Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Параметрични трансформатори и генератори

<< < (3/4) > >>

mzk:
С колега от форума (ако желае сам ще се представи) обсъждахме някои аспекти от т.нар. "параметричен резонанс" и в действителност идеята изглежда обещаваща, НО.

Една от установките, която преди време исках да ползвам за тестване на ефекта и която той обмисля е разновидност на обратен преобразувател с галванично разделяне. Във веригата на вторичната намотка вместо диод има активно управление с транзистор по усмотрение.

Евентуално, управлението се различава от класичесния обратен преобразувател. Новите моменти водят до натоварване на първичната при натоварване и на вторичната (стандартно), вместо натоварване единствено по време на натрупване на енергията в сърцевината.

Прикачвам и някои осцилограми от сайта на J.L.Naudin с леки пояснения.

Целта ми е да се изясни пределно експериментална установка, за да не се губи време в изследване на вече познати и използвани схеми.

Черните осцилограми са от механична реализация. Вижда се, че осцилациите във веригата са поддържани то някакъв генератор, а чрез параметричния резонанс се изменя само амплитудата. В максимумите се увеличава индуктивността, чрез поставяне/увеличаване на обема на сърцевината.

mi68:
Здравейте,
С параметричен резонанс съм се занимавал. Перспективен е ако се знае от къде идва енергията.
-Примерно ако механично се движи сърцевина в съответната индуктивност, енергията идва от механичната сила.
-Ако елемента е нелинеен, като транзистор, но такъв случай не ми е известен.
-Експериментирах с тороидални намотки. Интуитивно сложих соленоидална в тороидалната намотка навита противоположно. От електромагнитна гледна точка това е пълна глупост, имаме унищожаване на магнитното поле, но уви работи. Този факт го обяснявам със спиново поле, намотките са в една посока, т.е. съпосочни спинове се усилват.
Дадох воля на ума и пробвах със соленоид навит еднопосочно, електромагнитното поле се сумира, работи но с доста занижени параметри.
Явно има спинова енергия, която не зависи да ли е ден или нощ, зиме или лете.
Първо енергията не е много голяма, явно начина не е оптимален, но ако имаш КПД около 95-97% може да мине над 100%.
Сега работя по електростатичен начин да хвана тази спинова енергия.   

madsatbg:

--- Цитат на: mi68 в Януари 31, 2014, 02:19:59 pm ---
... Перспективен е ако се знае от къде идва енергията.
-Примерно ако механично се движи сърцевина в съответната индуктивност, енергията идва от механичната сила...

--- Край на цитат ---

"Не е нужна енергия за поставянето на желязна сърцевина в индуктор. Тя е привлечена в сърцевината, а резултатът е че увеличената енергия на намотката е върната обратно в захранването (токът в намотката спада)."  (Greg Watson)

"Не е нужна механична енергия за да се постави желязна сърцевина в индуктор, защото желязната сърцевина е привлечена от самия индуктор, така че не е нужно да се отделя механична енергия"  (Epitaxy)

Интересът ми към параметричния резонанс е свързан с  "вечното фенерче".
С окъсяване на част от намотката, променяме индуктивността.
Оттук и "параметричен" резонанс - промяна параметрите на един от елементите на кръга - L или С.
Работата е, че този резонанс се постига при определени условия, описани в работата на  руските учени Папалекси и Менделщам през 30 те години на миналия век.

Теоретично и опитно са обосновани получените резултати.
Първо е получен електрически параметричен резонанс (1929 год.). а в последствие (1930 год.) и механичен параметричен резонанс.
С mzk обсъждахме как  да повторим експеримента със съвременна елементна база.
Идеята е, чрез промяна на индуктивността, да се получат незатихващи трептения в един LС кръг.
По-подробно в прикачения пдф.

п.с.Ако някой е силен в математиката, моля да провери математическото доказателство.
Аз ще проверя опитно.

p.s.Извинявам се на колегите за недоглеждането и съм качил вече качени
 файлове.

mi68:
Здравейте,
Прегледах документа и там пише нелинеен елемент. L и C са коефициент на пропорционалност. Теорията на нелинейни системи ми е позната. Как да направим нелинейна индуктивността?
Цитирате неустойчиви стари решения. Нов поглед е да се ползва бифилярна намотка или LL резонанс. Ползва се спинов или сихронен резонанс между първа и втора намотка. С изменението на тока се регулира резонансната честота. С намаляване на тока или увеличаване на съпротивлението резонасната честота се повишава при LL резонанс. При класически LC резонанс при същите условия резонансната честота се понижава.
П.П. Сихронният резонанс може да имаме три или повече бобини LLL, като една може да е с LC просто идея за разработване.
Успех!

x_name41:
Отдавна не е писано в тази тема, както и да е, специално поздравявам Владимир Димитров с едно видео, той си знае ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия