Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Електролиза на проф. Кaнарев

(1/3) > >>

getca:
Здравейте...Досега не съм се занимавал с електролиза, но случайно попаднах на http://guns.connect.fi/innoplaza/energy/story/Kanarev/energygenerators/index.html. В статията са описани експерименти с подробни резултати на проф. Конарев. Доколкото разбрах идеята е за импулсно захранване на електролизера като моментната мощност е кВт и отговаря на необходимата за разлагане на водата, но средната измерена мощност е няколко десетки Вт. Не е дадена примерна конструкция на генератора на газ, но мисля, че идеята е интересна.

mzk:
Обърнете внимание на прикачените схеми.

Първо- говори се за електролиза на разтвор, не на чиста вода. Никъде не се споменава нищо за водата.
Второ- говори се за електроди от стомана. Според мен трябва да е неръждаема стомана.
Трето- има вероятност да има по- високо КПД, но ако мисля в правилната насока става въпрос за честотна електролиза на водни клъстери и отделянето на ортоводорода.

Електролизерът на Канарев е стандартен (като изключим захранването), но е в конична форма (конусовиден), което е трудно за изработка. Идеята е по- лесно отдаване на мехурчетата. (А може би има и друга идея?!)

Има три състояние на водорода- едноатомен, двуатомен (който се дели на орто- и параводород). Параводородът е с най- ниска отделяна енергия. Едноатомният- с най- висока. Разликата между пара и ортоводород е в спина на атомите. При ортоводорода е в еднаква посока, при параводорода е разнопосочен

Fig. 1. Water molecule diagram:
1,2,3,4,5,6,7,8 са номерата на електроните на кислородния атом; P1, P2 са ядрата на водородния атом (протоните); e1 и e2 са номерата на електроните на водородните атоми.

Fig. 2. Диаграма на формацията (?!) на ортоводорода:
a) и b) - диаграми на водната молекула;
c) ортоводород.

Ако някой може да разясни ще му бъда благодарен!

getca:
Проф. Конарев нарича електролизата си слаботокова, защото протича при около 20мА ток. Интересното е, че се посочва отделяне на газ часове след изключване на захранването, макар и с понижена интензивност. Споменава се за плочи от еднакъв материал стомана за изключване на възможността за получаване на галваничен елемент. Честотата е около 500Хц с максимална енергиина ефективност 1200%. :o Става въпрос за вода.
Конарев прави експеримент за построяване на топлинен генератор с КОП=18 като формулира принципа на действие така: Електродинамичното въздействие на водните молекули дава възможност да се намалят енергиините разходи за разрушаване на химичните връзки, като по-нататъшното сливане на тези молекули увеличава значително получената допълнителна енергия под формата на топлина. Става въпрос за разтвор.
Прикачените осцилограми са на напрежението и тока при честота около 100Хц.

gaco:
много публикации, лекции и книги на проф. Канарёв, на руски и английски:

http://guns.connect.fi/innoplaza/energy/story/Kanarev/index.html#Russian

В книгата му "Начала физхимии микромира" има няколко много интересни глави за електролизата.
Потърсете и 9-то издание - излезе този месец.
Доста е богато на експериментални данни и научно обосновано, но за съжаление ключовите детайли са патентовани...

koko_g:
Mzk, чета внимателно това което ми пишеш, но как да наблюдавам импулсите при високо напрежение?
Осцилоскопа мери до 600 волта, опасявам се, че и с няколко мегаома съпротивление пак може да пробие!?!
Снощи, след поста ти, вързах автомобилна бобина на мястото на клетката, само за експеримент.
Не се получи очаквания резултат. Днес ще видя на какво се дължи, но имам чувството, че напрежението не пада до нулата и не се получава пълно прекъсване.
...
Всъщност, прочетох отново поста ти.
Имаш предвид да не се използват високи напрежения и токове!!!
Това облекчава задачата, но решението ще е трудно все пак.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия