Автор Тема: Free piston stirling engine  (Прочетена 77486 пъти)

scotland

 • Гост
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #15 -: Април 19, 2011, 08:10:26 am »
Здравейте, за мотора SOLO V161 ще отворя когато мога нова тема с повее подробности и ще ви помоля за коментари и идеи. Мисля, че си струва защото цената на цялата установка - парабола, серво, окачване и мотор струваше преди 3 години 125 000 евра.
  Emilvtc , с тебе има много да си говорим. Хареса ми идеята за домашна изработка на огледалото. Що се отнася до започнатото тук в началото струва ми се не толкова добра идея. Виждал съм преди много време анимацията но ми се струва изоставено завинаги. Виж документа от НАСА е друга работа. Не знам от къде си го намерил но е много интересно и зная точно къде се използва този 4 цилиндров стърлинг. Това е Колорадо пустинята с много по -големи огледала. Американците показваха разрез на мотора и е точно като този в документа. Ще изровя снимки.
 Ще продължим скоро ако намеря нет в Германия. Шофьор съм за момента.
Ааа за снимката по-горе да рабира се това са повече от 70 тръбички служещи за топлообмен с работния газ, който е хелии. Най-близките по свойства газове до идеалния са водорода и хелия.
« Последна редакция: Април 20, 2011, 12:11:48 am от scotland »

TINI

 • Гост
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #16 -: Септември 30, 2011, 07:58:11 pm »
Здравейте,
опитвам се да дам идея без да Ви ангажирам. Ако разгледаме Стирлинга отзад напред може би ще получим ТП. Ако не искате да работите с бутала, мембрани, пружини и други простотии, пробвайте с ФЛУИДИНА на Стирлинг.
 С най добри пожелания.
« Последна редакция: Септември 30, 2011, 07:59:42 pm от TINI »

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 971
 • Life is a DIY project!
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #17 -: Септември 30, 2011, 08:48:38 pm »
Сърлингът наопаки Е ТП! Използва се в комерсиални охладители за достигане на много ниски температури (~ -120'C) само за няколко минути. Работният газ е хелий (който го рекламират, че е безопасен за природата, за разлика от фреоните), а топлообменниците са медни и алуминиеви радиатори и плетеници с изключително голяма повърхност и малък обем на газа, който поемат в структурата си.
Ефектът се чувства дори при малкото LTD-моделче MM-7, което имам, когато се развърти здраво.

TINI

 • Гост
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #18 -: Септември 30, 2011, 09:23:44 pm »
Здравейте,
да не забравяме че теоретичната ефективност на Стърлинга е много голяма. Практически е нормална, но това идва от ниското качество на топлообменнците и на енергоносителя. Все пак ако се огледаме има напредък.
 Хубаво е да се разгледа Флуидината на Стърлинг.
   Best Regards!
         TINI

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #19 -: Октомври 01, 2011, 08:23:01 am »
Предпочитанието към свободното бутало на Стърлинг (или двигател на Бил)  пред флуидното е определено поради  хидравличните съпротивления в системата. Още при ниските "обороти"  хидравличното съпротивление става значително и нараства на квадрат от линейната скорост на флуида. Отделно, флуида работи при високи числа на Рейнолдс и турбулизацията изяжда голяма част от енергията за затопляне на течноста. 
Разровете се в мрежата да разгледате "двигатела на Бил" със свободно бутало, към което е куплирана помпа.  Най-добрите образци , с най-голямо  кпд  са с  двуфазни работни тела.

Неактивен CPU

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 148
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #20 -: Октомври 01, 2011, 11:29:44 am »
Не си посочил точно коя конструкция имаш предвид, но най-общо флуидина разчита на водния стълб за да постигне определена компресия. От там идват и огромните размери на такъв двигател.
http://www.youtube.com/watch?v=smelhbLBBJk

Ако имаш достатъчно място, може и такова да си направиш, за да изпомпваш водата за термопомпата.

TINI

 • Гост
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #21 -: Октомври 01, 2011, 01:45:30 pm »
Здравейте,
на пръв прочит, сериозни доводи против Флуидината. А на ЦПУ специални благодарности за нагледната илюстрация. Доколкото виждам Флуидината се захранва от обикновен сл.колектор собствено производство. По всяка вероятност температурната разлика между отоплителя и охладителя е не повече от 50-60 градуса, освен ако под сл. колектор не се намира някакво кюмбе. Така че извода е следния: Инсталацията е менте. Съвета ми е , да я свалите и да я пратите на Давид Черни, той ще оцени напъните Ви.
 А сега некои съображения.
Ако се ползва рекуперация ефективноста на с-та се повишава. Не е толкова лошо да има турбулизация, защото пръски от флуида попаднали върху нагревателя се изпаряват, от което се повишава налягането. Пробвано е и работи. Но ако е толкова дразнещо  лесно може да се сложи паразитен цилинър върху флуида който да я обира. Ако се вгради линеен многополюсен генератор с плуваща магнитна котва, проблема с хидравличното съпротивление може да се оптимизира. От друга страна, генератора може да се ползва за разклащане на с-та, ако спре по някаква причина. Лесна е за изработка в гаражни условия. При изработка на Флуидината от затворен тип - почти никаква подръжка, и дълъг живот.
 До тук ставаше на дума за Флуидина от U-образен тип. При асиметричната Флуидина наблюдавах някои интересни моменти, но за тях може би по нататък.
    Благодаря.

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #22 -: Октомври 01, 2011, 06:00:47 pm »
Доколкото виждам Флуидината се захранва от обикновен сл.колектор собствено производство. По всяка вероятност температурната разлика между отоплителя и охладителя е не повече от 50-60 градуса, освен ако под сл. колектор не се намира някакво кюмбе. Така че извода е следния: Инсталацията е менте. 

Извода е грешен.  Инсталацията не е менте. 
Има образци Стърлинг машини, които работят с разлика в температурата от 25 градуса. Друг е въпроса каква мощност и КПД ще се извади от нея.  На  видео е показана демонстрационна система, за разтуха на гражданите и разчупване на ландшафта. 

Неактивен miro13

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 87
 • Пол: Мъж
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #23 -: Октомври 01, 2011, 10:51:08 pm »
Доколкото виждам Флуидината се захранва от обикновен сл.колектор собствено производство. По всяка вероятност температурната разлика между отоплителя и охладителя е не повече от 50-60 градуса, освен ако под сл. колектор не се намира някакво кюмбе. Така че извода е следния: Инсталацията е менте. -----Колектора е с вакумни тръби - махсимална температура  250 С. Така , че делта  Т  е добра и КПД  също.
« Последна редакция: Октомври 01, 2011, 10:53:25 pm от miro13 »

TINI

 • Гост
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #24 -: Октомври 02, 2011, 09:59:08 pm »
Извинявайте за Спама,
но някой дали ще може да даде някаква информация за Киро- Секирата!
  KIND REGARDS.

TINI

 • Гост
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #25 -: Октомври 03, 2011, 12:35:05 am »
  ЗДРАВЕЙТЕ, докато едни се на умуват, други се на лудуват.
    Имаше един пич, който пусна темата преди 3 години, и за съжаление си я изтегли. От тогава на сам няма кой да я подхване. Така че , каквото и да на пиша, не ми се сърдете!
   Първо, след като отворих темата, по която няма никакво движение повече от 120 дни, без да се ангажирам, какво получих, само подигравки.
   Второ, някакави екзотични пичове , илюстрират някакви инсталации, за които , каквото и мнение да изкажеш ще станеш за смях.
   Трето, все още се намират пичове във Форума, които извличат соларна енергия от вакуума.
   Четвърто, докато Светлите Умове се занимават с разчупване на Ландшавта и Атракции, то ............. изводите са Ясни.
   Пето, намират се и други пичове във Форума , които не могат да определят еквивалента на водния стълб.
    От това Боли!
   Но има и ШЕСТО.
       http://penge.novatron.hu/zene/STIRLING%20E-Books/Technological%20development%20in%20the%20Stirling.pdf
 

« Последна редакция: Октомври 03, 2011, 01:01:03 am от TINI »

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 971
 • Life is a DIY project!
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #26 -: Октомври 03, 2011, 07:45:41 am »
Колега TINI,
По-ясна и добре-структурирана мисъл от твоята рядко се срещат! Правописът и егото въобще не ги коментираме...
Та, с две думи, какво искаше да кажеш изобщо!? Кои са тези пичове от форума, които извличат соларна енергия от вакуума? Първо: това не са ли две конкурентни технологии - да използваш соларна енергия (топлинна, фотоволтаична) и да извличаш енергия от вакуума? И второ: покажи ни, моля те, един от тези пичове - да го питаме, и ние да правим като него!
Статията от Elsevier е много хубава, написана е на много достъпно ниво (~втори курс) и би могла да бъде отделна глава във всеки сериозен учебник по термодинамика, но какво искаш всъщност да ни кажеш чрез нея? По Стърлинг-двигателите (двигател с "външно" горене) се работи отдавна. Имало е дори серийни автомобили с хибридни Стърлинг-двигател като Ford "Pinto" от 1972г. (да не се бърка с Fiat "Punto"!), например, но по ред технологични причини те не са се наложили в сравнение с обикновените дизели и бензини. Най-големите им недостатъци са били: трудно потегляне - трябвало е колата доста дълго време "да загрее" на празен ход, преди да потегли; липса на динамика - от като натиснеш педала, докато вдигне оборотите - ехе-е-е...; голям обем и висока цена и т.н. В резултат на това Ford "Pinto" се нарежда в класацията "50-те най-лоши коли на всички времена". Нямам представа, но със съвременните материали и технологии, а още повече при хибридизацията с електродвигател и Li-ion-акумулатори, може би вече е възможно да се създаде автомобил със Стърлинг-двигател и приемливи характеристики. Каква ще е цената обаче, дори при серийно производство, трудно може да се каже... Може би ако се включи в цената на двигателя и цената на спестеното гориво за 10 години напред, тогава сметката ще излезе...

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #27 -: Октомври 03, 2011, 08:36:16 am »
@TINI
От поста ти не става ясно от какво точно те боли, но описаните доводи против флуиден Стърлинг ( без значение от типа) са достатъчно за да се спре с празнодумствата. Отвори си една подтема за флуиден Стърлинг и  си поствай на воля.

Тук темата е "Free piston stirling engine" , а това включва много други варианти на изпълнение.
За неосведомените ще кажа следното: Свободнобуталния Стърлинг е създаден през 1969 от проф. У.Бил (W.Beale) от университета на щата Охайо. Има направени много такива двигатели, само че за нуждите на Министерството на Отбраната на САЩ като аварийни генератори на електричество, работещи с каквото и да е гориво. Тези двигатели работят безотказно повече от 40 години  и  чак в сега започват да се подменят с по-съвременната технология на горивните клетки. Переспективите за тези двигатели остава в соларната, геотермалната енергетика и там където има неоползотворена топлинна енергия. Естествено тези двигатели не са панацея за съвременното енергетика, но има достатъчно переспектива за да се разработват.
За повече подробности търсете следната книжка : "Stirling-cycle machines " , G.Walker,  Universiti of Calgary, Canada ; Clarendon Press.Oxford 1973.

И не забравяйте, че новите неща са добре забравени стари!  И преди нас е имало хора , които са мислили и работили.
« Последна редакция: Октомври 03, 2011, 08:41:34 am от Seeker »

TINI

 • Гост
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #28 -: Октомври 03, 2011, 11:42:39 am »
Здравейте, има един лаф, който чрез болежки на определено място, дава отговор за отношението ни към Нещата от Живота.
 Е, поначесахме си езиците. Време е да приберем шпагите, и темата да потъне в забвение.
« Последна редакция: Октомври 03, 2011, 11:45:31 am от TINI »

Неактивен CPU

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 148
Re: Free piston stirling engine
« Отговор #29 -: Октомври 03, 2011, 01:59:42 pm »
Стърлинга със свободнодвижещо се бутало не е лесен за изпълнение.
Ако говорим за термопомпа обаче, работата все пак се опростява поради отсъствието на високите температури. Топлата страна става студена (там се извършва охлаждането) а най-топлата част става частта около работното бутало, което ще охлаждаме, 30-40 °С.
Отпада нуждата от високотемпературни стомани и топлообменници. Регератора също ще е по-лесен
за правене. Дисплейсъра пък може да е направен дори от фибран.
Формата на целия двигател е компактна и може да се затвори херметично в надут контейнер.
За илюстрация прилагам анимация.