https://euronewsbulgaria.com/news/17037/prof-dimitur-aleksandrov-za-purvi-put-v-sveta-izvurshih-uspeshen-eksperiment-sus-studen-yadren-sintez
А случайно да сте чували са това? Интервюто е от края на юли 2023г. Гледайте, слушайте, четете и юруш на коментарите!
Не бях чувал за човека, най-малкото пнеже не следя весникарски теми (особенно в Българската преписваческа преса) най-малкото понеже те говорят всякакви глупости. За съжаление тази тема, поне по начина която е преставена, не е изключение. Клипа обаче, който пусна ppipilica, е много по-добра информация ( за тези които се интересуват ) да се запознаят с работата на човека.
Лично за мен, винаги отивам на изследователските публикации (когато те съществуват) за да си направя сам извода (и за препратки към доплълителни изследвания). Ето публикацията (само една) на Д-р Александров:
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4469848За съжаление четейки това с което човека е експериментирал не можах да видя неговата гледна точка, идята за ядрен синтез, който да дава ( сериозно ) количество енергия. Изследването е малко нескопосано, по начина по който е преставено, което може би обяснява публикацията в нереномиран електронен журнал, но поне дава сравнително добра представа за разработката.
Основното нещо което лично не мога да разбера (явно нещо ми убягва), защо човка мисли че реакция трансформираща 2.3KJg
-1 (между сплавта която ползва Cu(60%), Ni(40%) и D ) може да е само ядрен синтез, въпреки неовите доводи, още повече че няколко от референтните публикации които представя ( 20-тина ) показват енергия в порядък повече ( Tohoku University - 75KJ/g
-1, 150KJ/mol(D)
-1 ).
От друга страна явно че човка изобщо не е първия който работи над подобни изследвания (контрарно на всникарската публикация посочена от Михаил Кузмов), оставяйки настрана глупостите за "евтино електричество" ( явно весникарски трик за превличане на "читатели" ).
При пложение че има други колеги които разбират това което човека е публикувал ( или от неговото виде ) може да обсъдим неоговите виждания, но на пръв поглед, най-вече на база на енергиината плътност на реакциията, която той постига, не виждам нищо особенно в това което пише, особенно съпоставяики го директно на енергията от горене на фосилни горива, където енергиината плътност на грам е от 4.5KJ/g (целулоза) до към 50 KJ/g петрол.