Алтернативни енергоизточници > Неутрализиране реакцията на Ленц

Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator

<< < (3/6) > >>

Иван Димов:
Да обясня как се получава анти-Ленц ефекта: генераторната бобина трябва да е голяма (масивна) за да има голямо [tex]\frac L R[/tex] и тогава при късо съединение токът в нея ще изостава от напрежението. Така през определена част от периода ще има ускоряване на въртенето вместо спиране. Но за нас считам, че е по-важно не късото съединение (анти-Ленц ефекта), а натоварване на генератора с консуматор. При това положение търсим само намален или нулев Ленц ефект. Това може да се постигне при перпендикулярно разположение на генераторната бобина спрямо индукционната (магнита). При "Венетин Колю" доколкото си спомням с феритните сърцевини (за избягване на вихровите токове), Стефан Маринов не е използвал "перпендикулярното" изпълнение и затова се гонят високи обороти, но без достатъчно голям резултат. Прилагам още една рисунка за да видите как при стандартните генератори имаме съвпадение на оста N-S на магнита М с оста на бобината Б, докато за намален Ленц ефект, оста на зелената бобина е перпендикулярна на оста N-S на магнита. Стандартно Ленц ефект при бавни обороти има, защото разстоянието между магнита и бобината се променя и магнитът се спира от полето на бобината. При перпендикулярното разположение разстоянието между магнита и бобината не се променя. Полето на бобината не спира магнита. При Унгарския генератор също се вижда, че статорните намотки са перпендикулярно на роторните, макар че мисля има и по-добър вариант за разположение.

mi68:
Може би трябва да сложим тук спираловидния униполярен генератор на Тесла, където ленцефекта е намален. Генератора има някой недостатъци за практична изпълнение но пък консумацията на електроенергия го ускорява. Тук според мен става въпрос за спиново поле. Трябва да подготвя фотоси  на спинова поле то се изобразява като два конуса свързани с върховете и съществуващо без възбудителя си притежава свойството памет. Днес се подготвих по темата как от първо и второ уравнение на Максуел се извежда извежда уравнението на електромагнитна вълна. Проблема е че се интегрира по ОХ съответно по ОY и се работи с часни производни като се правят различни допускания. Математиката учи, че трите часни производни по ОХ;OY;OZ правят пълната производна. Тук е проблема да не се разбира творчеството на Тесла и други изобретатели. Завъртането на 90 градуса има също индукция по-точно спинова индукция.  Това  според мен много добре е отразено от вакумната теория и по точно шесте уравнения на Максуел-Нютон-Кулон.  В заключение:
-радиалното движение на вакума поражда заряд
-радиално-тангенциално движение поражда електромагнитни явления
-спираловидното движение допълнително поражда гравитационни явления.

varvarin:
Така както е показан генератора на Иван е малко объркващо, но според мен в него няма нищо различно от обикновения генератор. Не е важно как е разположена намотката спрямо магнита, а какъв ъгъл сключва с вектора на магнитната индукция В или с магнитните силови линии по просто казано. В показания генератор магнитопровода на намотката отклонява линиите на магнита и ги насочва така че да са перпендикулярни на намотката. Ако нямаше магнитопровод в изходната бобина няма да се индуктира Е.Д.С. В случая индуктирането на Е.Д.С. се дължи на алтернативната промяна на потока през магнитопровода (dФ/dt). Аз смятам че реакция на Ленц в общия случай ще има и при този вариант. Друг е въпроса ако се спази изискването за дефазиране между тока и напрежението. Във по предни опити със антиленц генератори (тип Бедини, много бобини и магнити с полюс към бобините) бях стигнал до момента когато намотката е накъсо мотора ускорява. Когато се сложи обаче лампа за товар отново има забавяне на мотора. Интересно ми е да пробвам и със нормален генератор но засега не ми се отдава да успея.
Иване, би ли споделил подробности около твоята постановка като например индуктивност на бобината (когато е в полето на магнита), омическо съпротивление, обороти при които се получава анти ленц ефекта (изобщо получава ли се) и при какъв товар.
Имам някакъв смътен спомен че в делкото намотката която управлява електронния комутатор е подобна... Трябва да се провери :-)

Поздрави!

madsatbg:
Здравейте,
искам да предложа една реплика на мотор от  Стефан Маринов.

http://www.youtube.com/watch?v=ZkGjjWzOD20

Две лагерчета на една ос.
Според автора, получената механична енергия е повече от изразходваната.
Внимание: При експерименти - тока е над 100 ампера при 12 волта.
Един въпрос към Иван Димов:
Колега,  има ли възможност да се видим и да поговорим за евентуална репликация
на по-горе показанато мотор-генераторче?
Моят скайпе ник е madsatbg.
Моля да се свържем.

с уважение мадсат

п.с. За повече информация тук:
http://www.electricstuff.co.uk/bbmotor.html

mzk:
Посоченият мотор всъщност не използва някакво магнитно явление, а топлинно! При лагеруването, преминаващите съчми се разширяват и стесняват. Описано е някъде по книгите на Стефан Маринов. Поне това е, което помня, но не съм прочел да е с КПД>1. Може би спрямо останалите топлинни двигатели този е с по-високо КПД.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия