Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти
Опити с Plasma Ball
dtmf:
Играчката представлява повишаващ траф за високо напрежение, на който извода на намотката влиза в стъклен балон напълнен с газ. В балона се наблюдават красиви цветни разряди.
В предишния опит върху балона поставих парче метал, за да измъкна искра навън. Към парчето метал бяха свързани нормално отворените контакти от едно реле, които играеха ролята на искрище. След това във веригата имаше понижаващ траф от импулсно ATX захранване, другия край на който беше свързан с нулата от контакта. На изхода му след изправителен диод и кондензатор се получават около 10-15 волта, и около 5-10 мА ток на късо. Тази енергия разбира се не е безплатна понеже плазмената топка черпи енергия от контакта.) Интересното беше че когато окъся изхода на импулсния траф, безжичния честотомер засичаше излъчване в мегахерци (300-700 Мхц,-15dB) които смущаваха кабелната телевизия.
При следващия опит откачих транзистора от управлението в плазмената топка, и го свързах към DDS генератор за да си поиграя с различни честоти и форми на сигнала. При правоъгълни импулси и запълване около 20%, единственото интересно което стана е, че аз подавах 30 Кхц, а топката излъчваше на 60 Кхц, или поне толкова засече безжичния честотомер. Също и искрата стана по-мощна в сравнение с фабричното изпълнение (вижда се на клипа). Докато си играех с честотите кондензатора в захранването на топката се наду, а амперметъра който беше последователно на захранването и, почна да отчита ток от порядъка на 2,3,5 А което въпреки че е Fluke, мисля е нереално много. При нормална работа консумацията на топката е около 124 мА от мрежата.
Ако имате интересни идеи за пробване мога да опитам )
http://www.youtube.com/watch?v=Kd9EbJXU7UQ
dtmf:
По първия опит:
Оказа се че ВЧ смущения в телевизионния обхват се получават не заради втория трансформатор, а просто заради самата искра. На снимката по долу просто доближавам накрайника на мултимера колкото да се получи искра, и смущенията се появяват.
Мощност -15 dB е съизмерима с мощността на дистанционно (аларма) за автомобил.
По втория опит:
Излиза че амперметъра на мултимера се е заблудил заради изкривената синусоида на формата на тока, и за това е отчитал няколко ампера консумация на сферата. После закачих друг амперметър-осцилоскоп, който показваше средно 120-130 мА консумация.
Vetap:
Аз също имам една такава играчка. Видях от Don Smith! Там има една фотография, където е показана една такава топка с бобина отгоре. Поставих една бобина отгоре на моята Plasma Ball и се опитах да измеря какво напрежение има на двата края на намотката. Най - добър резултат има ако бобината е разположена по екватора. Полето, което плазмената топка създава "побърква" всички измерителни прибори и не е ясно какво става. Ако се приближи луминисцентна лампа до плазмената топка тя започва да свети. Консумацията не се променя в големи граници, независимо колко лампи са разположени в непосредствена близост. Въобще, до колкото се вижда от вън (не съм я отварял) това е Тесла трансформатор(бобина). По дължината на разрядите може да се съди, че напрежението (вторичното) е от порядъка на 100 - 150kV. Мисля да опитам със ситна мрежа, без да затварям веригата. Такова нещо има при Testatika. Стигам до извода, че трябва да се използва кондензатор за преобразуване на това поле в нещо, което да върши работа...
vitan:
За електростатика може да се говори, яко имаме тесла-траф. За което силно съм скептичен.
Дали има някакво подобие на такъв траф мога да кажа, само, ако някой снеме схемата на тая джаджа. Но има едно условие, което на пръв поглед не е спазено. Писано е много пъти, но явно желаното е по-силно от реалното.
caduceus:
Полето от плазмената топка е скаларно, образуват се и поне две сферични микролептонни обвивки на разстояние от топката - концентрични са. Имам такава и съм я тествал обстойно. Направил съм и постановката на Дон Смит, но нямам такива кондензатори - направих батерия от лайденски стъкленици от няколко шишета от шампанско, но явно не стигат като капацитет. Скаларът на изходите на намотката е съответно + и - /двете напречни сечения на намотката са в различни по заряд обвивки/
Скаларният ток /дясновъртящо и лявовъртящо мю, или позитивен и негативен оргон/ влиза през биметален кондензатор в големите капацитивни такива, където става допреобразуването мув ел.заряд. Не е сложно, но нямам елементна база в момента. Въпрос на разбиране и тестове на оргонния /од/ заряд по вид и големина. Само с електротехника сте точно доникъде :)
Поздрави
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия