Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Готварска тенджера

(1/3) > >>

Dan Milan:
Разработил съм готварска тенджера за варива. Принцип на работа-малко дългичък, но супер икономичен. Пример - слага се боба вечерта, включваш и лягаш да спиш. На сутринта, боба, лещата, картофите, месото са готови. Има за сега два варианта мощност- за 8 часа консумирана мощност 100 вата, а другия е 200 вата. Това означава при сегашни цени 1 или 2 стотинки нощна, и 2 или 4 стотинки дневна консумация за цялата процедура по сваряването на каквото и да е било. Предстоят изпитания. До 1-2 месеца ще съм готов с тестовете. Сега сглобявам прототипа.

TINI:
Здравейте!
Dan Milan, можеш ли да дадеш някои данни за тенджерата, например температура на готвене, налягане, консумация на ел. мощност, ефективност на термична обработка на варивата и др.?

PyroVeso:
Между другото, от няколко години това е хит в готварските среди - нискотемпературна и многочасова термична обработка на храната. Става и в обикновена термостатирана фурна, макар и не толкова икономично, колкото при идеята на колегата - например леко посолено месо с настърган лук в пластмасов плик за печене на 55-60'C за една нощ става фантастише!...

При такива температури (до 70-80-90'C) за термоизолация (и съответно - икономичност) могат да се използват и съвсем обикновени материали, като дебел стиропор, лесните за обработка дърво, пластмаса и т.н.

Ще е много интересно развитието на проекта!

Seeker:
Определено е опасно готвенето при ниски температури. Много болестотворни микроорганизми остават живи при температури от 99 градуса.  Само добро измиване не достатъчно. Трихинелата в месото остава жива при температура 180-200 градуса. Суровоядството е добро от гледна точка на запазване на витамини и други полезни вещества, но риска от заразна болест е огромен. При сегашните доставки на зеленчуци и месо от цял свят,  най-добре е всичко да се обработва термично : печене при висока температура или варене в тенджери под налягане.

TINI:
Чел съм някъде, че при 135 градуса по Целзйи и налягане 2,5-3 Атмосфери, голяма част от болестотворните организми се унищожават. От друга страна пък, нишестето в картофите или целулозата в боба се хидролизират, особенно, ако в тенджерата е добавено оцет ,вино или други подобни киселини.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия