Автор Тема: Свободна енергия чрез "Студен" синтез - Андреа Роси  (Прочетена 166768 пъти)

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 476
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
Това би трябвало да ви е познато!
И най-вероятно е точно това, направено с по-нови технологии!

Seeker

 • Гост
Картинката е абсолютно неразбираема. Трябва да е с повече пиксели и по-малко компресия, ако искаш да покажеш нещо.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 476
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
Лайн В. - Сверхсекретные архивы Теслы стр. 211. Има го във форума.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 476
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен

angelmr

 • Гост
Протоните са ясни, обаче не излиза сметката с неутроните. За да се получи мед са необходими три неутрона. Точно толкова има трития и се получава като нежелан страничен продукт при ядрените реактори. Много удобно нали. само където е "леко" радиоактивен.


Какъв е проблема? Стабилните изотопи никел се превръщат в радиоактивни изотопи мед (с и зключение на Cu 63, който се получава от Ni62, но той се съдържа в малки концентрации). А радиоактивните изотопи мед претърпяват бета плюс превръщане до стабилни изотопи никел с едно атомно число по-голямо от родителския изотоп.
Ето един кратък цитат:
Цитат
Charles V. Strain
The University of Rochester, Rochester, New York
Received 14 October 1938; published in the issue dated December 1938
Nickel bombarded with 6.3-Mev protons shows activities of half-lives of 10.5±0.6 min., 3.4±0.3 hr., and 12.8±0.8 hr., corresponding to known periods of Cu62, Cu61 and Cu64, respectively. The reactions are principally of the p-n type but there is evidence that in the case of Cu62 proton capture occurs at energies below the p-n threshold. The maximum β-ray energies obtained by absorption method are 2.8, 1.2 and 0.68 Mev for Cu62, Cu61 and Cu64, respectively. Thick target excitation curves are given. Copper bombarded with 6.3-Mev protons shows two activities of half-lives 38.3±0.5 min. and 235±20 days due to Zn63 and Zn65, respectively. Both must be formed by p-n reactions. The Zn63 positrons have a maximum energy of 2.3±0.15 Mev. Thick target excitation curve shows a threshold proton energy of 4.1±0.1 Mev in good agreement with the energy relations. Average (thick target) cross section for the Cu63(p-n)Zn63 reaction is 0.28×10-25 cm2. For protons of energy 6.1 Mev it is 0.95×10-25 cm.

Вижда се, че получената енергия е три пъти по-малка от вложената.
Мен така или иначе малко ме съмнява възможността протон да бъде ускорен до такива енергии в обикновен галваничен елемент. Преди години се спекулираше за възможността за използване на некомпенсираните междуатомни сили в дефектите на кристалната решетка, но разликите между атомни и ядрени сили е с порядъци, така че не мога да кажа възможно ли е това. Евентуално новите технологии с използване на нанотръби с подходящ диаметър, може да променят резултата от уравнението. За съжаление съм бос в нанотехнологиите, така че само спекулирам по темата, обаче не ми се вижда невъзможно ускоряването на протон от некомпенсирани атомни сили, чрез нанотръба. Бихме наблюдавали един вид ядрен катализ, използващ същите фундаментални принципи като химичния. Не прави невъзможна реакция възможна, но и сваля активиращата енергия, така че невъзможна при нормални температури реакция да протича с видима скорост.
« Последна редакция: Март 14, 2013, 01:44:14 pm от angelmr »

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 476
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
angelmr
Може ли академичен коментар и на този документ?

Seeker

 • Гост
Такъв коментар може да направи само академик Е.В.Александров, който  формулира и патентова  "ефект на Александров", без обаче да направи теоретическа обосновка (може би защото ще обърне физиката с краката нагоре). Единственото практическо приложение на този ефект е в един модел сонди, които след доказване на работоспособността им, са спрени от производство и приложение.
« Последна редакция: Март 14, 2013, 07:34:11 pm от Maistora52 »

angelmr

 • Гост
angelmr
Може ли академичен коментар и на този документ?

Руския ми не е идеален, така че не гарантирам, че съм разбрал всичко. Но до колкото схващам, автора бърка някои основни понятия. Не е никакъв проблем да намалиш активиращата енергия на дадена реакция чрез използване на трети междинен обект, оставащ след края на процеса непроменен. това е принципа на катализата. До колкото схващам автора иска да постигне термична дисоциация на водород с помощта на волфрамов триоксид, като използва молекулите на оксида за да намали температурата на термичната дисоциация няколко пъти. Дали предложения механизъм е правилен не мога да коментирам толкова набързо, не съм сигурен дали точно това ще бъдат крайните продукти, по-скоро ще се преминава през междинни продукти на реакцията на водорд с волфрамовия оксид, но ще ми трябва малко време да проверя какви реакции точно ще настъпят. А следователно и накрая няма да има рекомбинация на водородни атоми, а на въпросните междинни продукти на редукциятана водородния оксид, които ще отделят точно същата топлина, която са погълнали за образуването си. Това което автора е забравил е, че според принципите на термодинамиката няма абсолютно никакво значение през колко и какви междинни етапи ще минеш, това което има значение е началното и крайното състояние на системата. Така че ефекта от добавянето на катализатор би бил единствено в намаляване на топлинните загуби на системата идващи от високата температура при която се извършва некатализираната реакция. При предложената схема от дисоциация, последвана от рекомбинация, няма разлика в потенциалната енергия на началната и крайната система, следователно и няма да има добив на енергия.


Едит: Колкото повече чета статията, толкова по-съмнителна започва да ми изглежда. Ако съдя по някои белези като споменаването на молекули волфрамов триоксид или липсата на какъвто и да е намек за разпределението на частиците в газа по енергия (смята ги все едно всички са с еднаква енергия, макар че тук може и да е дал само резюмирани сметки за простота), си вадя изводите, че познанията на автора в областта на точните науки и по-специално на химията, са някъде на нивото на средния курс.
« Последна редакция: Март 14, 2013, 09:40:58 pm от angelmr »

Seeker

 • Гост
..........Едит: Колкото повече чета статията, толкова по-съмнителна започва да ми изглежда. Ако съдя по някои белези като споменаването на молекули волфрамов триоксид или липсата на какъвто и да е намек за разпределението на частиците в газа по енергия (смята ги все едно всички са с еднаква енергия, макар че тук може и да е дал само резюмирани сметки за простота), си вадя изводите, че познанията на автора в областта на точните науки и по-специално на химията, са някъде на нивото на средния курс.

Не разбрах какъв е проблема с WO3 ?  Ще ти пусна на английски нещо, барем да ти се разсеят съмненията "The most common formal oxidation state of tungsten is +6, but it exhibits all oxidation states from −2 to +6. Tungsten typically combines with oxygen to form the yellow tungstic oxide, WO3, which dissolves in aqueous alkaline solutions to form tungstate ions, WO2−
 4. -Wikipedia "
 Ще приемем, че руския ти куца; автора на статията достатъчно ясно обяснява процесите.   

По интересен за дискусия е "ефекта на Александров" , който се спряга при създаване на "безоткатен чук" .За подробности книгата "Физични ефекти и явления".   

angelmr

 • Гост
Става дума за описаните от него и използвани в изчисленията МОЛЕКУЛИ волфрамов триоксид. За сведение, волфрамовия триоксид е йонокристално съединение, изградено от волфрамови и кислородни ЙОНИ. В него няма отделни молекули а монолитна кристална структура.
А изчисленията да си призная днес не успях да ги погледна. Не разбирам обаче защо човека си е играл да открива отново Америка, но за по-пряко през южния полюс. Нещата, които ги описва в изчисленията не са никаква тайна, тия същите неща трябваше да ги уча как се извеждат преди десетина години, като учих за един изпит. Той просто трябваше да отвори един учебник по кинетика, от където щеше да си намери на готово адекватни формули и готови решения, вместо да се чуди защо част от молекулите са дисоцирани при температури при които средната им кинетична енергия е под нужната за термична дисоциация.

Seeker

 • Гост
Става дума за описаните от него и използвани в изчисленията МОЛЕКУЛИ волфрамов триоксид. За сведение, волфрамовия триоксид е йонокристално съединение, изградено от волфрамови и кислородни ЙОНИ. В него няма отделни молекули а монолитна кристална структура.
...........
То и натриевия хлорид е йоннокристална структура при 25С, но при 900 става течна стопилка. Същото е при волфрамовия триокис, само че температурите са доста над 900С.
Готовите решения от учебниците не ни вършат работа, трябват нови решения и технологии. Затова има персони които си харчат времето и средствата да откриват неописаните неща. В случая средната кинетична енергия не върши работа (тя е само за статистиката), според гаусовото разпределение има молекули които са с два и три пъти повече енергия от средната - това е то което върши работа на ниво молекули и молекулни формирования.
Затихването на шума около А.Роси, след успешната демонстрация, говори само едно - има работеща технология и устройство на "студен синтез", но то ще обърка сметките на световните конспиратори. Затова и всичко по темата се заглушава или омаловажава от медиите. НЯМА НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ. Който плаща, той поръчва музиката.       

Вижте NASA  какво е измислила. http://www.extremetech.com/extreme/149090-nasas-cold-fusion-tech-could-put-a-nuclear-reactor-in-every-home-car-and-plane

И още нещо, лекция за студения синтез  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e38Y7HxD_5Y#
« Последна редакция: Април 11, 2013, 07:36:56 pm от Seeker »

Tonin

 • Гост
Статия за Роси от 26.04.2013
Оригиналът, на руски: http://www.pravda.ru/science/technolgies/26-04-2013/1153327-termo_cold-0/
Превод на български: http://lucecita.blog.bg/technology/2013/04/27/revoliuciia-v-energetikata-e-predvidena-za-tova-liato.1104981
« Последна редакция: Април 28, 2013, 05:23:12 pm от Tonin »

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
От това повече?! - здраве му кажи. Новата енергия е тука. Треперете илюминати, араби, нефтени барони и всякаква такава "сволоч"

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Ооо не само треперят тремор ги е хванал. направо са в делириум от смях и скоро някой от тях може да се тръшне и да умре като гледат балъците дето вярват на тези глупости. с по няколкостотин хиляди долара платени на няколко хитри измамника си  запазват милярди долари печалба. 

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Ще ви разочаровам, но усещането ми е много близко до това на Радико... Вие ходили ли сте скоро в арабския свят? Примерно в някоя лаборатория за химически анализи? Един апарат струва между $100 000 и $150 000. Имат поне по 20-ина такива и няма кой да работи на тях (там никой местен не работи, и ако не си намерят някакви индийци или пакистанци - апаратите си стоят..). Когато след 2-3 години излязат новите модели - направо изхвърлят "старите" и взимат новите, които отново седят и "втасват"...

Там икономическа криза няма! Напротив - превръщат пустинята в супер-луксозни оазиси, докато ние тук правим (или по-точно не правим) протести за цените на горивата и топло/електроенергията...

Иначе мечтите са безплатни, макар че като гледам - някои предпочитат дори да си плащат за да им разказват приказки за "лека нощ!".