Животът- начин на употреба! > Екология

Пчелите умират

(1/8) > >>

mzk:
Няма какво да коментирам.

Просто гледайте: http://www.btv.bg/videos/novini/video/393718266-Izchezva_li_medat.html

И давайте акъл какво да правим, че бързината на тези събития е фрапираща.

smsi-h:
Между впрочем и аз съм пчелар. Поне в региона, в който живея от години не съм чувал за подобно явление. Чувал съм, но при установена недобросъвестност на пчеларя. Става дума за лошокачествено обезпаразитяване, или пълната липса на такова, на пчелните семейства в края на август и началото на септември, или пък прекаляване с това обезпаразитяване /както стана преди две години със 70% от семействата на мой познат, стар пчелар, който беше прекалил с мравчената киселина/, което води до смърт на отделните пчели, а останалите живи изхвърлят цяла зима мъртвите, та затова в кошерите не остават мъртви. Когато пчелите са опаразитени с акари през зимата, те са в голямо нервно напрежение, защото акарите внасят в телата им бактерии, вируси и паразити, които водят до редица заболявания, включително и до нозематоза с недобре установен микробиологичен причинител. Тъкмо поради нозематозата, пчелите са във възбудено състояние и при доста ниски температури, при под 7 градуса С до около 0 градуса С, излизат от кошерите за да извършат биологичните си нужди на почистване на храносмилателните си трактове. Тогава, при температури на въздуха под 7 градуса, изпадат в летаргия за секунди, спират да се движат и започват да умират и... не се връщат в кошера. Така една по една те изчезват и в кошера не остава подбор /мъртви пчели/. Имал съм такъв случай, когато пчелите в заболял кошер "се стопиха" пред очите през март и окончателно, в началото на април, ликвидирах семейството, щото беше останало вече без майка.

Другата съществена причина, която предизвиква подобно болестно състояние през зимата в отделните пчели е мановия мед, който по цвета му не може да се определи дали е манов или не. Това става със специален апарат, който измерва електропроводимостта на меда, или пък по метода на определянето му с медицински спирт. Затова е важно правилото - последния донесен от пчелите мед да се извади в края на август или в началото на септември, а след това да се подхрани обилно със захарен сироп, до около 15 септември. Според най-новите микробиологични изследвания, според няколко съществени показателя, най-подходящ за зимуване на пчелите е захарния сироп, а не естествения природен мед. Тази теза е засегната в миналогодишен брой на вестник "Пчели".

Пък за предотвратяване на подобни случаи, посочени в репортажа, се намесва и другият фактор. При обилно подхранване на пчелите в края на август и началото на септември, се получава увеличаване на пилото и произвеждане на по-голям брой от така наречените зимни пчели, които са с по-високо съдържание на мастни клетки и при добри условия могат да живеят до осем месеца. В този случай семейството е силно, понася по-добре студовете и напролет тръгва не с 1000-2000-3000 броя пчели, а в най-добрите случаи направо с 30 000 броя индивиди. За целта, при есенното подхранване са необходими на едно семейство поне по 9-10 килограма захар.

Не се подвеждайте по подобни на горния материали. Всичко се дължи на лошата работа на пчеларя! Ако подобни "изгонители" на пчелите от кошерите им съществуваха реално, пчелите щяха да напускат кошерите през всеки един месец от годината. Това не знам да се наблюдава у нас.

Между впрочем, моите пчелни семейства оцеляха през тази зима, за пореден път, на 100%.

mzk:
smsi-h,

Благодаря за коментара! Наистина ще е добре, ако става дума за некадърност. Притеснението ми се крие в отглеждането на ГМО култури и новия хит - т.нар. чемтрейлс (пръскане с химикали от самолети). Забелязал ли си някаква зависимост, или пък ако имаш информция за влиянието на тези култури върху пчелите?

vitan:
Така е, много зависи от пчеларя. Но bTV вече за втори път стряскат хората с репортажи за пчелите. Не е случайно изобщо. Като се има предвид, че новия и стария собственик са от едно и също племе, макар и от различни държави. Подготвят хората за убийствените резултати от chemtrails...., което пък без техните брат'чеди по света масово няма как да стане.

Ако има интерес ще постна това, което бях подготвил за темата. Не го правя, защото още е облачно време и да гледате нагоре, няма какво да видите.... А българина е скептик: око да види, ръка да пипне :)

smsi-h:

--- Цитат на: mzk в Април 14, 2011, 01:07:24 pm ---smsi-h,

Благодаря за коментара! Наистина ще е добре, ако става дума за некадърност. Притеснението ми се крие в отглеждането на ГМО култури и новия хит - т.нар. чемтрейлс (пръскане с химикали от самолети). Забелязал ли си някаква зависимост, или пък ако имаш информция за влиянието на тези култури върху пчелите?

--- Край на цитат ---

Ха... добри въпроси задаваш. Нека и по тях внеса яснота.

ГМО-културите се отглеждат през лятото. И медът, добиван от тях е през лятото, което е още една причина през август да се извади всичкия мед, който може да се извади. Целта е през зимата пчелите да зимуват, както се казва, на чисто без синтетични химикали и биологични такива, внесени с меда от ГМО-културите. По принцип нищо не мога да кажа, до колко ГМО-културите влияят на пчелите, щото не знам при нас да се отглеждат такива, пък и нали миналата година забраниха с мораториум отглеждането им. Дано никога не стигнем до отглеждането им, което ще повлияе отрицателно на пчелите, тъй като тези култури са направени така, че да се отглеждат с няколкократно надвишени, спрямо нормалните биологични култури, хербециди и пестициди. Предполагам се досещате как ще повлияят повишените дози хербециди и пестициди на пчелите.

Кемтрейлсовете... Ми те нали са във въздуха. И това са прахообразни частици, които по принцип са по-тежки от въздуха и падат като прах. Е как, аджеба, тези частици ще влязат през зимата в кошерите, и то при условие, че пчелите през зимата рядко излизат да се облитат, излизат масово в ясно и сухо време при температури поне 10 градуса, иначе при 7 градуса само единици, и плюс това в кошерите през зимата не се отглежда пило и не се вентилира мед, т.е. доста малко и пренебрежимо количество от този прах влиза в кошерите през прелката, и не би им оказал толкова голямо влияние, както през лятото.

Лошото е, че и аз живея в град, над който минава международното трасе на пътническите полети. Следи в небето дал господ много. Предполагам, не че съм толкова вещ, но част от следите не са инверсионни, а са си пръскания, т.н. Кемтрейлс. Не съм забелязал да се отразява на развитието на пчелите през лятото и активния сезон. Всичко с тях е нормално. Единствено имаше проблем през миналата година по време на цъфтежа на рапицата, когато много жилеха, но това го свързвам с химическите пръскания на самата рапица. Лошото е, че въпреки, че препаратите, с които пръскат рапицата, не убива пчелите, изключително много ги дразни, а агрономите категорично отказват да казват с какво пръскат. Питали сме ги, но не казват. Което ме кара да мисля, че у нас се пръска с не до там легални и позволени препарати.

vitan-е,

Прав си. В момента съществува масова и непризнавана практика /то си е естествено крадеца да вика, дръжте крадеца, и за тази практика никога няма да се признае официално/ на журналята да внасят непрекъснато страх и смут по всякакви възможни и невъзможни теми. Те не са собственици на медиите и затова говорят и правят репортажи, както им наредят. Предполагам знаете, че ако на една маса има чаша с вода и тази чаша падне от масата, това елементарно действие и събитие може да се покаже по поне шест НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ НАЧИНА.
Нали това е целта на световното правителство, непрекъснато да изпитваме страх, да подхранваме егрегора му и така той за продължава съществуването си. На прага сме на 2012 и битката ще се ожесточава. Егрегора на световното правителство е поставен на карта и затова той се брани и въздействува с всички сили и на всякакви нива, 3D и всички финни. Изнесения репортаж за пчелите е само една брънка от голямото лъжене, което ни лъжат. Важното е да имаш база знания, очи да виждаш невидимото и здрав разум да отсяваш истината от лъжата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия