Автор Тема: Електромобилът на ТЕСЛА  (Прочетена 125935 пъти)

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
  • http://analogov.com
Електромобилът на ТЕСЛА
« -: Октомври 15, 2008, 08:56:01 pm »
http://nicolatesla.narod.ru/TESLASITE/PAGES/auto.html
Експериментът на Тесла по думите на племенника му г-н Саво...

Обясняват се подробности около електромобила - брой лампи, обороти, дължина на антената и др.

Качвам страницата и като .mht архив:
« Последна редакция: Ноември 30, 2008, 12:35:47 pm от altium »

vitan

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #1 -: Ноември 22, 2008, 04:08:56 pm »
Последната схема написана някак на ръка..... може ли да се намери някъде в по-четлив и прегледен вариант? С посочен източник най-добре.

ppankov

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #2 -: Март 18, 2009, 12:20:22 am »
altium,
някоя от тези схеми работи ли или само са тествани с "multisim" ?
Оставам със впечатление, че при така публикуваните схеми, са заменени ламповите триоди,
които е ползвал Тесла със транзистори, които имат много стръмни характеристики.
Подобно на схемата от колегата mi68, е явно че тук се гони отрицателно електричество със този 1 миливолт на входа...
Както и да е, колегите руснаци, успели ли са да "засмучат етера" - засасывает эфир или
или да получат "електронно налягане" - электронный насос?
Ако схемата на mi68 има висок процент на вероятност да възбуди - поне малка индуктивност, съм събрал лампите за отрицателно време :)

ppankov

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #3 -: Март 18, 2009, 03:28:38 am »
Колега Arfy,
и аз също като теб съм инжинер, скептик до откат докато не побутнах някоя друга схема
за оргонна енергия... Е, не сме го учили във фундаменталните науки това!
Самият Самуел Фархи се изказва, по чиито учебници съм учил електротехника 1-ва и 2-ра част (а може би не само аз), че в "електротехниката има много бели полета", той е систематизирал математично хронологично математически модели проведени като лабораторни постановки  по университетите и промишлено работещи модели откакто съществува самата наука.
 
Прочети внимателно текста на руснака, човека започва с уговорката, че пресъздава физично състояние, репликирано с дискретни елементи, следвайки логиката на Тесла с триодните лампи.
Защо смяташ дължината на вълната? Не виждаш ли, че процеса е конвертиране от един вид енергия в друга ? По схемата на Тесла особено, вакуума в лампите е този който ускорява електроните и създава електронното напомпване, както казва един колега от този форум-
 много се консумира, но отдаваш повече :)
Ние сме свикнали с йезуитските закони за затворени схеми за запазване на енергията, разгледай тази постановка като отворена такава.

80 КС са примерно 60 KW.
60 KW си е огромна мощност за лампи и то от "едно време"!

Как Тесла е преобразувал 60 KW мощност от 37.5 MHZ до 200-300 HZ посредством радиолампи ?!!!

И как вакуумен прибор без загуби, дали някой си спомня за едновремешните усилватели с лампи или можеби за крайното стъпало на радиоуредбата, как анодите са от графит и светят!!!

Та загубите в лампите са значителни и въпроса става как 100 KW и повече ВЧ се преобразуват в ниска със значителен ток, който при 1000 волта, пак идва по 30 ампера на фаза!!!


Защо следваш логика за умножаване на честотата а не обратното?
Провери лампите които е ползвал Тесла преди да критикуваш вакуумните прибори,
лампите му са били с клас на точност до 10 (не ги помня като модел) но дори днес,
тропосферните ретранслатори на военните са изградени с лампи в този клас, които не се
намират лесно и работят безупречно.
Ти си виждал грамофони и радиоприемници с лампи - ширпотреба, набързо събрани в завода, неработещи правилно по постоянно токов режим :)
Да не говорим, че сега разполагаме с пентоди и хексоди, немислими тогава по времето на Тесла:)
После обърни внимание на скицата на електромотора, в схемата на mi68.
Имаме положителна и отрицателна индуктивност,  изходната постоянно токова мощност на лампите е сметната 2,5 вата :) Напрежителния резонанс е 1200 волта ;)

Малко отклонение, за което ме извинете:
Надеждността на работа на лампите и стабилните им параметри, трудно биват заменяни
от дискретни елементи - най пресен пример: флоуцитометър за клетъчен анализ, изграден
с кристална поточна клетка, през която минава пробата от пациента, се облъчва от двуцветен лазер на 0 и 90 градуса, отклоненито на лъча се регистрира от вакуумни фотомножители а не от CCD матрица със N-хиляди мегапиксела, се получава триизмерно изображение на клетките КАКТО И ВИДОВЕТЕ ПОПУЛАЦИЯ НА ПАТОГЕНИ И КЛЕТКИ в пробата,
метод благодарение на който се диагностират видовете рак и клетките мутанти се отстраняват със подходящо клинично лечение, също мутации на спин, най разллични видове патогени и т.н.
Вакуумните фотомножители на най стария флоуцитометър в България са на около 20 години вече и си функционират нормално, за разлика от другите блокове изпълнени със дискретни
елементи, които се палиха заради окъсили електролитни кондензатори примерно.
Разбира се съществуват на територията на България последно поколение цитометри, свръх надеждни със шест цветен лазер.

При биполярния транзистор с висяща база, най вероятно човека (руснака) е открил друго физично явление, при което достига желания ефект, лесно може да се тества схемата виртуално със "multisim".


Фактори като вакуум и етер как сме ги разглеждали? Вакуума само като технологична необходимост при някои прибори - лампи, кинескопи, електронно-вакуумни тръби и толкова, етер (заимствали сме ефир от руски) като среда за разпространение за радио-честотния спектър и дотук.


Ако имаш време, поиграй си с Tesla coil и пак ще говорим :)
Arfy - ZPM съществува и е възможно да се конструира !

P.S.
Не съм ти нито сърдит, нито обиден - просто гледна точка :)

Strashimir

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #4 -: Март 18, 2009, 10:33:33 am »
Не знам дали е мястото в тази тема, но споменаването на Арфи за транзистор без база ме подсети, че преди няколко месеца ми дадоха статия за извличане на енергия от диоди. Идеята, че диода НЕ ЗАКАЧЕН към никъде генерира малко напрежение (вероятно от топлината). То един ентусиаст американец се беше хванал да прави диодни матрици с обикновени диоди - примерно 200-300 диода и беше изкарал няколко волта БЕЗ НИКАКВО входно напрежение. Идеята ми беше, че в заводски условия, на силиконова подложка на 1 см2 може да се положат около 1000 диода (ако не и 10 000) и по този начин да се усвоява енергията на диода.

Не знам дали има връзка с не закачената база на транзисторите, но все пак транзисторите са полупроводници като диодите и може да има нещо общо с предната идея... Дори може да са "усилватели" на ефекта :-)

Ето и линка за който говоря:

http://peswiki.com/index.php/Directory:Diode_Free_Energy

« Последна редакция: Март 07, 2014, 02:03:17 pm от Maistora52 »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 337
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #5 -: Март 18, 2009, 10:34:02 am »
Здравейте,
разправях аз нещо преди време за оргонни помпи и генератори, ама като няма кой да чуе...  :) Оргонът се преобразува в по-нисък клас енергия при събиране в едно устройство на оргонна и съответна друга част - електрическа, магнитна, механична и т.н. Колеги, прочетете ако не сте запознати
- относно оргонна техника - Вилхелм Райх, барон фон Райхенбах, Карл Велц
- относно хронални взаимодействия и концентратори на оргон - проф. Козирев, акад. Вейник
- патентите на преките етерни конвертори - от темата тук например...

Само да вметна - лампите на Тесла не са стандартни, има точно описание как са направени - в материалите за него. Лампата е преобразувател на оргона /радианта/, в нея се получава дискутираното от вас "засмукване". Не е случайно че Тесла като е паркирал колата в оня селски гараж /веднага след теста/, си е взел точно лампите и е оставил всичко друго там - те са ключът за бараката  :) Може да погледнете отново и Флойд Суийт, чието устройство се казва VTA подобно на вакуумният триод на Ли де Форест, само дето лампи там няма - що ли пък се казва така?  ;D Един ярък пример за оргонна помпа... Или оргонен клапан ако повече ви харесва...
Като едни съвременни инжИнери вие може да измислите как да стане със транзистори и интегрални схеми, стига да разберете същността на процеса - айде успех! Ама да имате предвид че лампите не са това което са.........  ;)
« Последна редакция: Март 18, 2009, 10:37:27 am от caduceus »

mi68

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #6 -: Март 18, 2009, 12:42:10 pm »
Оргонът и мюонното неотрино е едно и също.Много лесно се захваща от браунов газ,атомен водород и атомен кислород на него се дължи автотермията.Лампите са два вида1:вакумни,2:газонапълнени(неонови) тези са с по-голяма мощност.Високата честота може да се маниполира с параметричен резонанс,свободни вибрации(затихващи).Използва се трика,че електронния ток увлича оргона.В полупроводниците е хитро решение но качеството(напрежение) се превръща в количество(ампераж) т.е. понижаване на честотата и увеличаване на тока.
« Последна редакция: Март 18, 2009, 12:44:36 pm от mi68 »

mi68

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #7 -: Март 19, 2009, 08:58:07 pm »
Продължавам монолога.Електродвигателя се пали както ДВГ от стартер и акумулатор съответно и зарядна намотка.Тъй като двигателя е асинхронен и пусковия момент е малък то в трасмисията имане съединител и скоросна кутия.Електронната с-ма само управлява процеса с минимална енергия(мощност) и стигаме до гениалното прозрение на Тесла,че в мойте системи не се предава енергия.Това лесно ще го докажа със средношколска физика.Извесна е ф-ла за кинетична енергия  Е=0,5.m.v^2 умножаваме с (r/r)^2 получаваме E=0,5.I.w^2 където I=инерционен(инерчен) момент;w=ъглова скорост;m=маса;r=радиус;v=скорост(линейна).От тук важни изводи при въртене основно движение в космоса.1 въртене на твърдо тяло(маховик) с увеличаване на гадиуса расте центробежната сила(отблъскване,разрушение,разширение).2 въртене на поле с намаляване на на радиуса се увеличава центростремителната сила(привличане,съзидание,сгъстяване).На този принцип работят цетробежни водни помпи в центъра се получава вакум смуче и тласка по периферията.При завъртане на електродвигателя почва да смуче и да става студен електрониката регулира оборотите съответно и притока на енергия в електродвикателя.Това е едно от приложенията в един корпус е монтирано двигател и генератор.Според Тесла върхът е резонансния трансформатор.Според мен той съвместява двете ф-ци цетростремителна и центробежна т.е. затворен цикъл.С-мата е проста и според легендата Тесла е купил от радиомагазин частите и е сглобил,на коляно,електрониката като е успал всички.12 радио лампи е използвал защото явно е любител на числото 12,аз бих я направил с 8 лампи защото съм любител на числото 8,но 12 лампи съм я направил да се спази традицията.
« Последна редакция: Март 22, 2009, 11:58:33 am от mi68 »

ppankov

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #8 -: Март 20, 2009, 06:44:50 pm »
mi68,
благодарим ти за интересното четиво дотук, както и за дадената схема.

Възможно ли е да разберем нещо повече за схемата с лампите?
Постоянно токов режим,вида на лампите, отопление им, напрежителен резонанс, електродвигател: корпус, ротор, статор?
Условия за отпушване решетката, клас на работа?
Пасивни елементи, конструкция и изобщо всичко, което споделиш тук ще сме ти много благодарни.

Поздрави

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #9 -: Март 20, 2009, 07:17:20 pm »
Ето малко история :                                                                                                                                   Some time before the government stepped in to destroy Tesla's dream, he had built for himself some devices that proved his tower worked as he said it did. One of the legendary inventions of Tesla was his electric Pierce Arrow. The "Tesla Car" was put to the test in 1931, under the financing of Pierce-Arrow and George Westinghouse at the factory grounds in Buffalo, New York. The Pierce Arrow was powered by an 80 horsepower, 1800 r.p.m AC electric brushless air-cooled coil motor. It measured 40 inches long and 30 inches in diameter. Under the hood there was an ordinary 12 volt storage battery. And there were 2 very thick lead wires going from the motor to the dashboard. There were no capacitors. The now infamous secret black control box he carried with him and never let anyone examine, had a bank of 12 radio tubes. This device was powerful enough to rectify a wireless signal that powered the Tesla car up to 90 miles per hour all day long.
   

At a local radio shop the evening before the week long testing was to begin, Tesla bought 12 vacuum tubes, some wires and assorted resistors. He assembled them in his hotel room inside of a circuit box 24 inches long, 12 inches wide and 6 inches high, with a pair of 3-inch rods sticking out. A 6 foot antenna rod was fitted into the rear section of the car. Getting into the car the next day with the circuit box in the front seat beside him, he pushed the rods in, announced, "We now have power," and proceeded to test drive the car for 8 days, rigorously testing the car in the city and countryside, often at speeds of up to 90 mph.

As it was an electric motor and there were no batteries involved, where did the power come from? Of the motive source he referred to "a mysterious radiation which comes out of the aether". The small device very obviously and effectively appropriated this energy.

Tesla also spoke very glowingly of this providence, saying of the energy itself that "it is available in limitless quantities". Tesla also stated that although "I do not know where it comes from, mankind should be very grateful for its presence".

Popular responses included charges of "black magic". Several people suggested that Tesla was mad and somehow in league with sinister forces of the universe. The sensitive genius didn't like the skeptical comments of the press either. He removed his mysterious box after his test in Buffalo, returned to his laboratory in New York - and the secret of his power source died with him.

In the coming months, John Hutchison's hypothesis on this device will be put to the test as we will attempt to recreate Tesla's control box by a schematic designed by John, and transmit enough power through it to run an automobile. The parts list discussed for the recreation includes the following:

 

1) 12 Vacuum Tubes (70L7-GT rectifier beam power tubes or possibly 21-A)
2) Wires
3) Assorted Resistors
4) 1/4" diameter rods 3" in length
NOTE, NO CAPACITORS! The wires could have been simply for connection or wound as coils. The 1/4" rods were either bus bars for power output taps or more likely antennas.

John is probably the worlds leading expert on Tesla devices, as well as the state of his mind during different phases of his life. In the earlier years, Tesla was entirely forthcoming with his designs and very excited to share his knowledge. As years went by, and disappointments in funding and greedy financiers shattered his hopes of revolutionizing the new coming age, Tesla became more and more jaded, and cryptic with his statements. Tesla had already been the victim of several manipulations by this time. In an effort to recreate his later works, one must take into account the fact that his statements were elusive, secretive and misleading. Tesla realized if anyone really had a passion for his work, a trail of engineering clues coupled with cryptic clues would lead the experimenter through a similar path of discovery. That said, John believes that a smaller wireless power transmitter based on the Wardenclyffe was used to transmit wireless power at around the 200 - 400mhz bands during the test period. The tubes merely rectified the massive amounts of radio waves bouncing between the earth and the ionosphere. It will be on this assumption that we will base our experiment.

 

Tesla did mention the latent aetheric power of charged forces, the explosive potentials of bound aether, and the aetheric power inherent in matter. Due to the corruption motivated destruction of his tower, Tesla sought a portable replacement for the 100,000,000 volt initiating pulses which natural law required for the implementation of space aether. This was the basis of his world wireless power transmission at Wardenclyffe. He would bombard the ionosphere with a minimum of 100 million volts starting a chain reaction of radio resonance with forces out in space such as Valhalla’s Belt. Once such a flow began, one could simply tap the stream for limitless power. Tesla had now abandoned those gigantic ideas and shifted his attentions from the appreciation of the gigantic to an appreciation of the miniature. Broken hearted, he was reduced to tears when his tower was destroyed. He vowed to replace his efforts with an immense number of small and compact aether power receivers that could never all be destroyed. By all witness accounts he succeeded completely.

 

We have no specifications for the AC motor that Tesla used in the auto, so we have no idea if it was single or polyphase. In the case of a single phase motor, it only requires a single winding which projects a magnetic field that rotates according to the increase or decrease of the alternating current.

A polyphase (poly = two or more) motor uses multiple windings which are fed by phased input currents that alternate in such a manner as to reinforce each other. In the case of a 3 phase motor, the currents are phased 120 degrees apart. This gives much greater torque to the motor but requires 3 times the current because it uses 3 times the input energy. Since the box powered an AC (coil) motor, it is probable it was tuned to one or more frequencies emanating from Wardenclyffe, most likely polyphased frequencies. Tesla's tower had the ability to produce hundreds of millions of volts of radio frequency. Keep in mind that an average 6 foot tall Tesla coil puts out at least 2 million volts ac pressure easily when tuned. If the lightning bolts are suppressed, the invisible discharge becomes a very powerful radio transmission. Keep in mind that electricity is much like air or water. We can think of voltage as pounds per square inch (PSI) and current as cubic feet per minute (CFM). That is PSI is pressure, CFM is flow. Another analogy is comparing a river to electricity. In such a comparison, the speed of the river is the voltage or pressure while the width of the river is the current/amperage or rate of flow.

ppankov

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #10 -: Март 20, 2009, 07:32:24 pm »
Готин,
този текст съм го чел над 30 пъти, почти го знам наизуст :)

Даже и такива лампи намерих, на Бг-пазара са по 20$  а иначе са по 6$ ;)

Все пак искaм колегата mi68 да сподели технически данни, ако е възможно :)

Благодаря

mi68

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #11 -: Март 22, 2009, 09:29:06 am »
С-мата съм конструирал на база основно на логиката съответно натрупан опит с лампови у-ва и интуиция.В един радиоприемник лампите са от2 до 9;в един телевизор са от 15 до 25 примерно.Следва логиката при 12 лампи не са сложни с-ми.Като се вземе предвид,че са използвани RC елементи следва,че са НЧ у-ли и генератори.Използван е генератор с мост на Вин заради лесното тръгване и стабилна честота.Първите две лампи са генератора на Вин с лампичка за стабилизиране на амплитудата.Следващи две лампи у-ли на напрежение,следващи две лампи фазоинверсно стъпало,последни четири лампи изходно противотактно стъпало.Първите лампи работят в общ анод(катоден,емитерен повторител)крайните лампи и другите са в общ катод(емитер).Използвал е триоди като най прости лампи, единственото й предимство е ниския ШУМ но според литературата през 30 те години с-мата на изходното стъпало е било модерно за това съм го използвал.Известно е, че са използвани един модел лампи т.е. универсални еднотипни и са паснати в с-мата.Известно е триодите искат много напрежение на входа около 40В ако са пентоди около 7В. Изходните пентоди вкарват повече нелинейни изкривявания но тук това не е важно.При използване на пентоди броят на лампите се редуцира на 8.Тъй като изходни триоди не ми е известно да се продават трябва да се търсят други решения.Да се използват изходни пентоди EL84(6П14П) свързани в триоден режим а най-добре да се направи с-ма с 8 лампи.Следват технологични трудности с намиране на цокли на лампите но да кажем имам от два телевизора ще свалим цокли за печатен монтаж и изработим в единична бройка с-мата.Тъй като изходната мощност е от 10 до 20 вата спокойно бих я заменил с ИС ТDА 2020 с изходен трансформатор ,а генератора на Вин с ОУ тип 741.Високото напрежение се постига с трансвертер с два транзистори да кажем 2N3055 но те са много нискочестотни и по-добре КD 503.Разбира се слагат се ценери на захранването,селена се заменя със силициеви диоди.На кратко как работи. АБ се взема 12в се включва отоплението на лампите(лампите са за 6,3в свързани серийно по две за 12в,виж отоплителната верига).След това се включва стартера и се развърта електромотора,от остатъчния магнетизъм се възбужда анодно напрежениe изправя се от селена и захранва с-мата.Лампите са с леви х-ки(транзисторите са с десни) тръгва с-мата и високото напрежение съответно и генераторната отрицателна(негативна)индуктивност.Наглася се резонанса на генератора на Вин с линейната честота на двигателя(50Хц).Стартера се изключва и през 14в селен се зарежда АБ.В отоплителната верига на високото е включен реостат чрез него се подава "газ", регулира се високото и съответно мощността съответно се променя и двойния реостат на честотата.Тънкият момент е в мотора и в с-мата.Тъй като лампите не отдават силни токове трябва да се използва напрежителен(сериен) резонанс и резониращите кондензатори въртят фазата на 90градуса и за това имаме завъртане на бобините на 90 електрически градуса.Тази усложнена с-ма на двигателя е с повишен въртящ момент,а това е добре за автомобила.Ф-лата Е=0,5.I.w^2 вижда се квадратичната зависимост от ъгловата(циклична) честота(скорост)w.I=m.r^2 m e маса,а r e радиус и го заменим с А амплитуда се вижда квадратичната зависимост от амплитудата(E=0,5.C.U^2;E=0,5.L.I^2) - вижда се,че стандартен 10кW двигател може да стане 80кW около 110к.с. и електромобила на Тесла тип каляска е дигнал 150км/ч фантастична за времето това са фактите.От лекцията на Тесла методи за увеличаване на енергетиката на човечеството говори за електронни вълни явно електроните захващат оргон(мю-неотрино) от вакума.Ще повторя методите за получаване на оргон:
1високо напрежение и висока честота
2атомен водород(кислород) и центростремителни(центробежни) сили
По метод 1 имаме добри резултати включително и участници от форума(последни публикации на rebel плазмено запалване) то по метод 2 сме съвсем в началото относно центробежните сили(изключвам браунов газ с отлични резултати).По метод 1съществен недостатък е нестабилните резултати изменящи се от невидими фактори,а метод 2 съм началото но резултатите са стабилни заради стабилните центробежни сили и слабо се влияят от невидими фактори.Ключови фактори са отрицателната индуктивност и двуфазния двигател, по двата въпроса работя но нямам стабилни резултати първостепенно е отрицателната индуктивност като се произведе ток може да се сложи и обикновен двигател като преки етерни конвертори.Двуфазните ел двигатели са за спорт и по-икономично използване на АБ но тези електромобили са морално остарели макар,че ги пробутват за нови електрокарчета.
« Последна редакция: Март 07, 2014, 02:15:25 pm от Maistora52 »

gomi

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #12 -: Март 22, 2009, 12:54:35 pm »
 Какви цокли и какви лампи? Може би мога да помогна  ;D

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 337
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #13 -: Март 22, 2009, 01:28:02 pm »
mi68
Към центробежния метод за получаване на оргон - допълнително активиране на първичните сили чрез топлинно неравновесие + насочване на получените електрони под ъгъл 90%. Пример - изрязана от меден лист свастика, лагерувана в средата. Самозадвижването /саморазвъртането/ и става след определени обороти, като са необходими два допълнителни фактора:
1. Загряване на метала в центъра на листа с горелка
2. Първоначално развъртане с малък ел. двигател
Резултат: свастиката къса оста, сияние, високо напрежение, левитация и изстрелване нагоре.
Защо: центърът става Ян, периферията - Ин, развъртането формира т.нар. Ба Гуа движение на силите. Процесът е стигнал до наши дни чрез символа Ин-Ян - самоускорително и увличащо етера въртене на двете първични сили, пораждащо третата резултантна.
Поздрави

ppankov

 • Гост
Re: Електромобилът на ТЕСЛА
« Отговор #14 -: Март 22, 2009, 02:12:02 pm »
Благодарим ти отново mi68,
само искам да уточня, че успешните репликации на плазмено запалване дотук са на getca и Emm.

Пентода 6П14П все още сравнително лесно може да се намери, също и някои триоди,
също и цоклите за тях.
За мен съществени подробности в описаната схема от mi68 са като: остатъчно магнитно поле, мост на Вин със електронни лампи. Лично аз всичко бих изпълнил със лампи по дадената схема, разбира се  имам някои предубеждения за използването на полупроводници.
Да, условията за работа на триод в автомобил са трудни, затова е по лесно да се ползва триодната област на пентод, заради по ниския шум, по ниското отопление и режим на отпушване/запушване.