Автор Тема: Предлагат по-ефективна алтернатива на ДВГ  (Прочетена 3130 пъти)

vitan

  • Гост
Предлагат ефективен  ДВГ.
Източник: http://www.greentech.bg/?p=19282

Учени от Мичиганския държавен университет създадоха прототип на нов автомобилен двигател без бутала, колянов вал и клапани. Разработчиците твърдят, че използването на „вълнообразен дисков генератор” вместо обикновен двигател с вътрешно горене може да намали вредните емисии с 90 процента, съобщи GreenTech.bg.

Освен това, генераторът с размери на тиган ще намали значително масата на автомобила. Той не се нуждае от трансмисия, система за охлаждане и други ключови за ДВГ системи. Работата на прототипа бе демонстрирана по време на среща на Агенцията за авангардни изследователски проекти към департамента по енергетика на САЩ.

Новият двигател се състои от ротор с вълнообразни канали. В него постъпва гориво и въздух, а въртящият се ротор блокира тяхното излизане. Внезапното нарастване на налягането предизвиква ударна вълна, която компресира сместа. Тя се запалва, а с развъртане на ротора се отваря отдушник, през който излизат отработените газове.

Коефициентът на полезно действие на двигателя възлиза на 60%, което е от 2 до 4 пъти повече, отколкото при стандартните автомобилни двигатели. Масата на автомобила ще намалее с минимум 20% не само за сметка на самия генератор, но и поради по-малкото количество гориво в резервоара.

Университетът е получил правителствен грант в размер на 2,5 милиона долара за комерсиално развитие на технологията. Учените се надяват да построят прототип с мощност 25 киловата до края на годината.

« Последна редакция: Август 15, 2011, 08:38:43 pm от altium »

move_heat

  • Гост
Re: Предлагат по-ефективна алтернатива на ДВГ
« Отговор #1 -: Септември 02, 2011, 03:31:55 pm »
Ако посочените КПД и намаление на вредните емисии са постигнати, то тия хора нямаше да имат нужда от толкова пари.

Ама щом са ги взели, изглежда че е полезно изобретателите понякога да са като политиците (да обещават много).