са ми пътеводна светлина, защото с техните уравнения за тънка  потенциална преграда, теоретично се доказва усилване. На този ефект е открит транзистора, тънката база. Информация, но какво да се прави?

Seeker

 • Гост
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #25 -: Юни 03, 2011, 11:06:14 pm »
"Съществува ли етера?"  Този въпрос е излишен! Квантовата механика и ядрената физика от давна са одговорили на този въпрос. Етер съществува! Няма съмнение в това. Всяка теория която отхвърля етера, е жалък опит да се задържи статутковото, това което пише в учебниците и ни учат на него. Учебници, писани преди 100години. Да, информацията в тях е от преди век.

Искам да внеса някой корекции на гореспоменатото. Преди сто години не са отричали етера , а са го утвърждавали. И са създали теории базирани на съществуването на етера. Само че след Втората Световна  война нещата тръгват в друга посока.  И всички програми за последните 60 години  обучение са базирани на отричане на етера. Едни поради икономически причини , а други поради криворазбиране на материализма. Пример: До началото на 70 години на ХХ век,в соц. страните кибернетиката беше мръсна дума в средите на Политбюрата. Защото се занимаваше с "нематериални" неща - с информация. За номенклатурата информацията беше нещо което не може да се пипне , следователно е нематериално, следователно трябва да отрече и да се прати в трудов лагер и да се обяви за несъществуващо.
Същото е и с етера и всичко произлизащо от него.
Ако се отворят учебниците отпреди 100 години могат да се научат много интересни теории и практики, но за съжаление те не се намират и в антикварните книжарници.

Сетих се още нещо докато четях постовете.  Айнщайн дава пример за изкривяване на пространството с еластична ципа която се деформира от теглата на телата намиращи се в нея. Което значи, че еластичноста на пространството е характеристика на етера. Електромагнитното поле ползвайки етера за преносна среда се деформира от неговите флуктуации. Например  предавателната електромагнитна антената, за да излъчи ЕМВ е необходимо да бъде с определена дължина , при намаляване на дължината и ефективноста на излъчване рязко пада и това е свързано с еластичноста. Смятам че трябва да се определи точния модул на еластичност  на етера в вакуум и да се правят връзки с други физически ефекти. В въздуха звука се пренася като колебание на частиците и е свързано с свободния пробег, вискозитет и  инертноста им. Скоростта на ЕМ смущение се определя от  подобни характеристики на етера.
Някой чувал ли е за понятието "цуг " и какво точно изразява то?
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 12:10:48 am от Seeker »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 048
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #26 -: Юни 04, 2011, 12:23:31 am »
   Понеже стана дума за тока на преместването във вакуум - ето малко информация. Ако кондензатор с диелектрик вакуум се включи към източник на постоянно напрежение, той се зарежда и казваме, че вакуумът се е поляризирал - имаме тъй-наречения ток на разместването (displacement current). Интересното е, че частици имащи заряд поляризират вакуум нямащ ел. заряд. Съответно докато се поляризира, вакуумът не прави магнитно поле. Това е установил Стефан Маринов експериментално. Прилагам три файла от книгата му "Изыди, Сатана!". Същият експеримент мисля, че го имаше и в "Divine electromagnetism". Плочите на кондензатора са отдалечени една от друга, а диелектрикът е с голяма диелектрична проницаемост. Дори разместването на зарядите в диелектрика не правят осезаемо магнитно поле. Схемата на експеримента е на фиг. 1.
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 01:21:59 am от Иван Димов »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #27 -: Юни 04, 2011, 01:20:04 am »
За вакум казват, че не се поляризира. Векторът на поляризащия Р=0. Токът на отместването не загрява вакума. Следователно съпротивлението му е 0. Като съпротивлението е 0 то и пада на напрежение е 0. Затова няма как да се измери. Тези изводи могат да се приложат за въздух. Всеки може да проведе елементарен опит с микровълнова печка. Вътре се слага стъклена купа с вода и се пуска печката. Водата се загрява от тока на разместване в целия обем, а въздуха е студен. За водата е=81 то коефициента на пречупване n=9 за ниски честоти. За високи, светлина n=1,33. Заради инертността имаме явлението дисперсия. За ренгенови и космически лъчи водата не реагира, трябва оловни екрани.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 048
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #28 -: Юни 04, 2011, 01:46:28 am »
   Ако във вакуум едната плоча на кондензатор е заземена, а на другата подадем отрицателен потенциал (електрони в повече), то заземената плоча ще се зареди положително. С други думи, "напомпаните" електрони на едната плоча влияят от разстояние на електроните от заземената плоча като ги отблъскват към земя. Аз смятам, че взаимодействие от разстояние без посредник е невъзможно - в нашия случай вакуумът е посредник и с него става нещо при наличие на ел. заряд наблизо. Затова казвам, че се поляризира или наелектризира за да предаде взаимодействието от едната плоча на другата.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Съществува ли етера?
« Отговор #29 -: Юни 04, 2011, 02:09:11 am »
Кондензатор е система от две плочи на малко разтояние, така че влиянието на околните предмети се пренебрегва. Ако имаме една плоча то имаме собствен капацитет по-скоро потенциал. Прието е да е сфера, с увеличаване на диаметъра се увеличава капацитета. Една скоба, бобини с голям диаметър имат голям собствен капацитет-съответно и голяма индуктивност. Затова бобини за високи честоти са с малък диаметър.
Колега мислиш традиционно, забравяш спина. Като увеличиш заряда увеличаваш спина.