Автор Тема: Готварска тенджера  (Прочетена 19783 пъти)

Dan Milan

 • Гост
Готварска тенджера
« -: Март 15, 2011, 12:34:07 am »
Разработил съм готварска тенджера за варива. Принцип на работа-малко дългичък, но супер икономичен. Пример - слага се боба вечерта, включваш и лягаш да спиш. На сутринта, боба, лещата, картофите, месото са готови. Има за сега два варианта мощност- за 8 часа консумирана мощност 100 вата, а другия е 200 вата. Това означава при сегашни цени 1 или 2 стотинки нощна, и 2 или 4 стотинки дневна консумация за цялата процедура по сваряването на каквото и да е било. Предстоят изпитания. До 1-2 месеца ще съм готов с тестовете. Сега сглобявам прототипа.
« Последна редакция: Март 15, 2011, 12:50:52 am от Dan Milan »

TINI

 • Гост
Re: Готварска тенджера
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2011, 03:50:14 pm »
Здравейте!
Dan Milan, можеш ли да дадеш някои данни за тенджерата, например температура на готвене, налягане, консумация на ел. мощност, ефективност на термична обработка на варивата и др.?
« Последна редакция: Октомври 17, 2011, 07:20:13 pm от altium »

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Готварска тенджера
« Отговор #2 -: Октомври 16, 2011, 04:05:00 pm »
Между другото, от няколко години това е хит в готварските среди - нискотемпературна и многочасова термична обработка на храната. Става и в обикновена термостатирана фурна, макар и не толкова икономично, колкото при идеята на колегата - например леко посолено месо с настърган лук в пластмасов плик за печене на 55-60'C за една нощ става фантастише!...

При такива температури (до 70-80-90'C) за термоизолация (и съответно - икономичност) могат да се използват и съвсем обикновени материали, като дебел стиропор, лесните за обработка дърво, пластмаса и т.н.

Ще е много интересно развитието на проекта!

Seeker

 • Гост
Re: Готварска тенджера
« Отговор #3 -: Октомври 16, 2011, 09:00:02 pm »
Определено е опасно готвенето при ниски температури. Много болестотворни микроорганизми остават живи при температури от 99 градуса.  Само добро измиване не достатъчно. Трихинелата в месото остава жива при температура 180-200 градуса. Суровоядството е добро от гледна точка на запазване на витамини и други полезни вещества, но риска от заразна болест е огромен. При сегашните доставки на зеленчуци и месо от цял свят,  най-добре е всичко да се обработва термично : печене при висока температура или варене в тенджери под налягане.
« Последна редакция: Октомври 17, 2011, 07:23:06 pm от altium »

TINI

 • Гост
Re: Готварска тенджера
« Отговор #4 -: Октомври 18, 2011, 11:12:57 am »
Чел съм някъде, че при 135 градуса по Целзйи и налягане 2,5-3 Атмосфери, голяма част от болестотворните организми се унищожават. От друга страна пък, нишестето в картофите или целулозата в боба се хидролизират, особенно, ако в тенджерата е добавено оцет ,вино или други подобни киселини.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 704
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Готварска тенджера
« Отговор #5 -: Октомври 18, 2011, 05:45:30 pm »
Съветвам инусиазираните да обърнат сериозно внимание на всичко, което казва колегата Seeker!

Освен, че трихинелата живее известно време при тия температури, то и опасни бактерии, като туберкулозата живеят до няколко минути на 110 гр. и много други. Е питам тогава, кво става, ако си сготвим нещо с прясно мляко или сметана, в което често живеят туберкулози? - явно при тия температури ще се размножат повече. Ами яйцата? Знаете ли, че яйцата са идеалната хранителна среда. Ползват ги фармацефтите да ръзвъждат в тях вирусите, които после ползват за направата на ваксини, чиято вреда е в пъти по-голяма от ползата. Яйцата развъждат всичко що е паразит!

Ами месата, знаете ли какво се казва в една от книгите за паразити:
Изследвания на животински фекалии и месо показва еднаква концентрация на хелминти!
Значи в изпражненията и месото имаме равно количество микро червеи.

За тези които не знаят, хелминтите са многоклетъчни паразити от различен вид, най-общо казано червеи, споменатата трихинела от Seeker спада към тях. Заразяването с хелминти не е свързано с някаква симтоматика. То става незабелязано, за да не вземе мерки стопанина на тялото, понеже макар и малки са свръхинтелигентни, за разлика от хората. Едва след години се проявяват странни и необясними състояния в организма, започва ходене по мъките. Не безизвестната Хулда Кларк бая е писала по тоя въпрос.

Въпросът е к'во става с тия нашественици при тази Ноу-Хау печка на 50-60 гр.  :D?

Айде......., да Ви е вкусно с Ноу-Хау печката!
« Последна редакция: Октомври 18, 2011, 07:55:39 pm от EDM electronics »

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Готварска тенджера
« Отговор #6 -: Октомври 19, 2011, 09:37:36 am »
Ц-ц-ц, EDM, Seeker, уплашихме се до смърт и всякакви вксперименти прекратяваме! :)

Как ли животинското царство е оцеляло толкова милиарда години без тенджери под налягане, хлор, антибиотици и автоклави, а не се е изпонатръшкало отдавна от туберколоза, трихинела, хелминти, вируси и всякакви други ужасии.

Помня навремето пра-баба ми - само с одобрена от СЗО и сертифицирана по ISO 9001:2008 ултра-филтрационна апаратура доеше козите, като преди това си миеше ръцете със SafeGuard, а след това с термометър, хронометър и барометър в ръка/зъби следеше млякото за колко минути и до колко градуса ще го вари в автоклава... Яйцата също бяха на специален температурен и лабораторен режим... Да не говорим, че гърбът й беше заприличал на игленик от ваксини, редовно взимаше и противозачатъчни... Доживя 98 години. В момента баба ми е на 86, преживяла е 2 световни войни и е срещала глада, мърсотията и мизреията в измерения, за които ние с вас изобщо нямаме и представа. Умът й е като на 30-годишен човек, копа като тийнейджър по двора и не дава абсолютно никакви признаци, че скоро смята да си ходи.

Май "венецът на еволюцията" до такава степен е свикнал с патериците, с които крета, че изобщо не може да си представи света и живота без тях. Каква ирония - първо да дадеш пари да те разболеят ("дезинфекцирана" вода, стерилни хранителни продукти, гледани изкуствено при "контролирани" и "специални" условия, ваксини, омекотители, ароматизатори и всякакви други "подобрители" на живота), а после да даваш пари да те "излекуват" - с хапчета, с прахчета, с разтворчета... Това се казва "шах-шех", или направо "шах-шах".

Колеги, осъзнайте си - опитваме се да излезем точно от този филм, в който неволно ни връщате обратно... EDM, ти като човек тръгнал да опознава тайните на тялото и психиката си - най-малко пък от теб съм го очаквал. Имунната система на физически и психически здрав човек, позитивно настроен, обичан и обичащ, при това добре ментално балансиран и с кауза в живота НЯМА НУЖДА нито от патерици, нито от гьостерици... От 5-6 години в къщи има само един запер, и то главно за психологическа подкрепа на майката като настинат децата. За този период съм взимал Imodium веднъж, когато рискувах буквално да се самоизточа... Ваксини, хапчета и сиропчета (особено антибиотици) са по-строго забранени дори от цигарите и алкохола (които всъщност никой от нас не употребява). Наскоро се колебаех дали да не купя за зимния период от "новия" (разбирай - развален) аналгин-хинин за зимния период, понеже старият беше единственото ефективно действащо лекарство по спомени от детството ми. Но като претеглихме всички "за" и "против" - май ще пропуснем...

Така че експериментирайте смело! Страхът заключва творческия ви потенциал. Гледайте как да съградите и изпълните със смисъл живота си, вместо да се смотвате и да треперите как да го опазите (то пък голямата ценност понеже, особено ако завърши с някое "съвременно" заболяване, изискващо скъпоструващо и абсолютно безсмислено лечение...)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 704
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Готварска тенджера
« Отговор #7 -: Октомври 19, 2011, 12:24:50 pm »
PyroVeso,

Май не си чел статистика на ПРИЧИНИТЕ на заболяванията в медицината. В България няма кой да ги прави, но в САЩ има.
Това за баба ти е частен случай, има и други които аз мога да спомена, но не такава е статистиката. Познавам човек на 92 год който цял живот е пушил лула, но пък милиони други са имали куп болести и проблеми благодарение на цигарите. Знаш ли например колко е бил продължителността на живота преди новата ера, в Христово време - окло 45 год. Било е така защото са умирали масово от инфекциозни заболявания, хората със слаб имунинет не са могли да ги преодолеят. А кой може да си измери с уред имунинета? :D

И до ден днешен най-смъртоносните болести са инфекциозни. На първо място е пневмонията, която взима най-много жертни и т.н. и т.н.

Ако някой има силен имунитет, който се дължи на редица фактори: наследственост, нервна система, начин на живот и пр., то голямата част от хората това го нямат, дори и да полагат огромен труд при условие, че са обременени по рождение.

Та като си много смел, говори само за себе си, вероятно имаш имунитет на крокодил, които издържа и най-опасните бактерии, които живеят в тинята.

Мен тия тенджери и тигани въобще не ме интересуват. Аз толкова тънки сметки за пестене на енергия дали е 1 ст. или 2 ст. не си правя. По скоро мисля как да си увелича бюджета с приход, отколкото да съкръщавам разход.

И накрая: Вместо да се занимавате с "умни разработки" на тенджери със стиропор и много красиви на външен вид, които се почистват лесно, по-добре си купете само за 45 лв. една кварцова конвекторна тенджера, която се поддържа лесно, много икономична е, готви бързо и има по-ниска температура на термостата от 50 гр.ц.

Айде....пестете жълти стинки....... Повече няма да се меся в темата, правете си тук тенджери смело и спокойно :D.

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Готварска тенджера
« Отговор #8 -: Октомври 19, 2011, 07:33:57 pm »
Намесата на човека през последния век е допринесла много за мутация на иначе безобитни бактерии в опасни и смъртоносни за човека. Пестициди, хербициди, синтетични торове, ГМО, антибирици и т.н.
Суровоядството е най-естественото на човека. Най-висшите храни са плодовете и ядките, спокойно може да се води живот само на такава храна. Човешкия огранизъм може да си синтезира сложните аминокиселини и бетъци.

Seeker

 • Гост
Re: Готварска тенджера
« Отговор #9 -: Октомври 19, 2011, 10:28:14 pm »
Ц-ц-ц, EDM, Seeker, уплашихме се до смърт и всякакви вксперименти прекратяваме! :)


Инфекциозните отделения на болниците са пълни с безстрашни герои, и най-вече с експериментатори. Едни яли недоопечено свинско, гледано уж в еко-условия(?), други пили мляко, купено от световно неизвестен продавач на ъгъла на пазара....
 Луи Пастьор е открил средство и метод преди 120 години, за предпазване от заразни болести - нарича се автоклав. На простоцарски - тенджера под налягане; също така е открил начин хората да остават здрави при епидемии - ваксина. Но не тази която в момента рекламират по всички канали на ТВ.  За вируси ваксина няма!!! Но това не пречи да се купуват от Простолюдието.

Има една китайска поговорка: "Настанаха лоши времена : всеки пише - никой не чете!"
Четете повече , и то книги издадени преди повече от 20 години , щото другите са плява и рекламно-пропагандни материали.


TINI

 • Гост
Re: Готварска тенджера
« Отговор #10 -: Октомври 19, 2011, 11:23:43 pm »
Искам да напомня че вече има Исторически Доказателства, за Старите Българи от 14-век, които са приготвяли разни Амброзии и Нектари в Автоклави, при температури около 85гр. Така че новото от 120г. е нещо старо от 600г.
 П.П. Мисля че Seeker бърка. Борбата с Вируси се осъществява чрез Ваксини, а борбата с микроорганизми като бактериите, чрез Антибиотици. А с двете едновременно чрез термична обработка.
« Последна редакция: Октомври 19, 2011, 11:49:08 pm от TINI »

Неактивен shamano

 • Неактивен
 • Публикации: 2
Re: Готварска тенджера
« Отговор #11 -: Ноември 22, 2022, 11:11:41 am »
Аз обаче още чакам резултатите от опитите с прототипа нс тенджерата.