Справочници, схемотехника, теория > Справочник

"Nitinol" - сплав от титан и никел

(1/4) > >>

Vetap:
Нитинолът е сплав на титан и никел. Две от основните му качества са - супер-еластичност и възстановяване на форма, създадена чрез нагряване до температура 500 градуса по Целзий. Температурите за активиране са от 55 до 80 градуса.
Пример:Имаме пружина от NITI с диаметър 8mm, изработена от проводник с дебелина 1mm. Дължината на тази пружина е 16mm при стайна температура. Ако тази пружина се нагрее до 55 - 60 градуса, тя ще увеличи дилжината си до 30 mm, при това създава 4 N сила. При охлаждане се свива до 16mm.
   Това уникално свойство на NITI го прави незаменим материал за двигатели, работещи на принципа на нагряване и охлаждане на материалите, както и за изработка на датчици и изпълнителни механизми. Времето за реакция е доста добро - 1-2s.

http://www.memry.com/
http://www.dynalloy.com/AboutNitinol.html
С NITI е елементарно реализирането на "вечен двигател", използващ разширението на телата за реализация на помпи или за производство на електрическа енергия.
Помислете!
Успех!
   

Vetap:
Едно интересно филмче за да се избегнат съмненията
http://www.instructables.com/id/Muscle-Wire-Nitinol-Electrocuted/

doom2:
Колко цикъла на промяна и възстановяване на формата има материалът? Ние използваме подобна технология за други цели, пак е нити сплав, но има определен ресурс. След определен брой цикли се счупва инструментът. За гъвкавостта съм съгласен - връща си формата при огъване над 90 градуса.

Vetap:
Нямям практически опит с материала. Някъде срещнах цифрата 1 000 000, но не е сигурно.(не сериозен саит) Някои от нитинолите имат добавка на мед, някои на желязо - до 0.8%. В някои от сайтовете се говореше за "тренировка" на материала преди употреба. Излиза, че китайците са един от най-големите производители в света. Руснаците, както винаги твърдят, че те са го открили...За руски нитинол нямам информация, може би е "засекречен".

batplamen:
Като ученик една от любимите ми, и изчетена незнайно колко пъти, бе колекцията или поредицата "Парад на превозните средства". Имах ги до № 8 включително.
Всяка книга бе посветена на някой основен вид - кораби, автомобили, самолети, ракети, всъдеходи и т.н.
Та в книгата за самолетите /ако не ме лъже паметта/ бе отделено внимание /достатъчно за да го запомня/ на нитинола.
Според спомените ми обаче Niti имаше описани следните свойства /ще наблегна на разликите/: необичайно ковък и пластичен, а не еластичен; запомнящ чрез термична закалка само една форма, в която се намира при закалката, и към която се връща при загряване, дори да е бил сплескан като монета.
Едно от цитираните му приложения бе за нитове. Закалява се като тел с диаметър 5 мм., /примерно/, изтегля се изтънявайки до 4 мм., реже се на къси парчета, поставят се в отвори 4.5 мм. и само със затопляне връзката между детайлите става факт. /трябва да преровя тавана - сигурно ще излязат и други добре забравени спомени/.
 Относно приложението му за -, в - или като - двигател не съм се замислял никога, но необичайната памет на Niti, мисля че го прави претендент за акумулатор на механична енергия, при това с възможност за шоково зареждане - с един импулс.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия