Автор Тема: Проблем с направа на Тесла траф  (Прочетена 16250 пъти)

wet

 • Гост
Проблем с направа на Тесла траф
« -: Декември 09, 2010, 09:12:44 pm »
Здравейте. Малко да помогнете  относно транзисторните Тесла трафове.
С обикновен npn 200v 9A транзистор има генерация, демек получавам високо напрежение на вторичната, но като сложа, примерно bu931 който ако не се лъжа е предназначен за индуктивни товари, но има вграден диод между колектора и емитера, почва да грее много и няма генерация, някой има ли идея защо се получава така. Схемата е http://mazeto.net/index.php?topic=2480.0
« Последна редакция: Декември 23, 2010, 11:51:04 pm от altium »

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Проблем с направа на Тесла траф
« Отговор #1 -: Декември 09, 2010, 10:52:31 pm »
Защитния диод не е проблем. Добре е използваш високоволтов транзистор. От 900 волта и нагоре. Освен това предлагам да използваж от типа на:  IRFP и гледай да е за по_високо напрежение. Между базата е колектора - кондензатор 1нано.  Вместо резистори сложи един потенциометър 10К като от горната му страна сложи 1К съпротиврение... Като го подкараш може да оптимизираш като зложиш паралелно още транзистори  и вентилатор да ги охлажда при необходимост.
« Последна редакция: Декември 23, 2010, 01:18:31 pm от vlindos »

Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Re: Проблем с направа на Тесла траф
« Отговор #2 -: Декември 10, 2010, 08:32:09 am »
Потърси информация в руските сайтове относно "Качер Бровина". Схемата на качера не е елементарна и все още никой, даже и самия Бровин не може да даде логично обяснение как работи. Не трябва да използваш биполярен транзистор с диод. Руснаците твърдят, че най добре работи с КТ 815, който е по стар от мене, като технология. Маломощните "качери" работят с КТ 315, който е не само "дървен" по отношение на честотен диапазон, но е и маломощен ( 150mW), ако не ме лъже паметта. Не трябва да се бърка "Tesla transformer" с тази схема. Тази схема по принцип на действие е по - близка до блокинг - генератор. След около една седмица ще имам повече време да си поиграя с нея.
Желая успех!

wet

 • Гост
Re: Проблем с направа на Тесла траф
« Отговор #3 -: Декември 22, 2010, 08:42:26 pm »
Здравейте.
Поиграх си малко по този качер и направих малко промени, мощен траф на 50волта, наредих 7 кондензатора по 1000мф, да не кляка захранването, на базата на транзистора пуснах сигнал от таймера не555. На колектора на транзистора сложих 12ома съпротивление, без него транзистора гори на секундата, получи се искрище от първия път около 1,5см, но работи около 5-6 секунди и транзистора запушва, а е с доста солиден радиатор. Нямах си друга работа, и намотах още една вторична около метър висока с проводник 2мм. Закачих я като втора вторична извън първичната конусна бобина, на 7-8см отдалечена, съответно началото към базата на транзистора където е и началото на първата вторична. И странното е че и на двете вторични имаше генерация, на тази извън първичната намотка беше малко по слаба, но пак имаше генерация. Не разбирам много, така че ако някой може да обясни защо се получава така.

П.П С бифилярка не можах да постигна никакви резултати, правя я от медна ширма на коаксиален кабел, но неще и неще да се получи генерация. И нещо друго ми е интересно, всички схеми са дадени без този резистор на колектора (по правилно е може би да е на емитера), кой транзистор ще издържи такъв ток при работа на късо ???

« Последна редакция: Декември 23, 2010, 11:51:26 pm от altium »

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Проблем с направа на Тесла траф
« Отговор #4 -: Декември 23, 2010, 12:55:52 am »
Тесла трансформатора със фиксирана честота ли си го пуснал? От 555 като генератор?
Аз съм се мъчил да направя такова нещо, но настройката е трудна дори със цифров DDS генератор. Когато достигнах резонансната честота и най-малкото приближаване или отдалечаване от вторичната го изкарваше от режим. Без обратна връзка няма да работи добре. При мен тръгна само с транзистори без обратен диод м/у емитер/колектор. При по-големи индуктивности като товар е задължителен обратен диод, но тука не. А при допълнителното му поставяне схемата "угасва".
 При напълно отпушен транзистор или ще изгори или захранването ще клекне или и двете. Ограничи тока през дебел резистор 5-10ома. След като пуснеш схемата можеш да го заениш с предпазител.
Не ти трябва високоволтов транзистор. С потенциометър към базата на транзистора най-лесно става запускането. /сложи 1к ограничителен резистор да не стават фалове/

Според мен най-добрия вариант за транзисторен ТТ е да взима обратна връзка през някоклко навивки. А вторичната да си е вързана твърдо към земя.

Филтровите кондензатори не оказват почни никакво влиние, важното е коефициента на пулсиации да се понамали. Работи и без тях, no се модулира на 100Hz и се чува.

Напълно нормално е втората вторична да индуцира. Пробвал съм да направя два идентични чифта вторични и първични за Тесла Wireless. Работи, но с много загуби и радиус 3м. /в близост до йоносферата би трябвало да работи добре - както го е планирал и самият Тесла/

И аз имам един ТТ по схема качер, пусках го да цепи въздуха понякога, но от известно време започна да ме боли глава => явно не е полезно. Проучвания с мишки показват повишена заболяваемост от рак при близост до високи напрежения, те действат йонизиращо => смъртоностно за живите клетки.
« Последна редакция: Декември 23, 2010, 01:22:23 am от Radko »