Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Рено 5 - електричка

(1/4) > >>

scarface:
Здравейте
Утре ще ми дадат едно Рено 5, да си го преработя на електричка. Искам да питам, дали има желаещи от Бургаски окръг, които искат да помогнат по някакъв начин за направата. Имам няколко мотора, контролер за правотоков мотор и 6 тягови акумулатора. Има вариант да го направя, като Пловдивчаните с асинхронен. Имам едно прасе на 22 кW 3000 об. ама нямам схема за контролера от монофазно на трифазно. Смятам мотора да го отворя и да свържа намотките на всяка фаза успоредно и така нужното  захранващото напрежение ще падне наполовина, естествено за сметка на тока. Ако някой може да помогне със схема?

Seeker:
Ако ползваш трифазен асинхронен двигател за 220в , трябва и батериите да са на 220в  или 380в. Иначе ще трябва да пренавиваш асинхронния.  При 220в или 380в можеш да ползваш готов инвертор, примерно на Електроинвент за  асинхронни двигатели (ЕЛДИ). Всичко зависи с какъв финансов ресурс разполагаш. Ако имаш към 7000$, можеш да си сложиш китайски литиеви батерии. И да направиш контролера да възстановява енергията при спиране. При добро желание за работа и липса на голям паричен ресурс можеш  да си направиш синхронен двигател и  контролера сам. Ако запазиш скоростната кутия, ще си оптимизираш режимите на двигателя, но кпд ще падне с 25% от загубите в кутията и диференциала. Има много "ако", всичко е компромис.   

scarface:
Нали мотора стандартно всяка намотка е навита за 220 в. и е двуполюсен. Двете бoбини на всяка ваза са свързани последователно. Като ги разкачиш и ги вържеш паралелно стават на 110 в. Така или иначе ще ми трябват още акумулатори да захраня прасето, така че ще взема още 6 и ще имам 144 в изправено. Като мине през трифазен честотен регулатор и ще е идеално. Обаче за начало ще пробвам какво става като му сложа 5.2 кв. правотоков от електрокар. 45 в. 145 А 2800 об. Реното е дизел, така че тези обороти са идеални.
Това за синхронния двигател си го мисля и аз. Имам доста на брой корави неодимови магнити и може да си направя едно роторче.
Относно загубите  в диференциала и скоростната имам идея как да ди намаля, но нека първо да пробвам така как ще се държи. може да постна тия дни снимка на "донора", само да я разчарковам отвътре и да я изчистя, че е мнооооо мизерна.

zkm:
Дали са достатъчни само 5кW ???
Ако е така "братята" китайци продават двигатели на ниска цена.

scarface:
Това ми е най-мощният правотоков. По принцип за градски условия мотор от 10 кв. ти стига. Последното решение е да е с асинхронен мотор. Сега се опитвам да събера схема за честотен инвертор. Ако някой има такава схема за трифазен мотор, ще съм му благодарен.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия