Алтернативни енергоизточници > Неутрализиране реакцията на Ленц

Неутрализиране на реакцията на Ленц чрез униполярна индукция

(1/2) > >>

mi68:
Пускам нова тема но въпроса е важен и разширява знанието за електромагнитното поле.
Всяка униполярна машина (униполярка), както всяка електрическа машина, може да работи в два режима:
-генератор-динамо
-двигател-мотор.
Униполярната индукция се обеснява с вихрови токове, но някой моменти куцат. Съвременното схващане е променливото магнитно поле индуцира вихрово електрично поле, което е виновно за вихрови токови и тока в бобината на трансформатор. Следва обратната логика вихровото електрично поле индуктира ли магнитно поле? Явно това се случва при униполярната индукция, вихровите токове усилват полюсити на магнита. В някой опити това се ползва като магнитен лагер. Ф=В.S е формула за магнитен поток от тук изразяваме В=Ф/S.  Ако S намалява (конусни наставки на магнита) то В достига екстремни стойности (подобно на изничане на електрически заряди от острие).
Защо при униполярката няма Ленц ефект защото имаме постоянен ток и самоиндукция липсва. Това схващане е вярно но е повърхносно. Ако имаме постоянен магнит във вид на диск, цилиндър, най-добре в конус и начертаем силовите линии то в северния полюс имаме повишена концентрация на неутрино (излизат силови линии), в южния полюс имаме недостик на неутрино (влизат силови линии). Ако се пусне радиално ток в този намагнитен конус заради спина на тока и неутриното токът ще тече по спирала (всеки може да проследи силовите лини). Конусът започва да се върти спрямо неутриното от ефира, не спрямо носителя магнита, липсва статор. За това униполярката е нечуствителна спрямо външни магнити.
Интересен е варянта две униполярки да работят съвмесно като едната е генератор, а другата е двигател, работещи на един вал и посоката на въртене е еднаква, примерно по часовниковата стрелка. Въпросът е да се ползват електромагнити и тук е патента на Тесла за бифилярната намотка за електромагнити. Темата е разгледана в друга тема на форума но там има съществено залитане ползва се променлив ток и резонанса, тук се ползва постоянен ток. Следва да се експериментира как се изменя подемната сила на електромагнит с обикновенна намотка и бифилярка тип Тесла. Напръв поглед ампер навивките са равни но бифилярката има и усилена съставка на електричното поле (в пъти по-точно квадратична зависимост) , а това да ли усилва електромагнитното поле, най-вероятно да, но съм привърженик на опита.
 

varvarin:
При униполярната машина Ленц ефект съществува даже ако магнитите са залепени за диска и се въртят заедно с него. Напоследък се опитвам да намеря конструктивно решение за униполярна машина работеща на по височко напрежение, за да може да се направят някои опити.

mzk:

--- Цитат на: varvarin в Април 14, 2011, 12:16:20 am ---При униполярната машина Ленц ефект съществува даже ако магнитите са залепени за диска и се въртят заедно с него. Напоследък се опитвам да намеря конструктивно решение за униполярна машина работеща на по височко напрежение, за да може да се направят някои опити.

--- Край на цитат ---

Не знам дали няма да си загубиш времето. Основно свойство на тези машини е да правят голям ток и ниско напрежение.

varvarin:
Твърде вероятно е да ми се случи  :) Искам да получа точно обратното - по високо напрежение и по малък ток. Идеята ми е да ползвам намотка, а не диск, със по особено разпределение на потока. Така индуцираната ЕДС ще е по голяма. Има интересни неща които могат да се изследват с тази машина, но точно факта че е необходим голям ток при ниско напрежение за да стане мотор е спънката засега.

mi68:
Направих някой проби да определя посоката на въртене. Ако + е центъра то посоката на въртене се променя с размяна на полюсите на магнита. Ако се размени посоката на тока, при еднакъв полюс на магнита, се променя посоката на въртене. Ако се ползва електромагнит може да се ползва променлив ток въртенето ще е в една посока, подобно на универсалните колекторни машини.
Съществен проблем е ниското напрежение, работи в режим на късо, и да получим да кажем 100Вт ни трябва ток 100А нагоре. Най-важното ползва се ефира за статор. Ефективноста е по-ниска защото се ползва ефира за нулева точка (заземление). Представям картинка на униполярка.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия