Алтернативни енергоизточници > Неутрализиране реакцията на Ленц

Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator

(1/6) > >>

Иван Димов:
               ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ

Още при първото си писмо до Стефан Маринов, освен писмен отговор получих и едно малко мотор-генераторче, за което той твърдеше, че при натоварване на генераторната част, елдвигателчето намалява консумираната енергия. Всички знаем, че при стандартните генератори, когато към тях се включат консуматори, те започват да спират и трябва да се увеличи двигателната мощност за да се запазят оборотите постоянни (50 Hz).

Пратеното ми генераторче обаче при натоварване не само не спираше, но даже леко ускоряваше въртенето като така електродвигателчето се облекчаваше (консумираше по-малко ток). Но това ставаше само при високи обороти. Прилагам няколко снимки - двигател и генератор са на една ос.

1. Генераторната намотка е с жълта и зелена жици. Тя е пръстеновидна и се намира в магнитопровод, съставен от 2 щамповани шайби с огънати вътрешни краища (образуващи вътрешни полюси). Генераторният роторен магнит е дисковиден с редуващи се N-S-N-S по периферията.
2. Двигателчето е стандартно с четки и статор от постоянен магнит с форма на цилиндър.
   
Принципно всички електромагнитни генератори се състоят от постоянен магнит (или електромагнит) и бобина, към която се включва консуматора. При процеса на генериране имаме относително движение между магнита и бобината. Нека магнитът и бобината да са с формата на цилиндри като при движението магнитът да преминава периодично покрай бобината. В момента, когато те са най-близо, оста N-S на магнита съвпада с оста на бобината. Това важи за стандартните генератори.

В нашия случай обаче, когато магнитът е най близо до бобината, двете оси са взаимно перпендикулярни. Даже осите N-S на магнитчетата (които са радиално спрямо оста на въртене и съставляват генераторния дисков магнит), не променят кой знае колко местоположението си спрямо оста на бобината. От приложените снимки се вижда, че оста на генераторната бобина (жълто, зелено) съвпада с общата ос на въртене, а осите N-S на магнитите са радиално разположени спрямо общата ос.

Аз смятам, че на подобен принцип може да се направят генератори с намалено спиране при натоварване дори при ниски обороти. Просто трябва да се спази това "перпендикулярно" правило. Например ако генераторът дава мощност 2 kw, а спира за 1 kw, въртенето може да се поддържа с електродвигател 1kw, който да се захранва от същия генератор и така ще ни остане още 1 kw (от цялата мощност 2 kw), който да използваме за каквото си поискаме като свободна енергия (СЕ). Предполагам, че на подобен принцип са построени генераторите в Будапеща, Унгария - EBM Technology, доказана още през 1992 г. Генераторите са комерсиални по 10 мегавата и т. н. Вижте сайта http://www.youtube.com/watch?v=vDeXTXYFKAY&feature=related  http://www.gammamanager.com/
   
В заключение, електромагнитните генератори се състоят само от желязо, медни жици и постоянни магнити. Нямат нищо радиоактивно, химично или термично, което да замърсява околната среда и да вреди на човешкото здраве. Щом вече са постигнати мощности в мегавати свободна енергия по чисто електромагнитен начин, цяло безумие е да се влагат луди пари в АЕЦ и ТЕЦ  като така вредим не само на себе си, но и на бъдещите поколения.
   
Прилагам 3 снимки.

Strashimir:
Димов,

Изчетох няколко пъти поста ти, но не успях да си представя идеята. Моля те да я начертаеш (ако може в няколко проекции) схематично! Освен това не разбрах от втората снимка какво точно виждам - виждам един черен диск "опакован" в тънко метално тяло с кръгли отвори. Излизат жички, но не виждам намотки. Как се върти това нещо? Как се куплира с оста (ротор) на въртене. Как е застопорена бобината ЗА ДА НЕ СЕ ДВИЖИ - нали все пак трябва едното да се върти, а другото да е неподвижно?

Много те моля, да нарисуваш една-две схеми с обяснения!

teofilius:
   Във връзка с тази тема мога да припомня че преди около десет години постигнах ефект на Анти-Ленц при стандартен динамомагнет и то случайно. В последствие успях да го възпроизведа, като единствения недостатък е че изходната енергия не е в достатъчно количество, че да се самозахрани и да остане допълнителна енергия за ползване.  Може би ако се позанимая с темата на основата на натрупания опит, умения и възможности е възможно да успея да постигна нещо наистина работещо към което, всички се стремим.
  Та какво е особеното при експериментите ми?
  - махам старата високоволтова намотка и правя съвсем нова на стария магнитопровод или такъв от трансформаторна ламарина.  Проводника е около 0,5 сечение и е около 300 - 350 навивки. Най-важното е че освен тези навивки правя една независима намотка на първия ред, съдържаща около 30-50 навивки. Не си спомням точния брой.  Та този ред навивки трябва да бъде окъсен. При изследване на предположенията, които имах за случилото се, се оказа че няколко от навивките на първия ред съм ги окъсил през магнитопровода тъй като, бяха навити директно върху него. Нещо което, никой не прави нито трябва да прави:) .   Резултата, е че при ниски обороти, окъсявайки или натоварвайки изходната намотка ленцовата реакция си я има и то доста осезаема. Има реакция и от първия ред навивки които са окъсени.  При високи обороти(над 1000 в минута) при окъсяване или товар реакцията напълно изчезва, а дори и консумацията за развъртащия мотор значително намалява при, което оборотите допълнително се увеличават  и това е в сравнение с когато няма окъсяване или товар.   Следващото интересно явление, е че ако първия ред навивки ги окъся след като, съм включил товар към основната генерираща намотка ефекта на Анти-Ленц не се проявява. Тоест - получава се нормална Ленцова реакция при окъсяване или товар. За да се получи Анти-Ленцовия ефект първия ред навивки трябва да е предварително окъсен. 
   Ефекта е лесно възпроизводим и при едно добро изследване може да се доведе до нещо наистина полезно и лесно възпроизводимо за всички.

   През петдесетте години на миналия век при изследвания провеждани в руски автомобилен завод установяват Анти-Ленц ефект при стандартно автомобилно динамо. Особеното в конструкцията, е че между ротора и статора има допълнителни парчета магнитопровод, които не контактуват с тях.  Обясненията са че реакцията(противодействието) на статора изостава във времето спрямо действието на ротора.  Ефекта се получава само при високи обороти и се увеличава с увеличаване на товара и оборотите. Постигнали са самозахранване и много повече.

 

Иван Димов:
   Ще си спестя рисуването, защото е прекалено просто. Ще го обясня по-подробно, но и вие се напънете малко да го разберете.
   На втората снимка се вижда "набучен" на оста магнит с формата на диск (даже е леко нащърбен). От периферията на този магнит излизат 8 полюса N и 8 полюса S. Съвсем ясно е, че се върти оста заедно с този дисков магнит, който се намира вътре в отвора на неподвижната бобина с жълта и зелена жица. Самата бобина е с форма на окръжност и върху нея е запресована ламарина-магнитопровод от две части (горна и долна) като преплетени пръсти на ръце. Както магнитът има 8N и 8S полюса, така магнитопроводът има 8 горни и 8 долни "пръста", които да затварят магнитния поток. Тази бобина-окръжност обрамчва въртящия се диск-магнит. Този диск-магнит при по-голям генератор може да се замени с радиално разположени цилиндрични магнити, чиито оси ще бъдат перпендикулярни на оста на въртене (разположени са радиално). За двигателя няма какво да обяснявам - цилиндричният магнит (статор) е неподвижен, а роторът вътре в него се върти - виждат се двете четки. Самото закрепване на неподвижните части е в метален цилиндър, който не е показан. Към двигателя (синя и червена жица) се пуска ток за да се върти и се мери как се изменя входната мощност, когато към жълтата и зелената жица на генератора се включи някакъв товар или дори при късо съединение (свързване на късо на жълтата и зелената жица). Това е положението.

EDM electronics:
Първият преодолял Ленц-ефекта е отново.......Н. Тесла!

Той изказал мнение за недостатъците на генератора на Фарадей и за да не му е голословна критиката, изобретил собствен униполярен генератор, за който има и патент, при който генератор успял да инвертира Ленц-ефекта на 180 гр. и така ротора вместо да се затормозва се ускорявал сам. Всъщност, това бил първият ФРИИ ЕНЕРДЖИ генератор на Тесла от общо четирите различни вида които е направил.

Въпреки, че генератора му се самозахранвал, то енергията му стигала едва за вътрешна употреба и той изоставил магнитите, и тези генератори като неефективни. Разбира се би могъл да постигне повече, но имал по-грандиозни идеи от тази, която считал за крайно неефективна в областта на ФРИИ ЕНЕРДЖИ. Той искал да захрани от етера цялата планета, като извлича обаче енергията от него по, както казват руснаците - "более эффективный" метод.

Всъщност метода бил този, който грузинеца Капанадзе показа, нямащ нищо общо с прочутият Тесла-трансформатор или ако има то той е не повече от 20 %. Само за сведение: Стребков е направил стотици Тесла-трафове, настроени в резонанс, но самозахранване и КПД>1 не е имал.

Всичко показано от Капанадзе е онова, което Тесла е изобретил. Но след като разбрал, че може да се ползва и с военно предназначение и то да бъде повторено дори от лаик, след като го обвинили в черномагьосничество, също че имал алъш-вериш с дявола (звучи ми актуално и познато :D), решил да запази в тайна всичко....НО......е писал между редовете, аналогично !!!, а Капанадзе изглежда е добър читател!

Вторият ФРИИ ЕНЕРДЖИ генератор на Тесла е водната турбина с плоски дискове, вместо лопатки и четвъртия вече бил с електронни лампи, който използвал в електромобила.

Казвам всичко това, за да се види какво е постигнал с анти-ленц ефекта Тесла и какво би постигнал някой друг, и къде всъщност трябва де бъде концентрирано вниманието, ако искаме да обуздаем етера!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия