Автор Тема: Сахара може да захранва половината свят с електроенергия  (Прочетена 2716 пъти)

vitan

  • Гост
Сахара може да захранва половината свят с електроенергия със силициеви фотопанели:
http://it.dir.bg/2010/12/09/news7582313.html

Съвместен проект на университети в Алжир и Япония планира да превърне пустинята Сахара в благодатно място за слънчеви електроцентрали, които могат да захранват половината от света с електроенергия до 2050 г. Проектът ще започне с изграждане на заводи за производство на силиций в пустинята, които да трансформират силициевия диоксид от пясъка в силиций с достатъчно високо качество за използване в соларни панели, пише GreenTech.bg.

Слънчевите електроцентрали, които ще се строят с помощта на тези соларни панели, ще доставят енергията, необходима за работата на още заводи за силиций, с които ще се произвеждат още повече слънчеви панели. Ръководителят на японския екип Хидеоми Коинума от университета в Токио твърди пред PhysOrg.com, че макар досега никой да не се е опитвал да използва пясъка на пустинята като източник на висококачествен силиций, това е очевиден избор и силицият ще бъде с достатъчно високо качество. Енергията, произведена от слънчевите електроцентрали в Сахара, ще се доставя до различни части на света под формата на прав ток чрез високотемпературни свръхпроводници. Този процес, според Коинума, ще бъде по-ефикасен, отколкото дистрибуцията чрез променлив ток.

Проектът предвижда широка мрежа от суперохладени електропроводи с високо напрежение, способни да транспортират очакваните 100 GW електрическа енергия най-малко на 500 км разстояние. Дори ако мрежата трябва да се охлажда с течен азот, Коинума е убеден, че това пак ще е икономически конкурентно решение (високотемпературните свръхпроводници работят при около -240 градуса Целзий).
Енергийната система се разработва като част от Международен изследователски проект за глобалните проблеми. В него участват Японската агенция за наука и технологии (JST) и Японската агенция за международно сътрудничество (JICA). Екипът трябва да преодолее редица проблеми, включително честите пясъчни бури в Сахара, необходимостта от използване на течен азот за охлаждане на кабелите и закопаването им в пясъка с цел да се намалят температурните колебания. Това не е първият проект за добив на слънчева енергия от Сахара. Друг проект, насочен към събирането на слънчева енергия в голямата пустиня, стартира миналата година. “Фондация пустиня” иска Сахара да предоставя 15% от електроенергията, нужна на Европа, до 2050 г.
« Последна редакция: Декември 10, 2010, 11:48:54 am от altium »